Avi/ujkelet.live

A háború 218. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szombat reggel megkezdte a lakosság evakuálását az észak-gázai Dzsabalija területéről, szórólapokat dobva le levegőből, melyekben a lakosokat evakuálásra kötelezi a Gázavárostól nyugatra lévő menedékhelyekre, a szárazföldi műveletek előkészületeiként a területen.

A hadsereg elismeri, hogy a Hamász terrorszervezet megpróbálja újraindítani műveleteit a térségben, és újraszerveződni, miközben megpróbálja megerősíteni irányítását. Dzsabalijában a hadsereg becslései szerint 100 000-150 000 palesztin tartózkodik.

A hadsereg figyelemmel kíséri a szituációt a Gázai övezetben, és célzott műveleteket és razziákat indít a Hamász műveleteinek azonosítását követően.

Valójában mindaddig, amíg a Hamászra nincs kormányzó alternatíva, az izraeli politikai kör háború utánra vonatkozó döntésének hiányában, a Hamász megpróbálja újraszervezni erőit a terepen kialakult vákuumban.

Az izraeli hadsereg szintén szombaton a dél-gázai Rafahban további negyedek evakuálását rendelte el, miközben folytatja a Hamász elleni hadműveletét.

Avichay Adraee alezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentés mellett közzéteszi azon új zónák listáját, amelyeket ki kell üríteni.

A múlt héten a hadsereg evakuálási figyelmeztetést adott ki Rafah keleti külterületére, mielőtt bevonult. A legújabb figyelmeztetés a Rafah és Sabura táborokra, valamint Geneina és Kirbat al-Adasz negyedekre vonatkozik.

Ez egy viszonylag korlátozott kiürítés, hogy megszilárdítsa a terepen elért eredményeket, és fokozza a hadsereg lehetőségét a manőver elmélyítésére.

A civileket felszólítják, hogy távozzanak egy kiszélesített „humanitárius zónába” az al-Mawaszi és Khan Junesz területeken.

Adraee emellett óva intette a palesztinokat attól, hogy az izraeli határ felé menjenek.

The post A hadsereg további evakuálásokkal fokozza hadműveletét Gázában first appeared on Új Kelet online.