Avi/ujkelet.live

A háború 215. napja, déli front: Nyolc rakétát lőttek ki szerdán késő délután a dél-gázai Rafah térségéből Izraelre, aktiválva a szirénákat a határtól 7 kilométerre fekvő Slomit közösségben.

A Hamász terrorszervezet azt állította, hogy egy katonai posztot vett célba Kerem Salom közelében.

Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg likvidálta a Hamász haditengerészeti erőinek gázavárosi parancsnokát a Gázai övezetben végrehajtott egyik légicsapásban, közölte este a hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat.

Ahmed Ali Izrael és katonák elleni támadások előremozdításában vett részt a Gázai övezetben a háború közepette.

Az elmúlt hetekben Ali a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón tevékenykedő izraeli csapatok elleni támadásokért felelt.

Az elmúlt években Ali különböző projekteket irányított a Hamász haditengerészeti erői számára.

Rafah: A 162. hadosztály erői hétfő este célzott hadműveletet indítottak Kelet-Rafah régióban. A csapatok bevonulása előtt a vadászgépek összehangolt és időzített légicsapásokat hajtottak végre mintegy 100 kijelölt célpont ellen. A hadsereg szerda este felvételeket tett közzé az akcióról.

A csapatok jelenleg rajtaütéseket hajtanak végre a térségben, gyanús helyszíneket és épületeket kutatnak át, ahonnan a Hamász terroristái tüzet nyitottak a csapatokra.

A katonák mintegy 30 fegyveres terroristát öltek meg a folyamatban lévő hadművelet során. A légierő drónjai pedig több tucat célpontot támadtak.

Északi front: Joáv Gallant védelmi miniszter az északon bevetett katonákhoz beszélve ígéretet tett a Hezbollah terrorszervezet támadásai miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült izraeliek tízezreinek hazaengedésére, mondván: ,,ez egy forró nyár lehet”.

,,Jelentős távolságokra taszítottuk a Hezbollahot az érintkezési vonalaktól, de ez nem jelenti azt, hogy eltűnt” – mondta a 91. hadosztály tartalékosainak.

,,A lakosok biztonságos hazaengedéséhez egy megállapodási folyamatra vagy műveleti folyamatra van szükség. Eltökélt szándékom, hogy a lakókat biztonságban hazaküldhessem otthonaikba, és újjáépítsem a lerombolt dolgokat”.

,,Nagyon jelentős, nagyon erős tűzerővel rendelkezünk, és gondoskodni fogunk arról, hogy aktiváljuk, ha szükség és ok van rá” – mondta, arra a lehetőségre utalva, hogy Izrael háborúba megy, hogy a Hezbollahot eltávolítsa a határról.

„Bizonyítottatok, szerintem lenyűgöző módon” – mondta a katonáknak. ,,Most fel kell készülnötök a közelgő [küldetésekre], és ez a nyár forró lehet” – tette hozzá Gallant.

Fegyverek: Az Egyesült Államok a Rafah miatti aggodalmak miatt felfüggesztett egy Izraelnek szánt lőszerszállítmányt, mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Washingtonban a szenátus költségvetési bizottságának.

Egy izraeli tisztviselő korábban a nap folyamán azt nyilatkozta az NBC Newsnak, hogy az izraeli kormány mélységesen frusztrált a döntés miatt. A tisztviselő hozzátette, hogy a feszültség már eleve kiélezett volt, miután Izrael úgy érezte, az Egyesült Államok engedte, hogy elvakítsa a Hamász hétfői bejelentése, miszerint elfogadja a tűzszüneti javaslat egy változatát.

„Nagyon egyértelműek voltunk” – mondta Austin –, hogy ,,Izraelnek nem szabad nagy támadást indítania Rafahban anélkül, hogy figyelembe venné és megvédené a civileket azon a harctéren.”

„A helyzet felmérése után felfüggesztettünk egy lőszerszállítmányt” – mondta.

„Nagyon világosk voltunk azokat a lépéseket illetően is, amelyeket Izraelnek meg kell tennie” a civilek védelme érdekében egy súlyos harci helyzetben. Az Egyesült Államok nem akarja, hogy egy ilyen nagyszabású izraeli hadműveletre kerüljön sor, de ha mégis folytatódik, akkor „a polgári lakosság védelmére összpontosítunk”.

Austin hangsúlyozta, hogy nem született végleges döntés a szállítmányról vagy az Izraelnek szánt egyéb fegyverszállításokról.

A lépés ugyanakkor nem befolyásolja a Kongresszus múlt hónapban jóváhagyott 26 milliárd dolláros kiegészítő segélyét. Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Izrael biztonságának és önvédelemhez való jogának támogatása mellett, hangsúlyozta Austin.

The post Likvidálás Gázában, helyzet északon és fegyverek first appeared on Új Kelet online.