Avi/ujkelet.live

A háború 218. napja: Mintegy 35 rakétát lőttek ki Libanonból péntek este az északi Kirjat Smonára. 15 lövedéket elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi a városban csapódott be, anyagi károkat okozva. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Több száz dunamnyi erdős területen okoztak tüzet a Hezbollah rakétai. Míg a városban járművek gyulladtak ki, és több házban károk keletkeztek. Tíz tűzoltó csapat dolgozott a lángok megfékezésén.

Déli front: A 401. páncélosdandár csapatai a légierővel közösen megsemmítették tegnap a Hamász terrorszervezet két rakétakilövő állását a dél-gázai Rafahban, amelyekkel Beersevát támadták. A csapás utáni másodlagos robbanások a hadsereg szerint arra utaltak, hogy további lőszerek voltak a területen.

A Hamász pénteken összesen 14 rakétát lőtt ki Beersevára, kilenc rakétát Rafahból, előtte pedig további ötöt Gáza középső részéből.

A támadás károkat okozott a város egyik parkjában, egy 37 éves nő könnyebben megsebesült.

Bíróság: Dél-Afrika arra kérte a Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy a gázai háború miatti további rendkívüli intézkedések részeként kötelezze Izraelt a dél-gázai Rafahból való kivonulásra, közölte pénteken az ENSZ bírósága.

Dél-Afrika szerint Izrael katonai hadművelete megöli a gázai palesztinokat, ugyanakkor kiéhezteti őket azzal, hogy megtagadja a humanitárius segélyek beengedését számukra.

A Dél-Afrika által indított eljárásban, amely Izraelt palesztinok elleni népirtással vádolja, a Bíróság januárban arra kötelezte Izraelt, hogy tartózkodjon minden olyan cselekménytől, amely a népirtásról szóló egyezmény hatálya alá tartozhat, és biztosítsa, hogy csapatai ne kövessenek el népirtást a palesztinok ellen.

: Antony Blinken külügyminiszter a kongresszusnak adott pénteki jelentésében azt mondta, lehetetlen ellenőrizni, hogy Izrael használt-e amerikai gyártású fegyvereket Gázában a nemzetközi jogot sértő módon.

  • A külügyminisztérium áttekintette Izrael és hat másik, különböző fegyveres konfliktusokban részt vevő ország fegyverhasználatát.
  • Ha egy országnál megállapítják, hogy megsértette a nemzetközi humanitárius jogot vagy akadályozta az Egyesült Államok által támogatott humanitárius segélyek szállítását, az az Egyesült Államok katonai segélyeinek felfüggesztéséhez vezethet.

Blinken azt állítja a jelentésben, amelynek titkos másolatát az Axios megszerezte, hogy az Egyesült Államok ,,hiteles és megbízható” biztosítékokat kapott Izraeltől, amelyek lehetővé teszik az Egyesült Államok számára, hogy továbbra is katonai segítséget nyújtson.

Blinken azt is kijelenti, hogy tekintettel arra, hogy Izrael jelentős mértékben támaszkodik az Egyesült Államokban gyártott fegyverekre, „ésszerű megvizsgálni”, hogy ezeket az izraeli biztonsági erők október 7. óta használják „olyan esetekben, amelyek nem egyeztethetők össze nemzetközi jogi kötelezettségeivel vagy a polgári lakosságnak okozott károk mérséklésére vonatkozó bevált gyakorlatokkal.”

A jelentés felsorolja azokat az incidenseket, amelyek aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Izrael a nemzetközi jogot megsértve használ amerikai gyártású fegyvereket. Azt is részletezi, hogy Izrael milyen erőfeszítéseket tett a nemzetközi joghoz való igazodás érdekében.

Blinken szerint izonyos izraeli rendszerek, például támadórepülőgépek az Egyesült Államokból származnak, „és valószínűleg olyan incidensekben vettek részt, amelyek aggályokat vetnek fel Izrael nemzetközi jognak való megfelelésével kapcsolatban”. A jelentés szerint a gázai konfliktus természete és az, hogy a terepen nincs jelen amerikai kormányzati személyzet „nehéz felmérni vagy meggyőző következtetéseket levonni az egyes incidensekről”.

The post 35 rakéta Libanonból, Blinken jelentése és Dél Afrika first appeared on Új Kelet online.