ujkeletlive

Eurovízió – összességében Izrael az ötödik helyen végzett, de a kék fehér zászlót büszkén védelmező Eden Golan határozott kiállásával megnyerte az antiszemitizmus elleni csatát

A svédországi Malmöben rendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjén tetőzött az Izrael-ellenes hangulat. A zsidó államot képviselő Eden Golant a napok óta zajló negatív kampány azonban nem törte meg, hibátlan előadással és határozott kiállásával az összesítésben 375 pontot szerezve az ötödik helyen végzett.

A közönség által leadott szavazatok alapján a horvátok után a második legtöbb pontot begyűjtő [323] Golan előadására, a különböző országok képviselőiből álló 11 tagú zsűri 52 pontot kapott. Az egy ország által leadható maximális 12 pontot Izrael a jeruzsálemi születésű Tali Golergantnak ítélte oda, aki a versenyen Luxemburgot képviselte.

Az idei fesztivált Svájc nyerte a Nemo által előadott „The Code” című dalával, a fogadóirodák által jelölt Horvátország,  második, Ukrajna a harmadik, illetve Franciaország a negyedik helyen végzett.

Izrael eddig négyszer nyert az Eurovíziós dalfesztivál történetében, míg Svájc háromszor.

A zsidó államot büszkén képviselő, 20 éves Golanért tegnap este egyként dobogott az izraeli és diaszpórabeli zsidóság szíve. A gyűlölködők fújolása közepette bátran a színpadra lépve hibátlanul adta elő Hurrikán című dalát, és függetlenül a zsűri végső döntésétől határozott kiállása révén Izrael tegnap este diadalmaskodott a világszerte tomboló antiszemitizmuson.

Nagyon büszke vagyok arra a helyre, amit elértünk. Büszke vagyok arra a kiváltságra, amit kaptam, hogy becsülettel képviselhetem az országomat, és büszke vagyok arra, hogy én voltam az, akit idén erre a küldetésre kiválasztottak,” – nyilatkozta Golan.

Az első pillanattól kezdve egyetlen célunk volt, mégpedig az, hogy Izrael erős hangját az egész világgal megismertessük, és tudom, hogy ezt a célt nagyszerűen elértük. Voltak nehéz pillanatok, de bátorsággal és hatalmas támogatásotokkal nem adtuk fel, és mindent beleadtunk. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott engem, a hazámnak, a küldöttség csodálatos tagjainak, és a családomnak, akiket alig várom, hogy láthassak és megölelhessek.”

Egy pillanatra sem feledkezem meg a túszainkról, és nekik ajánlom a versenyen való részvételemet. Izrael népe él,” – tette hozzá.

Szombat este 25 ország lépett színpadra a döntőben, azt követően, hogy Hollandiát váratlanul kizárták a versenyből, mivel a csapat egyik női tagja panaszt tett képviselője, Joost Klein ellen.

A Hurrikán a Hamász által Izraelben elkövetett október 7-i mészárlásra utal, a dal végén héberül elhangzott néhány sor jelentése: „nincs szükségünk nagy szavakra, csak imákra. Még ha nehéz is, mindig hagysz nekem egy kis fényt.” Golan és táncosai által viselt jelmezek, eltérően az eurovíziós csillogó viseletektől, homokszínű szövetcsíkok, mintha szakadt ruhák vagy kötések lennének, a dalszövege pedig, mintha egy fiatal lány visszaemlékezése és tisztelgése lenne a mészárlásban elvesztett élete szerelme előtt.

A szombat esti döntő helyszínének közelében tovább folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. A keffijébe burkolózó Greta Thunberg klímaaktivistát egy palesztinbarát rendezvényen tartóztatta le a helyi rendőrség.

A nevezést megelőző zsidó állam elleni bojkotton kívül, a vörös jelzésű biztonsági aggodalmakra való tekintettel – az izraeli delegáció és a rajongók biztonságát fenyegető felhívások, és az erőszakos tüntetésektől való félelem közepette,  Ronen Bar a Sábák belbiztonsági ügynökség vezetője a helyszínen személyesen felügyelte a Golan és az izraeli delegáció többi tagjára vonatkozó biztonsági intézkedéseket. Emellett, a jeruzsálemi vezetés utazási figyelmeztetést adott ki a Malmőbe látogató izraeliek számára a helyi lakosság antiszemita fenyegetéseire való tekintettel.

A tegnap esti döntő alatt Izraelben is felforrósodott a hangulat. Miközben az egész ország Golanért izgult a Hamász által október 7-e óta fogvatartott 134 túsz családjai és támogatóik számos városban és kisebb közösségben tüntettek a túszok kiszabadítása érdekében. A demonstrációk két fő helyszínén, Tel Avivban és Jeruzsálemben összecsapások alakultak ki a rendőrséggel, több személyt letartóztatottak rendzavarás miatt.

Az elesett katonák emlékét jelző jom hazikaron előestéjén tartott tiltakozásokon a fogvatartottak családjainak képviselői mellett, többek között felszólalt Bernard Henri-Levy neves francia filozófus, aki hangsúlyozta, hogy az izraeliek az emléknapon az elesett katonák és a terrortámadások áldozatai előtt tisztelegnek.

Mi, zsidók, nagyon jól tudjuk, hogy az igazi és igazán nagy szám, az egyetlen szám, amely bármit is ér, az egy, minden egyes ember élete, aki megmenekült,” – tette hozzá a tel-avivi rendezvényen.

The post Eurovízió – Eden Golan az ötödik helyen végzett Malmöben, de Izrael diadalmaskodott az antiszemitizmus és a gyűlölet felett first appeared on Új Kelet online.