Avi/ujkelet.live

A háború 207. napja: A növekvő nemzetközi nyomás háttérben az izraeli katonai akciók ellen a Gázai övezet déli részén, valamint a közvetítők azon próbálkozásai közepette, hogy új megállapodást érjenek el a túszok szabadon bocsátásáról, Binjámin Netanjahu miniszterelnök kedden találkozott a Gvura és Tikva fórumok tagjaival, amelyek a megölt katonák családjainak, illetve a Gázában fogva tartott túszok családjainak egy részét képviselik és támogatják a rafahi hadműveletet.

„Az az elképzelés, hogy leállítjuk a háborút, mielőtt minden célját elérnénk, nem opció” – mondta Netanjahu. ,,Bemegyünk Rafahba, és felszámoljuk ott a Hamász zászlóaljakat – [fogolycsere]megállapodással vagy anélkül – a teljes győzelem érdekében.”

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint a csoportok a háború folytatására sürgették Netanjahut és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadót.

Netanjahu miniszterelnök megígérte, hogy nem járul hozzá egy „meggondolatlan” fogolycseréhez, mondta Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter kettejük találkozója után.

„Figyelmeztettem a miniszterelnököt [a következményekre], ha ne adj isten, Izrael nem megy be Rafahba, ha ne adj isten véget vetünk a háborúnak, ha ne adj isten, meggondolatlan megállapodás születik” – mondta Ben-Gvir egy videónyilatkozatban.

„A miniszterelnök meghallgatta szavaimat, megígérte, hogy Izrael bemegy Rafahba, megígérte, hogy a háború nem ér véget, és megígérte, hogy nem lesz meggondolatlan alku. Üdvözlöm ezeket a dolgokat. Szerintem a miniszterelnök nagyon is tisztában van azzal, mit jelent, ha ezek a dolgok nem valósulnak meg.”

Ben-Gvir világossá tette többször, hogy egy ,,meggondolatlan megállapodás” a kormány végét jelenti.

A ma estére tervezett hadikabinet-ülés törlésre került.

A KAN közrádió reggel arról számolt be, hogy a miniszterelnök egyelőre leállítja a rafahi hadműveletet. Ez azután történt, hogy már két időpontot kitűztek a művelet megkezdésére. Ugyanakkor, ha a fogolycsere-megállapodásra irányuló kísérletek sikertelennek bizonyulnak, a művelet várhatóan a közeljövőben megkezdődik.

Netanjahu már jóváhagyta a rafahi szárazföldi hadművelet terveit, de még nem engedélyezte az elindítását.

RIPORTOK

Mindeközben a Wall Street Journal (WSJ) egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a javaslat, amelyet Izraellel dolgozott ki, magában foglalná „legalább 20 túsz szabadon bocsátását három hét alatt meg nem határozott számú palesztin fogolyért”.

A fegyverszünetet ezután túszonként egy nappal lehetne meghosszabbítani.

A második szakaszban 10 hetes fegyverszünetet kötnének, amelynek során Izrael és a Hamász további túszok szabadon bocsátásáról és a harcok akár egy évre szóló szüneteltetéséről tárgyalna. A Hamász eleinte pozitívan fogadta ezt a javaslatot, de meghátrált a tény miatt, hogy az nem zárja le véglegesen a háborút – állítja a WSJ.

A 12-es csatorna jelentése szerint Izrael hajlandó 900 palesztin foglyot elengedni 20-33 túszért cserébe, ami túszonként 27-45 foglyot jelentene.

Ez meghaladja azt, amit Izrael korábban ajánlott. Márciusban Izrael 950 foglyot lett volna hajlandó szabadon engedni 40 túszért, novemberben pedig, a gázai hadjárat csúcspontján, végül 240 foglyot engedtek szabadon 105 túszért.

A Hamász terrorcsoport forrásai szerint az egyiptomi fogolycsere-javaslat az elmúlt hónapok legjobb ajánlata.

The post Netanjahu: A hadműveletre Rafahban mindenképpen sor kerül first appeared on Új Kelet online.