Avi/ujkelet.live

A háború 214. napja, déli front: 12 rakétát lőttek ki kora este a Gázai övezetből, aktiválva a szirénákat Ein Haslosa, Kiszufim és Re’im izraeli határközösségekben. Öt rakétát elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Rombolás: Az elit Jahalom harcmérnöki egység és a Gázai Hadosztály feltérképeztek és leromboltak két Hamász támadó alagutat az észak-gázai Beit Hanunban, közölte a katonaság kedden.

Az alagutak ,,folyamatos hírszerzési és technológiai megfigyelés alatt álltak” felfedezésük óta.

Az egyik alagutat először 2014-ben az Erős szikla-hadművelet idején lokalizálták, és a Hamász akkoriban Izraelbe való behatolásra használta. Nem sokkal később lerombolták, de az alagút Gázában lévő mélyebben fekvő másik szakasza a közelmúltig érintetlen maradt.

A hadsereg szerint az alagút további szakaszait a levegőből többször is bombázták a folyamatban lévő háború közepette, és a közelmúltban a harcmérnökök megvizsgálták a károkat, és megállapították, hogy a földalatti átjáró használhatatlan a terrorcsoport számára.

A Hamász második alagútja egy másik elágazó földalatti hálózat része volt, amelyet a hadsereg szerint az izraeli határtól körülbelül 150 méterre ástak. Nem nyúlt át izraeli területre. A harcmérnökök felrobbantották.

Helyzet: Meglátogatva a gázai határ déli részén állomásozó tüzérségi erőket Joáv Gallant védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy a hadművelet Rafahban ,,nem fog leállni mindaddig, amíg a Hamászt fel nem számolják a térségben, vagy az első túsz haza nem tér Izraelbe”.

,,Rafah környékéről érkeztek a gyilkosok, akik Szufába, Holitba mentek, és megpróbálták megtámadni Jatedet, Jevult, Naveh-t és más helyeket. Megtámadjuk és megöljük azokat, akik meggyilkolták a gyermekeinket, erre emlékezni kell” – mondta Gallant.

,,Tegnap elrendeltem az Izraeli Védelmi Erőknek, hogy vonuljon be Rafah területére, foglalja el az átkelőt és hajtsa végre küldetéseit. Ez a hadművelet addig folytatódik, amíg fel nem számoljuk a Hamászt Rafah térségében és a teljes Gázai övezetben, vagy amíg az első túsz haza nem tér”.

,,Készek vagyunk kompromisszumot kötni a túszok [szabadulása] érdekében, de ha ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, akkor elmélyítjük a hadműveletet, ez fog történni az egész övezetben, délen, középen és északon. A Hamász csak az erőből ért, ezért fokozni fogjuk akcióinkat, a katonai nyomás pedig azt fogja eredményezni, hogy összezúzzuk a Hamász szervezetet” – tette hozzá Gallant.

Eddig 150 ezer gázai ment Rafah térségéből a humanitárius területekre.

Délután megérkezett egy izraeli delegáció Kairóba a fogolycserével egybekötött tűzszüneti tárgyalások folytatására.

Riport: Az Al-Araby Al-Dzsadid katari-barát lap forrásai szerint az Izraeli Védelmi Erők előzetesen tájékoztatta az egyiptomi felet a Rafahba való belépési szándékáról.

Továbbá a Biden-kormány csak néhány napra adott „zöld utat” Izraelnek egy korlátozott szárazföldi hadművelethez, hogy ,,győzelemképet” szerezve kielégítse a Netanjahu-kormány szélsőjobboldali minisztereit. Ha azonban a hadművelet nem fejeződik be időben, az amerikai kormány felfüggeszti a lőszerszállítmányokat Izraelnek.

Tüntetések: A túszok családtagjai kedden a hadsereg Tel Aviv-i főhadiszállásánál demonstráltak, és felszólították a kormányt, hogy fejezze be a háborút és hozza haza élve a túszokat. ,,Aki partner a megállapodás meghiúsításában – a haláluk az ő lelkén fog száradni.” A családtagok követelték, hogy maximális mandátumot adjanak a Kairóba küldött delegációnak, hogy folytassák a tárgyalásokat a megegyezés érdekében.

„214. napja, hogy szeretteink a fogság poklában vannak Gázában” – mondta Einav Zangauker, a 24 éves Matan Zangauker édesanyja. ,,Pontosan hét hónapja. A tárgyalásokon részt vevő forrásoktól azt hallottuk, hogy ami valójában akadályozza a megállapodást, ami elválaszt minket szeretteinktől, az izraeli elkötelezettség volt és marad a háború befejezése mellett. Határozottan azt mondjuk itt Netanjahunak és az izraeli kormánynak – ha a túszok hazahozatalának egyetlen módja a háború befejezése iránti izraeli kötelezettségvállalás – fejezzék be a háborút, hozzák haza őket, és mentsenek életeket.”

A Hamász hazugsága: A Hamász terrorszervezet délután közzétett egy videót, amelyben azt állította, hogy az izraeli bombázások okozták Judi Weinstein túsz halálát áprilisban.

A probléma ezzel az állítással az, hogy az izraeli hadsereg már megerősítette, hogy Judit és férjét, Gadit a Hamász ölte meg október 7-én, és a halálukról szóló hivatalos bejelentést december 28-án tették közzé. Mindkettőjük holttestét Gázába hurcolták.

Északi front: A hadsereg szerint több ,,gyanús légi célpont”, melyek Libanonból léptek be Izrael légterébe, aktiválták a szirénákat számos észak-izraeli közösségben.

Az egyik célpontot a légvédelem elfogta, egy másik Jiftach közelében csapódott be, tüzet okozva, a többi pedig meg nem határozott helyeken kisebb károkat okozott.

A katonaság szerint további két drón nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

A hadsereg este közölte, hogy vadászgépek a Hezbollah terrorszervezethez tartozó katonai épületeket támadtak Dél-Libanon térségében, köztük Blidában, Marun al-Raszban, Jarunban és Khiamban.

Emellett terror-infrastruktúrát támadtak Kfar Hamamban, valamint a Hezbollah mobil indítóállását Ajta as-Sab térségben.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg és a határrendészet délután közölte, hogy lezártak egy 20 órás hadműveletet Tulkarem városában, mely során átkutattak több mint 60 épületet.

A katonák megöltek egy fegyveres terroristát, őrizetbe vettek hat keresett palesztint, fegyveralkatrészeket, katonai felszerelést és terrorizmusra szánt készpénzt foglaltak le, és leromboltak három bombagyártó laboratóriumot.

A harcmérnökök pedig utak alá rejtett robbanószerkezeteket lokalizáltak.

The post Rakétatámadások, rombolás, tüntetés és a Hamász hazugsága first appeared on Új Kelet online.