Avi/ujkelet.live

A háború 218. napja: Négy rakétát lőttek ki szombat délután a dél-gázai Rafahból Kerem Salom határközösségre. Az egyik rakétát elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Este 6 óra körül legalább két rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, melyek aktiválták a szirénákat Beerseva közelében, a Dudaim hulladéktelepen. Az egyik rakéta Dudaim területén csapódott be, a másik pedig nyílt területen a határ melletti Be’eri kibuc közelében.

Segély: A palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) közölte, hogy pénteken 200 000 liter üzemanyag ment be a Gázai övezetbe a Kerem Salom-átkelőn keresztül.

Harcok: A Gázai övezet északi részén a Nahal-dandár harcosai elmélyítik műveleteiket Gázaváros Zeitun negyedében, jelentette az izraeli hadsereg délután. A csapatok számos fegyvert lokalizáltak és fegyveres terroristákat öltek meg közelharcban.

Az egyik akció során az erők fegyvereket találtak egy klinikán, köztük Kalasnyikovokat, mellényeket és más katonai felszerelést.

Az elmúlt 24 órában a légierő több tucat terrorcélpontot támadott az övezetben, köztük katonai épületeket, rakétaindítókat, megfigyelőállomásokat, terroristákat és egyéb terror-infrastruktúrákat.

A 162. hadosztály csapatai a Sabak belbiztonsági szolgálat és Katonai Hírszerzés irányításával folytatják célzott műveleteiket Kelet-Rafahban a Hamász terroristái és a szervezet infrastruktúrája ellen.

Az elmúlt nap folyamán a Givati-dandár harcosai számos terroristát likvidáltak a területen szemtől-szembe vívott csatákban, valamint a térségben lévő terrorista infrastruktúrákat semmisítettek meg.

A 401. páncélosdandár harcosai több alagútbejáratot lokalizáltak, és a légierővel együttműködve fegyveres terroristákat öltek meg.

Még mindig Zeitun: A Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristáját, aki részt vett az október 7-i mészárlásban, légicsapással likvidálták Zeitunban, közölte a katonaság este.

A 99. hadosztály csapatai az elmúlt napokban célzott razziát indítottak a negyedben, miután a hadsereg a Hamász újraszerveződését azonosította. A katonák számos terroristát megöltek, terrorcsoportokhoz tartozó helyszíneket semmisítettek meg, és fegyvereket fogtak le.

Egyiptom: Egy magas rangú egyiptomi forrás a helyi médiát tájékoztatva kijelentette, hogy Egyiptom figyelmeztette Izraelt a Rafah-átkelő gázai oldala feletti ellenőrzése folytatásának következményeire. A forrás szerint Egyiptom tájékoztatta az összes nemzetközi testületet, hogy Izrael viseli a felelősséget a humanitárius helyzet romlásáért a Gázai övezetben.

A Walla riportere egy izraeli tisztviselőt idézve arról számolt be este, hogy Egyiptom nem hajlandó segélyszállító teherautókat küldeni Gázába a Kerem Salom átkelőn keresztül mindaddig, amíg az izraeli hadsereg nem vonul ki a Rafah-átkelő gázai oldaláról. Ennek eredményeként jelentősen csökken a Gázába bejutó segélyek mennyisége.

Az izraeli forrás megjegyezte, hogy a Rafah-átkelő átvétele előtt egyeztetések zajlottak az egyiptomiakkal, de az egyiptomiak a tankokról készült képek és az átkelőnél az izraeli zászló lengetése után kihátráltak a megállapodásra jutásból.

Vezető amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Izrael nem egyeztetett megfelelően az egyiptomiakkal a Rafah-átkelőnél végrehajtott művelettel kapcsolatban. Az amerikai tisztviselők szerint nyomást gyakorolnak Egyiptomra, hogy küldjön teherautókat a Kerem Salomon keresztül.

Fegyverek: Miután Joe Biden amerikai elnök úgy döntött, hogy visszatartja 3500 bomba Izraelbe szállítását, Izrael úgy becsüli, hogy az amerikaiak végül leszállítják őket Izraelnek, jelentette a Ynet hírportál. A külföldi médiában megjelent publikációk szerint egy tonnás bombákról van szó.

