Avi/ujkelet.live

A háború 217. napja: Az Izraeli Védelmi Erők pénteken kora este bejelentette, hogy négy katonája a Nahal-dandár 931. zászlóaljából elesett a Hamász terrorszervezet elleni harc közepette Gázaváros Zeitun negyedében. Halálukkal 271-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Az elesett katonák: A 19 éves Itáj Livny őrmester Ramat Hasaronból, a 19 éves Joszef Dassza őrmester Kirjat Bialikból, a 19 éves Ermijasz Mekurijaw őrmester Beerseváról és a 19 éves Daniel Levy őrmester Kirjat Motzkinból.

A zászlóaljból egy másik tiszt és egy katona súlyosan megsérült.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a négy katonát halálát egy vagy több robbanószerkezet okozta egy sikátorban.

A csapatok egy iskolakomplexumban hajtottak végre rajtaütést, miután a hadsereg hírszerzési információi a Hamász jelenlétét jelezték a helyszínen. A csapatok fegyvereket és legalább egy alagutat találtak az iskola területén.

A hadsereg a háború kitörése óta többször visszatért a Zeitun negyedbe, mivel a Hamásznak sikerült újra szerveződnie a hadsereg által korábban megtisztított területeken.

Déli front: Öt rakétát lőttek ki délután a Gázai övezetből Beersevára, egy rakétát elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi pedig nyílt területeken landolt.

Egy 37 éves nő könnyű repesz okozta sérüléseket szenvedett. A hírek szerint kár keletkezett a város egyik parkjában.

A rakétázásért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget. Este 7 óra körül, ismét megszólaltak a szirénák Beerseván.

Legutóbb decemberben támadtak a várost Gázából.

ENSZ: Az ENSZ Közgyűlése pénteken megszavazta a palesztin törekvést, hogy az ENSZ teljes jogú tagjává váljon, elismerve, hogy alkalmas a csatlakozásra, és azt javasolva az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy vizsgálja felül – rájuk kedvezően – az ügyet.

A 193 tagú Közgyűlés pénteken 143 igen szavazattal, kilenc ellenszavazattal – köztük az Egyesült Államok, Izrael és Magyarország – fogadta el határozatot, míg 25 ország tartózkodott. Ez egy szimbolikus döntés, mely nem ad teljes jogú ENSZ-tagságot a palesztinoknak, hanem egyszerűen elismeri, hogy jogosultak a csatlakozásra.

A határozat 2024 szeptemberétől bizonyos plusz jogokat és kiváltságokat ad a palesztinoknak – például helyet az ENSZ tagjai között az ülésteremben –, de nem kapnak szavazati jogot a testületben.

Gilád Erdán izraeli ENSZ-nagykövet egy kis aprítógéppel megsemmisítette az ENSZ alapokmányának egy példányát a pódiumon a Közgyűlés plénumán, tiltakozva a szavazás ellen.

A teljes jogú ENSZ-taggá válás kérelmét először a 15 tagú Biztonsági Tanácsnak, majd a Közgyűlésnek kell jóváhagynia. Ha az intézkedést a tanács ismét megszavazza, valószínűleg ugyanaz a sors vár rá: az Egyesült Államok vétója.

The post 271, Beerseva rakétatámadás alatt és palesztin győzelem az ENSZ-ben first appeared on Új Kelet online.