Avi/ujkelet.live

A háború 210. napja: A Hezbollah terrorszervezethez köthető Al-Akhbar libanoni lap pénteken közölte a francia külügyminiszter izraeli találkozóinak középpontjában álló, Libanonnak benyújtott francia politikai rendezési javaslat szövegét. A jelentés megerősíti a KAN riportját, miszerint Izrael és Libanon megbeszéléseket folytat majd a határok felülvizsgálatáról.

Izrael és a Hezbollah az erőszak eszkalálódó ciklusába van zárva mióta kitört a háború Gázával. 

I. szakasz:

A közzétett javaslat részletei szerint az első szakaszban a libanoni fegyveres csoportoknak (Hezbollah és mások) le kell állítaniuk az Izrael és az ahhoz közeli helyeken folytatott katonai műveleteket, és le kell állítani az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erői (UNIFIL) elleni támadásokat, valamint biztosítani kell a korlátozás nélküli járőrözés lehetőségét a Litani folyótól délre.

Izrael a maga részéről szintén leállítja a libanoni hadműveleteket és a légicsapásokat, és abbahagyja az UNIFIL haditengerészeti hajói radarjainak blokkolását, és tartózkodik minden olyan tevékenységtől, amely azokat veszélyeztetné.

Az UNIFIL növelné járőrözései számát a kék vonal (Izrael és Libanon határvonala) mentén.

II. szakasz:

A második szakaszban, amely három napon belül megtörténik, a libanoni fegyveres erők lebontják az összes létesítményt és központot a kék vonal közelében, a harcoló erők, köztük a Radwan erő is, nem kevesebb, mint 10 kilométeres távolságra vonulnak vissza.

Izrael leállítja a légicsapásokat, az UNIFIL pedig újraindítja a háromoldalú mechanizmus üléseit (a libanoni hadsereg, Izrael és az UNIFIL találkozóit), és logisztikailag támogatja a libanoni hadsereg bevetését a Litanitól délre.

III. szakasz:

A harmadik szakaszban, tíz napon belül Libanon és Izrael megújítja a szárazföldi határról szóló tárgyalásokat, elsősorban azokra a területekre összpontosítva, amelyekről már 2018-ban tárgyaltak a háromoldalú mechanizmus keretében.

Tárgyalások zajlanak majd egy „útitervről” is, amely biztosítja a kék vonal és a Litani folyó közötti terület kialakítását – mentesítve minden fegyveres egységtől vagy csoporttól, vagyontól és fegyvertől, kivéve a libanoni kormányhoz és az UNIFIL-hez tartozókat.

A dokumentum azt is kimondja, hogy nemzetközi erőfeszítésekre kerülhet sor a libanoni hadsereg dél-libanoni bevetésének lehetővé tételére, amely magában foglalja a finanszírozást, a felszerelést és a képzést, valamint a dél-libanoni társadalmi és gazdasági fejlődés támogatását.

Kritika: Az újság azt állítja, hogy a kezükbe került dokumentumban egy arab diplomata közölte egy magas rangú francia tisztviselővel az Egyesült Államokban folytatott találkozójának eredményét, amelyben az szerepel, Franciaországot nagyon zavarja az amerikai fél magatartása a libanoni kérdésben. Továbbá az ENSZ 1701-es határozatának végrehajtásáról szóló francia dokumentum átfogóbb, mint Amos Hochstein amerikai megbízott javaslatai, és Hochstein megtagadta intézkedéseinek Franciaországgal való összehangolását.

A dokumentum szerint a francia tisztviselő az amerikai közvetítővel kapcsolatban azt is elmondta, hogy ,,csak a határbiztonság és az észak-izraeli lakosok visszatérése érdekelte, de nem akart tárgyalni a Siba-farmról (amelyet Libanon magáénak követel) és hogy Franciaország – Libanonnal ellentétben – szét akarja választani a gázai tűzszünetet a libanoni megoldástól”.

The post 3 lépés – 10 napon belül: Franciaország javaslata az izraeli-libanoni helyzet rendezésére first appeared on Új Kelet online.