Avi/ujkelet.live

A háború 213. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a Hamász terrorszervezet rakétatámadása megölte három katonáját Kerem Salom közelében, egy gyülekező ponton.

A 19 éves Ruben Marc Mordechai Asszouline törzsőrmester Ra’ananából a Givati-dandár Saked zászlóaljának katonája volt.

A 19 éves Ido Testa törzsőrmester Jeruzsálemből a Givati-dandár Saked zászlóaljának katonája volt.

A 21 éves Tal Savit törzsőrmester Kfar Giladiból a Nahal-dandár 931. zászlóaljának katonája volt.

További 12 katona pedig megsérült a rakétatámadásban, hárman súlyosan.

A Hamász több mint tíz rakétát lőtt ki a dél-gázai Rafah területéről Kerem Salomra.

Harcok: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat közölte, hogy légicsapással célba vette a Hamász egyik parancsnoki és irányító központját, mely az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) egyik létesítményében volt a Gázai övezet középső részén.

A Hamász a helyszínt arra használta, hogy támadásokat irányítson az izraeli csapatok ellen az övezetet kettészelő Netzarim folyosón és a humanitárius segélyszállítmányok ellen. Továbbá, hogy fegyverekkel lássa el az operatívokat, valamint más ellátmánnyal a terrorcsoport tagjait az alagutakban.

,,A Hamász terrorszervezet szisztematikusan kizsákmányolja a nemzetközi intézményeket és a polgári lakosságot élő pajzsként használja az Izrael Állam elleni terrorakciókhoz” – jegyezte meg a hadsereg.

,,A támadást gondosan megtervezték és precíz fegyverekkel hajtották végre, hogy a lehető legkisebb kárt okozzák a nem érintett [civileknek]” – hangsúlyozta a hadsereg.

Kiürítés: Az izraeli hadsereg elkezdte felszólítani a palesztinokat, hogy hagyják el a dél-gázai Rafah keleti negyedeit, melyek az izraeli határ közelében vannak, a térségben tervezett offenzíva előtt. A civileknek egy kibővített humanitárius övezetbe kell menniük al-Mawaszi és Khan Junesz területén, ahol tábori kórházak és sátortáborok várják őket.

A hadsereg megkezdte a szórólapok dobálását Rafah keleti részén, SMS-eket küld és felhívja a palesztinokat azzal kapcsolatban, hogy mely zónákat kell elhagyniuk, és milyen útvonalakon tudnak eljutni a humanitárius zónába.

A Kerem Salom átkelő továbbra is zárva marad a térségben lévő csapatok elleni tegnapi halálos rakétatámadást követően, de helyzetértékelés után megnyílhat.

A hadsereg az átkelő bezárása ellenére továbbra is igyekszik a humanitárius segélyek ellátását változatlan szinten tartani. A többi átkelőhely továbbra is nyitva marad, miközben folytatódnak a munkálatok az amerikai úszó móló építésén Gáza középső részén.

Északi front: Az éjszaka folyamán izraeli vadászrepülőgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik létesítményére az északkelet-libanoni Baalbek közelében, Szefri térségében, közölte a hadsereg.

Ezen kívül tegnap este csapást mértek a Hezbollah posztjaira a dél-libanoni Ramjehben, Ajta as-Sabban, Marwahinben és Dzsabal Blatban.

Szíria: Két Szíriából a Golán-fennsíkra kilőtt rakéta nyílt területeken landolt Ramat Magsimim északi közösség közelében, jelentette a hadsereg este. Sérülés vagy kár nem történt. A hadsereg ágyúzással támadta a rakétaindító posztokat.

Dróntámadás: Az éjszaka folyamán izraeli vadászgépek elfogtak egy drónt, amely ,,keleti irányból” tartott Izrael felé. A drónt az incidens során végig figyelemmel kísérték és nem jelentett veszélyt a civilekre.

Az Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy két drónt lőtt Izraelre, két katonai állásra, köztük egy eilati bázisra.

The post 3 katonát ölt meg a rakétatámadás, elindult Rafah részleges evakuálása, feszült északi front first appeared on Új Kelet online.