Avi/ujkelet.live

A háború 217. napja, déli front: Tizenkét katona megsebesült pénteken, miután darazsak csípték meg őket a Gázai övezet déli részén.

Az incidens a Gázai Hadosztály déli dandárjának hadművelete közben történt a határvidéken, Nirim közösség közelében.

Egy tank áthajtott egy nagy darázsfészken, ami miatt a rovarok megcsípték a katonákat. Az egyik katona állapota közepeses súlyos, a másik 11 pedig könnyebben megsérült. Kórházba szállították őket.

Rafah: A Reuters pénteken az izraeli erők valamint a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek közötti heves harcokról számolt be Kelet-Rafahban.

Az izraeli tankok a jelentés szerint elfoglalták a Rafah keleti és nyugati felét elválasztó főutat, így gyakorlatilag körbevették a város teljes keleti részét.

Al-Szultan egyik lakója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a város nem biztonságos, és tegnap óta mindenfelé hullanak tanklövedékek.

Izrael a hét elején elrendelte a civilek evakuálását Rafah keleti negyedeiből. A katonaság becslése szerint a keleti térségből mintegy 150 000 palesztin már távozott.

Zeitun: Gázaváros Zeitun negyedében a Nahal-dandár csapatai rajtaütést tartottak egy iskolában, ahol hírszerzési információk a Hamász jelenlétére utaltak.

A csapatok fegyvereket, köztük gépkarabélyokat találtak az iskola tantermeiben.

Ma délelőtt heves harcok zajlottak a térségben.

A hadsereg szerint az elmúlt napokban a Nahal harcosai több fegyverest is megöltek, többek között légicsapások irányításával, valamint fegyvereket és hírszerzési anyagokat foglaltak le.

Északi front: Az izraeli légierő csapást mért a Hezbollah két fegyveres terroristájára a dél-libanoni Jarunban.

A párost a 869. Harci Hírszerzési Egység csapatai azonosították egy olyan épület közelében, amelyet a terrorcsoport használt. Nem sokkal később az épületet vadászrepülőgépek vették célba.

A vadászgépek további Hezbollah-posztokat támadtak Kafr Kilában és Blidában.

A hadsereg szerint a korábban Észak-Izraelben megszólaló drónbehatolásra figyelmeztető szirénák téves riasztások voltak.

A nap folyamán két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Miszgav Amra, sérülés nem történt, de tűz ütött ki a helyszínen.

Hadgyakorlat: A hadsereg reggel bejelentette, hogy az Északi Parancsnokság folytatja a készültség és a felkészülés fokozását a különféle harci forgatókönyvekre északon. Korábban a héten a 6. dandár tartalékos zászlóaljai a szárazföldi erők kiképzőközpontjának vezetésével dandárszintű gyakorlaton vettek részt Nyugat-Galileában.

A libanoni hadviselést szimuláló gyakorlaton a gyalogosok, páncélosok és mérnöki erők a logisztikai és kommunikációs személyzet mellett a műveleti együttműködést gyakorolták zord és komplex terepen, álcázási és harci technikák alkalmazásával.

Tűzszünet: A CNN három, a tárgyalások részleteit ismerő forrásra hivatkozó jelentése szerint a Hamász kezdetnek 12 hetes tűzszünetet követel az Izrael által elfogadott hathét helyett.

A jelentés szerint az izraeli tisztviselők „határozottan ellenzik” a hosszabb szünetet, „mivel úgy gondolják, hogy ez nem lenne más, mint a háború tényleges befejezése”.

The post Darázscsípés, Rafah és Libanon first appeared on Új Kelet online.