Avi/ujkelet.live

A háború 214. napja: A Hamász első nyilvános kijelentése után, miszerint a terrorszervezet ,,belemegy” a tűzszüneti megállapodásba Izraellel, kedd reggel nyilvánosságra került a teljes dokumentum, amit a terrorszervezet nyújtott be a közvetítő országoknak és Izraelnek. Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek kedden, hogy a Hamász javaslata elfogadhatatlan. Az izraeli média szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök fontolgatja, hogy ma este sajtótájékoztatót tart a Hamász bejelentése kapcsán.

A megállapodás célja a Gázai övezetben tartózkodó összes izraeli elrabolt szabadon bocsátása, beleértve civileket, férfi és női katonákat – élőket és holtakat egyaránt. Rajtuk kívül vannak más elraboltak, akik már október 7-e előtt is Gázában voltak: Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester, akik a 2014-es erős szikla idején estek el, valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztu és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajed. Elengedésükért cserébe palesztin terroristák szabadulnak izraeli börtönökből, az Izraeli Védelmi Erők kivonul a Gázai övezetből, és életbe lép a tartós tűzszünet, amely magába foglalja Gáza rehabilitációját – vagyis a háború végét.

A fordítás a KAN közszolgálati műsorszolgáltató fordítása alapján készült.

Az Izraelnek benyújtott Hamász-javaslat első része

A túsz-megállapodás első szakasza 42 napig fog tartani:

  • Az izraeli katonai műveletek és a Hamász terrorista műveleteinek ideiglenes leállítása, az izraeli erők kivonása keletről és eltávolodva a gázai lakott területektől a határhoz közeli területtől – beleértve a Netzarim-folyosót és a Kuwait teret.
  • Az izraeli hírszerzési és légi tevékenység leállítása napi 10 órára, és 12 órára azokon a napokon, amikor a túszokat szabadon engedik.
  • A Gázai övezetben élő palesztinok visszatérése lakóhelyükre.
  • Az izraeli erők kivonása a Netzarim-folyosóról a megállapodás harmadik napján, három túsz szabadon bocsátása után történik meg. Az izraeli hadsereg teljes mértékben kivonul a Rasid úttól keletre a Szalah al-Dín útig, és a területen létesített összes izraeli katonai posztot felszámolják. Ezzel egyidejűleg megkezdődik a palesztin lakosok visszatérése a Gázai övezet északi részére, a lakosok szabad átjárásának biztosításával és a humanitárius segélyek akadálymentes beengedésével.
  • A megállapodás 22. napján, az élő civil túszok felének, köztük női katonáknak a szabadon bocsátása után az izraeli erők elhagyják a Gázai övezet középső részét a határsávhoz közeli területig.
  • A humanitárius segítség részeként naponta mintegy 600 teherautó fog belépni, köztük 50 üzemanyagszállító teherautó, ebből 300 az övezet északi részére megy.

Az Izraelnek benyújtott Hamász-javaslat második része

Túszok és terroristák elengedése

Az első szakaszban a Hamász 33 izraeli túszt ,,élőt vagy halottat” enged szabadon, nőket – civileket és katonanőket, 19 év alatti fiatalokat, akik nem katonák, 50 év feletti felnőtteket és betegeket. Cserébe Izrael terroristákat enged ki a börtönökből a következő kritériumok szerint:

  • A Hamász elengedi azokat a 19 év alatti civil fiatal nőket és gyerekeket, akik nem katonák. Cserébe Izrael 30 terroristát – nőket és gyerekeket – enged szabadon a listák szerint, amelyeket a terrorszervezet fog benyújtani.
  • A Hamász minden 50 év feletti túszt, beteget és sebesültet elenged. Cserébe Izrael 30 idősebb, 50 év feletti terroristát enged ki a börtönből, a Hamász által benyújtott listák szerint.
  • A Hamász elengedi az összes még életben lévő izraeli női katonát, és cserébe Izrael minden női katonáért elenged 50 terroristát, köztük 30 életfogytiglani börtönbüntetését töltő terroristát és 20 súlyos, de nem életfogytiglani büntetését töltőt, a Hamász listái szerint.

