Avi/ujkelet.live

A háború 207. napja, déli front: A 162. és a 98. hadosztály erői azon dolgoznak, hogy megerősítsék készenlétüket a Gázai övezetben folyó háború folytatásához, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők.

A 162. hadosztály hat hónapig volt bevetve Gázában egészen a múlt hétig. Legutóbb a Gáza középső részén található Netzarim folyosó volt a missziója. A 98. hadosztály négy hónapot töltött a dél-gázai Khan Juneszben, mígnem a hónap elején kivonták.

,,A hadosztály parancsnokai befejezték a következő küldetések terveinek jóváhagyását, és most folytatják a készültség növelését” – közölte a hadsereg.

A közlemény szerint a hadosztályok és dandárok parancsnokai oktatáson vettek részt a jövőbeli műveletekre való felkészülés érdekében.

A hadosztályok karbantartó csapatai a közelmúltban megbütykölték az összes páncélozott járművet, hogy ,,fokozzák készenlétüket a folyamatos harcra”.

Mint ismeretes, a hadsereg offenzívát tervez a dél-gázai Rafahban, és a jelentések szerint ha a következő néhány napon belül nem sikerül fogolycsere-megállapodást kötni a Hamász terrorszervezettel, a hadműveletet elindítják.

Északi front: Négy páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból egy házra Metulában, a hadsereg válaszul ágyúzta a területet, ahonnan a támadást végrehajtották. A biztonsági erők és a Reagáló Erők nem tudják megközelíteni a helyszínt a kár felméréséhez, mert további rakétázástól tartanak.

Az elmúlt 24 órában ez volt a harmadik alkalom, hogy a Hezbollah terrorszervezet páncéltörő rakétákkal támadta Metulát.

Izraeli vadászgépek később csapást mértek Dél-Libanonban a Hezbollah számos épületére, melyben terroristák gyülekeztek.

Túszok: Binjámin Netanjahu miniszterelnök délután kijelentette, hogy fogolycsere-megállapodással vagy anélkül, a Rafahban tervezett katonai hadműveletre sor kerül.

Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter kettejük találkozója után azt állította, hogy Netanjahu megígérte, hogy nem járul hozzá egy „meggondolatlan” fogolycseréhez.

„Figyelmeztettem a miniszterelnököt [a következményekre], ha ne adj isten, Izrael nem megy be Rafahba, ha ne adj isten véget vetünk a háborúnak, ha ne adj isten, meggondolatlan megállapodás születik” – mondta Ben-Gvir egy videónyilatkozatban.

„A miniszterelnök meghallgatta szavaimat, megígérte, hogy Izrael bemegy Rafahba, megígérte, hogy a háború nem ér véget, és megígérte, hogy nem lesz meggondolatlan alku. Üdvözlöm ezeket a dolgokat. Szerintem a miniszterelnök nagyon is tisztában van azzal, mit jelent, ha ezek a dolgok nem valósulnak meg.”

Ben-Gvir világossá tette többször, hogy egy ,,meggondolatlan megállapodás” a kormány végét jelenti.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter szintén délután kijelentette, hogy ellenezni fogja az Egyiptomban jelenleg tárgyalt megállapodást.

Szmotrich azt mondta, hogy bár a „szíve meghasad” a túszok és családjaik szenvedései miatt, ,,végeredményben én a nyilvánosságnak, a lelkiismeretemnek és az igazságnak tartozom felelősséggel. És a fej és az igazság azt mondja, hogy egy ilyen alkut ellenezni kell, mert az eredménye katasztrofális lesz.” Zárásként arra sürgette Netanjahut, hogy „add ki végre a parancsot: ‘Rafah most’”.

Gadi Eizenkot miniszter, a hadikabinet megfigyelője és a Nemzeti Egység párt tagja, hallgatólagosan azzal vádolta Szmotrichot és Ben-Gvirt, hogy „politikai fenyegetésekkel” ártanak a nemzetbiztonságnak.

„A kabinet hat hónappal ezelőtt meghatározta a háború céljait. Az elmúlt nap során két kabinettag politikai fenyegetésekkel zsarol” – szögezte le.

Eizenkot „egy súlyos, Izrael nemzetbiztonságát sértő jelenségnek” minősítette tetteiket, és kijelentette, hogy „csak olyan kormányban lesz partner, amely Izrael Állam nemzeti érdekei alapján hoz döntéseket, nem pedig politikai megfontolások alapján”.

Jöhettek, de: Miután a Hamász magas rangú tisztviselői bejelentették, hogy ha kénytelenek elhagyni Katart, Jordániába költöznek, amely már korábban kiutasította őket, a királyság sietett tisztázni: minden palesztinnak, aki Jordániába kíván költözni, bizonyítania kell, hogy megszakította kapcsolatait a terrorszervezettel, jelentette a Ynet hírportál.

The post Készületek a háború folytatásához és politikai játékok first appeared on Új Kelet online.