Avi/ujkelet.live

A háború 210. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy egy drón lépett be Libanonból az izraeli légtérbe, melyet a légvédelmi rendszerek elfogtak. Az incidens miatt aktiválódtak a szirénák Felső-Galilea több közösségében. Egy 43 éves nő könnyebb repesz okozta sérüléseket szenvedett. Dzsulisz közösség egyik házában pedig kisebb kár keletkezett a lehulló repeszek következtében.

Hadgyakorlat: Az izraeli hadsereg 282. tüzérezrede a héten váratlan hadgyakorlatot hajtott végre, a Hezbollah terrorszervezet elleni háborút szimulálva, jelentette délután a hadsereg.

A gyakorlatnak, mely ,,ágyúk gyors bevetését” is magában foglalta, az volt a célja, hogy ,,különféle harci forgatókönyveket szimuláljon a libanoni határon a Hezbollah terrorcsoport ellen”.

A 282. ezredet az elmúlt három hónapban az északi határhoz vezényelték, és több ezer lövedéket irányított a Hezbollah célpontjaira a folyamatban lévő harcok közepette, jegyezte meg a hadsereg.

Júdea és Szamária: A Sabak belbiztonsági szolgálat csütörtökön letartóztatta Beit El izraeli telep 34 éves lakosát, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerepet játszott egy palesztin megölésében azt követően, hogy a 14 éves Binjámin Achimeirt múlt hónapban egy terrorista meggyilkolta Binjáminban.

A tizenhét éves Omar Ahmad ‘Abd al-Rani Ahmadot Beitinben fejbe lőtték, azon a napon, amikor megtalálták Achimeir holttestét a palesztinok, telepesek és az izraeli hadsereg közötti összecsapások során. Aznap egy másik palesztint is megöltek al-Mughajjirben, melyet az izraeli hadseregnek tulajdonítanak.

A Honenu, a gyanúsított jogi képviseletét ellátó szélsőjobboldali csoport közleménye szerint a férfit tegnap este tartóztatták le, miután a kihallgatásán „megtagadta az együttműködést” a Sabakkal. Az ügyvédek azt állítják, hogy először azt mondták neki, hogy nem gyanúsított az ügyben, és letartóztatásának célja, hogy rávegyék, működjön együtt a nyomozásban.

„Ez egy ártatlan személy jogtalan letartóztatása” – mondták az ügyvédek. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy szombaton otthon legyen.”

Normalizáció: Thomas Friedman, a New York Times kolumnistája, aki közel áll Joe Biden elnökhöz, pénteken azt írta, hogy az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia a kölcsönös védelmi szövetséggel kapcsolatos kérdések 90%-ában megegyezett, de néhány kulcsfontosságú pont még megoldásra vár.

A tisztázandó kérdések közé tartozik, hogy az Egyesült Államok pontosan milyen módon fogja ellenőrizni a polgári atomenergia-programot, melyhez Rijád az egyezmény részeként zöld utat kap: a kölcsönös védelmi rész formális lesz, mint az Egyesült Államok és Japán között, vagy kevésbé formális, mint az Egyesült Államok és Tajvan közötti megállapodás? És ezen felül Szaúd-Arábia hosszú távú elkötelezettsége amellett, hogy továbbra is amerikai dollárban árazza az olajat, és ne térjen át a kínai fizetőeszközre.

A megállapodás Szaúd-Arábiának biztonsági garanciákat is nyújtana Washington részéről, távolabbra lökve az amerikai riválisoktól.

Friedman szerint a megállapodás bizonyos feltételek mellett magában foglalja a Szaúd-Arábia és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálását.

„Ez csak akkor fog megtörténni, ha Izrael elfogadja Rijád feltételeit: kivonulás Gázából, a telepépítések befagyasztása Ciszjordániában [Júdea és Szamária], és nekivágás egy három-öt éves ‘útvonalnak’ egy palesztin állam létrehozására a megszállt területeken”.

Friedman hozzáteszi, hogy egy palesztin állam ,,létrehozásának feltétele az is, hogy a Palesztin Hatóság reformokat hajtson végre annak érdekében, hogy a palesztinok olyan irányító testületté váljanak, amelyben a palesztinok megbíznak és legitimnek látják, az izraeliek pedig hatékonynak”.

A cikk megjegyzi, hogy a jelenlegi szuper szélsőjobboldali izraeli kormány, Binjámin Netanjahu miniszterelnök vezetése alatt valószínűleg nem egyezne bele ilyen feltételekbe, és így a megállapodás véglegesíthető „azzal a kitétellel, hogy Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel abban a pillanatban, amikor Izrael kormánya kész megfelelni a szaúdi-amerikai feltételeknek”.

The post Északi front, letartóztatás és szaúdi normalizáció first appeared on Új Kelet online.