Az izraeli tisztviselők az amerikaiakkal folytatott beszélgetések nyomán azt mondják, hogy Washington keresi a módját, hogy ,,lemásszon a fáról” és leállítsa a fegyverembargót, és erre a megoldás az lenne, hogy Izrael megkapja a bombákat azzal a kikötéssel, hogy nem használhatja Rafah evakuálása előtt. A közbeszerzési szerződések szerint ezt Washington megteheti.

A biztonsági szervezetek abban bíznak, hogy az amerikai fegyverembargó csak a rafahi hadműveletre korlátozódik és ez az az optimista forgatókönyv, amiben Izrael reménykedik.

Izrael úgy látja, az Egyesült Államok nem ellenzi a rafahi hadműveletet, de elvárja a város lakosságának hatékony evakuálását. A hadsereg reggel bejelentette, hogy hat napon belül már 300 ezer gázai lakost evakuáltak az ottani harci zónából.

Összehasonlításképpen a Gázai övezet északi részén található Gázvárosban körülbelül egy hónapba telt az összes lakos evakuálása – míg Gáza nyugati részét csak akkor sikerült evakuálni, amikor Izrael ellenőrzőpontokat állított fel. Izrael reméli, hogy a nemzetközi jognak való megfelelést kimondó elnöki memorandum lesz a létra az Egyesült Államok számára, amellyel le tud jönni a fáról a visszatartott fegyverszállítmány ügyében.

Északi front: Egy Libanonból küldött öngyilkos drón robbant fel Beit Hillel mosáv közelében, jelentette a média. Sérülés nem történt. A támadás miatt számos izraeli közösségben aktiválódtak a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák.

Szülinaposok: Két Gázában fogságban lévő túsz ma ünnepli a születésnapját, Almog Meir Jan betöltötte a 22-t és Oded Lifshitz pedig a 84-et.

Almog utoljára 2023. október 7-én 12:30-kor volt látható egy Hamász által készített videón a Supernova fesztivált követően.

Az előző estét a nagyszüleinél töltötte, és segített nagyanyjának lezuhanyoztatni a nagyapját, miután a 87 éves férfi két héttel korábban hátműtéten esett át.

A Fekete Szombat reggelén 7 óra 45 perckor Almog felhívta édesanyját, Orit Meirt, és elmondta neki, hogy lövöldözés zajlik, megígérte, hogy tájékoztatni fogja, azt mondta, hogy szereti és elköszönt.

Almog három hónappal korábban fejezte be katonai szolgálatát és a fesztivált követő héten állt volna munkába egy tech cégnél.

Oded Lifshitzet és feleségét, a 85 éves Jochevedet a Hamász terroristái Nir Oz kibucbeli otthonukból rabolták el október 7-én. Összesen 46 túszt raboltak el a határ menti közösségből, míg 71-et megöltek.

Jocheved Lifshitzet és egy másik Nir Oz-i lakost, a 78 éves Nurit Coopert a Hamász október 28-án elengedte. Jocheved a kibuc hat másik idős tagjával együtt az ország középső részén él egy idősotthonban.

Lifshitzék lánya, Sharone a múlt héten azt nyilatkozta, nemigen hisz abban, hogy apja – egy idős férfi, aki gyenge volt, beteg és megsérült, amikor elhurcolták – még él, különösen miután hónapok óta nem adott életjelet magáról.

Édesanyja fizikailag jól van a fogságban elszenvedett traumát követően, de rendszeresen számolják Oded fogságban töltött napjait.

„Mindannyian teljesen lehetetlennek találjuk ezt az időszakot” – mondta Sharone. „Édesanyám teljes egészében éli az életét, elkötelezett és vezeti a showt, a család és az élet megy tovább. Ugyanakkor azt mondja: ‘Majd amikor apa hazajön, döntünk erről’”.

The post Harcok, Egyiptom, fegyverek és szülinaposok first appeared on Új Kelet online.