A foglycsere ütemezése a két fél között az első szakaszban:

A Hamász a tűzszünet harmadik napján elenged három túszt. Ezt követően a Hamász minden héten három túszt enged szabadon, ekkor először a nőket, köztük civileket és katonanőket engednek el. A hatodik héten a Hamász szabadon engedi az ebben a szakaszban meghatározott kategóriában lévő többi túszt. Cserébe Izrael elengedi a megállapodásban meghatározott számú terroristát a Hamász által benyújtott listák szerint. A hetedik napon a terrorszervezet tájékoztatást ad a többi túszról, akiket várhatóan szabadon enged.

A megállapodást követő 22. napon Izrael szabadon engedi a Salit-megállapodás keretében szabadon engedett terroristákat, akiket időközben újabb bűncselekmények miatt bebörtönzött. A megállapodás ötödik hetében, ha az életben lévő izraeli túszok száma nem éri el a 33-at, a Hamász ugyanabba a kategóriába tartozó holttesteket ad ki. Cserébe Izrael elengedi az összes 19 év alatti nőt és gyereket, akiket október 7-e után tartóztattak le Gázában.

A terrorszervezet kijelentette, hogy a túszok szabadon bocsátása a többi szakasz előrehaladásától függ, ideértve a katonai műveletek beszüntetését, az izraeli erők kivonását az övezetből, a palesztinok lakóhelyükre való visszatérését és a humanitárius segélyek beengedését Gázába.

További szempontok, amelyeket a terrorszervezet a benyújtott javaslatában említett:

  • Izraelnek olyan jogi lépéseket kell végrehajtania, amelyek megakadályozzák, hogy újra letartóztassa a szabadult terroristákat, a szabadulásuk előtt elkövetett bűncselekményekért.
  • Az első szakaszban lévő fogolycsere arányok képezik a második szakasz arányairól folytatott tárgyalások alapját.
  • A börtönben lévő palesztin terroristák körülményeinek javítása, minden büntetés és börtönkörülményeik október 7. utáni rontásának eltörlése.
  • Legkésőbb a tűzszünet 16. napján megkezdődnek a közvetett tárgyalások a két fél között a második szakasz részleteiről, azzal a céllal, hogy az ötödik hét vége előtt megállapodás szülessen.
  • Az infrastruktúra helyreállításának megkezdése a Gázai övezet minden területén.
  • Az első nap elején több mint 50 katonai operatív külföldre engedése a Rafah-átkelőn keresztül, hogy orvosi kezelésben részesüljenek. Emellett növelik a Rafah-átkelőn az övezetet elhagyó gázaiak számát, és korlátozások nélkül helyreállítják a kereskedelmet.

A megállapodás második szakasza 42 napig tart

Ennek a szakasznak a részeként jelentik be a tartós nyugalom visszállítását, a többi izraeli túsz és palesztin terrorista szabadon bocsátása előtt. Ebben a szakaszban várhatóan szabadon engedik a még életben lévő izraeli férfiakat, katonákat vagy civileket, cserébe a börtönben lévő terroristákért, az izraeli katonai fogolytáborok felszámolásáért, valamint az izraeli erők teljes kivonásáért a Gázai övezet területéről.

A megállapodás harmadik szakasza 42 napig tart

Ez a szakasz magában foglalja a holttestek cseréjét a két oldal között, miután azonosították őket. Emellett megkezdődik az övezet újjáépítési tervének megvalósítása is, amely 3-5 évig tart, országok és nemzetközi szervezetek közreműködésével, többek között: Egyiptom, Katar és az ENSZ emellett ,,teljesen feloldják a gázai blokádot”.

The post A Hamász által benyújtott javaslat részletei first appeared on Új Kelet online.