Avi/ujkelet.live

A háború 205. napja: Az új izraeli javaslat a Hamász terrorszervezettel kötendő fogolycserére magában foglalja a „tartós nyugalom helyreállítását” Gázában a túszok első szakaszban, humanitárius okokból történő szabadon bocsátását követően, idézett a Walla hírportál két izraeli tisztviselőt.

A Hamász október 7-i Izrael elleni terrortámadása óta ez az első alkalom, hogy az izraeli vezetők azt sugallták, hogy nyitottak a gázai háború befejezésének megvitatására egy fogolycsere részeként, írja a Walla. A háború befejezése központi helyet foglalt el a Hamász követeléseinek sorában az elmúlt hónapokban zajlott tárgyalásokon.

Az új javaslatot az egyiptomi hírszerzési küldöttség és az izraeli tárgyalócsoport közösen fogalmazta meg, figyelembe véve a Hamász eddigi álláspontjait, valamint azt, hogy Izrael és Egyiptom szerint mibe menne bele a terrorszervezet.

  • Az új javaslat válaszol a Hamász számos követelésére, például a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok teljes mértékben visszatérhessenek otthonaikba Gáza északi részén, valamint az izraeli hadsereg kivonuljon az enklávét kettéválasztó és a szabad mozgást akadályozó folyosóról.
  • A javaslat azt is tartalmazza, hogy az egyezség második szakaszának végrehajtása részeként megvitatnák egy tartós tűzszünet lehetőségét, amelyre a túszok humanitárius okokból történő szabadon bocsátása után kerülne sor.

Az egyiptomiak az új javaslatot továbbították a Hamásznak. A terrorszervezet péntek esti közleménye szerint megkapta, tanulmányozni fogja, és válaszolni fog rá.

Az egyik izraeli tisztviselő megjegyezte, Izrael úgy véli, hogy a Hamász hiteles fenyegetésnek tekinti a dél-gázai Rafah elleni szárazföldi offenzíva fenyegetését, ami elősegítheti a megegyezést.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek tegnap este csapást mértek a Hezbollah terror-infrastruktúrájára a dél-libanoni Markabában, és egy katonai infrastruktúrára Szrebbine-ben.

Legalább 26 rakétát lőttek Libanonból az este, melyek nyílt területeken landoltak Bar Jochai északi közösség közelében. Sérülés vagy kár nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért, mondván, hogy több tucat Katyusha rakétát lőtt ki a környék izraeli közösségeire. A támadás válaszul szolgált a közelmúltban dél-libanoni városokat ért izraeli légicsapásokra, amelyek a Hezbollah posztjait célozták.

Az éjszaka izraeli vadászgépek folytatták a légicsapások a Hezbollah dél-libanoni posztjai ellen, közölte reggel a hadsereg.

A célpontok között szerepelt egy épület és egyéb infrastruktúra Marun al-Raszban, infrastruktúra Tajr Harfában, és egy másik épület Jarine-ban.

Mi lesz: Izrael és a Hezbollah az erőszak eszkalálódó ciklusába van zárva és fennáll annak a veszélye, hogy az Izrael és Irán közötti példátlan, közvetlen támadást követően tovább terjed, jelentette tegnap a Wall Street Journal.

„Mivel mindkét fél megérti, hogy el akarja kerülni a háborút, valójában egyre több teret enged magának az idő múlásával az eszkalációnak” – nyilatkozta a lapnak Aszaf Orion dantábornok, az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) vezető kutatója. „Tehát mindaddig, amíg harcok dúlnak Gázában, a Hezbollah folytatja támadásait, ami növeli a hibák esélyét.”

Egy magas rangú izraeli katonai tisztviselő szerint Izraelnek is fokoznia kell a konfliktust, hogy végül lecsillapodjon.

A Hezbollah is közölte a libanoni tisztviselőkkel, hogy készen áll a további eszkalációra, miután Nadzsib Mikati miniszterelnök április 19-én Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt, ahol a vezetők megvitatták a de-eszkaláció módjait, a libanoni miniszterelnöki hivatal szerint.

Nem vonja vissza: Jichák Joszef szefárd főrabbi a következőt mondta szombaton a heti Tóra-óráján: ,,Az elmúlt hónapokban 13 ezer rakétát dobtak országunkra. Nagyon nagy mennyiséget. Több ezer rakétát dobtak ránk. Ne adj isten, több száz vagy több ezer áldozat lehetett volna, de hála Istennek, bár néhányan megsérültek – minden zsidó lélek kedves nekünk -, de ahhoz képest, ami lehetett volna, hogy 13 000 rakétát dobtak államunkra, hála Istennek, milyen csodákat tett értünk.”

,,Kinek az érdeme ez? A vezérkari főnök érdeme? Kinek az érdeme? A jesiva tanulók érdeme, hogy a jesiva tanulók ülnek és a Tórával foglalatoskodnak, ezért a Szent Áldott legyen, csodákat tett értünk”.

,,Ez a helyes nézet. Amikor ezt mondtam néhány héttel ezelőtt, voltak olyan heszder jesiva [izraeli jesiva program, amely a haladó Talmud-tanulmányokat ötvözi az izraeli katonai szolgálattal] vezetők, akik szégyentelenül támadtak minket a médiában. Beszéltek a világi médiával. Micsoda szemtelenség. Néhány heszder jesiva vezető levelet küldött nekem, kérve, hogy vonjam vissza, amit mondtam. Mondtam nekik, hogy semmiképpen sem fogom visszavonni, amit mondtam” – hangsúlyozta a rabbi, megismételve, hogy a hadsereg sikere kizárólag a jesiva tanulóknak köszönhető.

,,Ők védik az összes katonát. Megvédik Izrael népének egészét. Ez az ő érdemük. Aki ezt nem hiszi el, az nem hívő”.

Márciusban a főrabbi azt mondta, hogy az ultraortodoxok mind elhagyják Izraelt, ha a besorozásra kényszerítik őket.

The post Új izraeli ajánlat a Hamásznak, 26 rakéta Libanonból és a főrabbi nem vonja vissza first appeared on Új Kelet online.