Avi/ujkelet.live

A háború 214. napja, déli front: Délelőtt négy aknavetőgránátot lőttek ki a dél-gázai Rafah térségéből az izraeli Kerem Salom határközösségre. Korábban két rakétával támadták a közösséget, az egyik nyílt területen landolt, a másik nem jutott át a határon. Sérülés vagy kár nem történt.

Harcok: Izraeli vadászrepülőgépek és más légi járművek terrorcsoportok posztjait, köztük egy épületet és egyéb terror-infrastruktúrákat támadtak a Gázai övezet északi részén, miután tegnap este rakétát lőttek ki a területről Szderotra, közölte a hadsereg kedden.

Az egyik incidensben a 414. harci hírszerzési egység őrszemei egy fegyveres terrorsejtet azonosítottak Beit Hanun körzetében, és dróncsapást irányítottak rájuk.

Mindeközben a 679. Jiftach-dandár csapatai folytatják műveleteiket Gáza középső részén, a Netzatrim-folyosón. Az egyik incidens során a csapatok egy fegyveres terrorsejtet azonosítottak belépni egy katonai épületbe, és légicsapást irányítottak rá.

Rafah: Egyiptom kedden arra figyelmeztetett a külügyminisztérium szerint, hogy Izrael hadművelete Rafahban veszélyezteti a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseket. Az izraeli hadsereg reggel megerősítette, hogy átvette az Egyiptommal közös Rafah-átkelő feletti irányítást a gázai oldalon.

Mindeközben a médiának nyilatkozó izraeli tisztviselő szerugt folyamatban lévő katonai hadművelet Rafahban „korlátozott művelet. Azért hajtják végre, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra”, hogy elengedje a túszokat.

  • Egy izraeli delegáció a következő órákban indul Kairóba. Egy vezető izraeli forrás a médiának azt nyilatkozta, hogy ,,azért mennek, hogy figyeljenek és kérdéseket tegyenek fel, a különbségek [a felek álláspontját illetően] drámaiak”.

Ez nem az a széles körű hadművelet, amelyet Binjámin Netanjahu miniszterelnök többször is megígért, hogy Izrael végrehajtja, állította a CNN egy, az izraeli tervet ismerő forrásra hivatkozva.

Zászló felvonás a Rafah-átkelőnél

Az ENSZ humanitárius ügynökségének, az OCHA-nak a szóvivője kedden azt állította, hogy az izraeli hatóságok megtagadták az ENSZ hozzáférését a Rafah-átkelőhöz.

APC az izraeli és a 401. páncélosdandár zászlójával az egyiptomi-gázai határ mentén

Az ENSZ panaszkodik, hogy a Rafah-átkelő zárva van, és azt állítja, hogy Gázának csak 1 napnyi üzemanyaga van.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Izrael jelenleg nem engedélyezi a betegek szállítását sem a Rafah-átkelőn keresztül.

A Hamász terve: Két különböző forrás, akik ismerik a Hamász tervét az izraeli hadsereg bevonulása esetére Rafahba, megosztották a részleteket a KAN közszolgálati műsorszolgáltatóval.

Szerintük az egyik forgatókönyv, amelynek végrehajtását a Hamász fontolgatja abban az esetben, ha Izrael szárazföldi hadműveletet indít Rafahban, a Gázai övezet és Egyiptom közötti határkerítés több szakaszának felrobbantását takarja.

A részben betonfalakból álló kerítés felrobbantását nehéz robbanótöltetekkel lehet megoldani, hasonlóan ahhoz, amit a Hamász használt az izraeli kerítés áttörésénél október 7-én.

A Hamász logikája szerint a kerítés nyílásai a Gázai övezet lakóinak tömeges meneküléséhez vezet a Sínai-félszigetre, oly módon, hogy zavargásokat, sőt akár civilek tömeges meggyilkolását is okozza – ami miatt a világ követelni fogja minden oldaltól, beleértve Izraelt is, hogy álljon le.

Egy palesztin forrás úgy becsülte, hogy a Hamász megpróbál elhatárolódni a tervezett robbantástól, és másikat, például a Sínai-félszigeten lévő ISIS-t vagy a Gázai övezet egyik szalafista szervezetét hibáztatja majd. Egy ilyen forgatókönyv arra kényszerítheti Izraelt, hogy az erős nemzetközi nyomás miatt leállítsa a rafahi hadműveletet.

Fenyegetés: Izraeli vadászgépek az éjszaka elfogtak egy drónt, amely ,,keleti irányból” repült Izrael felé, jelentette a hadsereg kedden. A drónt mindvégig figyelemmel kísérték és nem jutott be az izraeli légtérbe. A szirénák nem aktiválódtak, mert nem veszélyeztette a polgári lakosságot. Sérülés vagy kár nem történt.

Az Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy drónt küldött Izrael felé, egy katonai bázist véve célba.

The post Rafah kék-fehérben, a Hamász terve és egyiptomi aggodalmak first appeared on Új Kelet online.