Avi/ujkelet.live

A háború 218. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 20 éves Ariel Tsym törzsőrmester Modi’inből, a Nahal-dandár 931. zászlóaljának tagja, elesett a Gázaváros Zeitun negyedében zajló harcokban. Halálával 272-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A hadsereg viszgálatának kezdeti szakaszában megállapítást nyert, hogy Tsym a Hamász terroristáival vívott tűzharc során esett el. Az incidens nem sokkal azután történt, hogy egy bomba megölt négy izraeli katonát a környéken.

Rakéta: Szombat este rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Askelonra, mely egy épületbe csapódott.

Három személyt könnyű sérülésekkel a Barzilai Orvosi Központba szállítottak.

Déli front: Az izraeli hadsereg tegnap este rövid közleményt adott ki, amely szerint csapásokat hajt végre a Hamász célpontjai ellen az észak-gázai Dzsabaliában.

Szombat reggel a hadsereg kiürítési figyelmeztetést adott ki a területre, a tervezett művelet előtt.

A műveletet azért hajtják végre, mert a Hamász újraszerveződésre irányuló próbálkozásait azonosították Dzsabalijában.

A hadsereg becslései szerint 100 000-150 000 palesztin tartózkodik az evakuációs zónában.

Valójában mindaddig, amíg a Hamászra nincs kormányzó alternatíva, az izraeli politikai kör háború utánra vonatkozó döntésének hiányában, a Hamász megpróbálja újraszervezni erőit a terepen kialakult vákuumban.

WSJ: A Washington Post vasárnap arról számolt be, hogy a Biden-kormány magas színtű hírszerzési információkat kínál Izraelnek, amelyek segíthetnek a Hamász magas rangú tisztviselőinek tartózkodási helyének és a még feltáratlan terrorista alagutak lokalizálásában a Gázai övezetben, egy nagyszabású rafahi hadművelet elkerülése érdekében.

Emellett az amerikaiak felajánlják, hogy jelentős segítséget nyújtanak a Rafahban összezsúfolódott palesztin menekültek elhelyezésére szolgáló ideiglenes menedékek és sátorvárosok felépítésében, a probléma megoldására Izraelnek javasolt részletes terv részeként. Az amerikaiak szerint a lakosság evakuálásához Rafahból több hónapra lesz szükség.

Biden elnök tegnap este egy seattle-i választási konferencián kijelentette, hogy ,,már holnap tűzszünet lehetne, ha a Hamász beleegyezne az elrabolt nők, idősek és sebesültek szabadon bocsátásába”.

Tüntetés: A Gázában fogságban lévő túszok családjai és aktivisták szombat este akadályozták a forgalmat Tel Avivban az Ajalon autópályán. A családtagok egymáshoz bilincselték magukat, és felszólították a lakosságot, hogy „gyertek és demonstráljatok most az elraboltakért és Izrael függetlenségéért Netanjahutól”.

A családok felszólítására több ezren mentek a helyszínre. Az este végén a rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők rendőrökre támadtak. Az egyik rendőrt megharapták, egy másiknak letört a foga. Az egyik támadót letartóztatták.

A rendőrség 1000 sékelnyi forgalmi bírságot osztott ki, és letartóztatott három rendbontót – köztük Ila Metzgert, az elrabolt Jorám Metzger menyét és Osznat Meirit a Munder családból. A családok szerint ,,Netanjahu feláldozza az országot, egész éjjelre elbarikádozzuk magunkat itt, és felszólítjuk a lakosságot, hogy csatlakozzon hozzánk a küzdelemben”. Korábban a megölt túszok rokonai nagygyűlést tartottak a Túszok terén. A tüntetésen a Hamász fogságában meggyilkolt 38 túszra emlékeztek.

Tal Soham túsz édesapja arra kéri a rendőrséget, ne lépjen fel erőszakosan a tüntetőkkel szemben:

A tiltakozó családok nyilatkozata: ,,Netanjahu a megállapodás akadálya és egyben az állam akadálya is. Ő irányította a legtöbb áldozattal járó sikertelen háborút, és elárulja szeretteinket a székéért. A Hamász visszatért az Izrael által korábban megszállt területek irányításához, és továbbra is rakétákat lő ki, észak nem funkcionál, és százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Izrael állam elszigetelődik a világban segítség és biztonság nélkül, amikor 132 túsz haldoklik a Hamász fogságában”.

„Nincs függetlenségünk, és nem is lesz mindaddig, amíg Netanjahu továbbra is miniszterelnöki posztot tölt be, és a túszokat a Hamász fogva tartja. Netanjahu és a kormány politikai okokból cserben hagyja családjainkat, mindannyian bűnrészesek a bűncselekményben, a túszok halálában és mindannyiunk biztonságának hiányában. Be kell fejeznünk a háborút, haza kell hoznunk a túszokat, és le kell váltanunk a kormányt, hogy helyrehozzuk Izrael törését.”

Az ellenzéki Munkapárt két képviselője testével védte a rendőröktől Matan Zangauker túsz édesanyját és testvérét:

A tiltakozások hátterében a kairói tárgyalási forduló lezárulta áll, ahol nem történt valódi előrelépés a fogolycserével egybekötött tűzszünet ügyében. A tárgyalásokon résztvevő forrás azonban világossá tette, hogy a tárgyalások még nem értek véget, valószínűleg hamarosan újabb fordulóra kerül sor. Egyiptomi és nyugati források azt nyilatkozták a kataribarát Al-Araby Al-Dzsadid lapnak, hogy ,,a felek közötti közvetítésre irányuló erőfeszítések a túszok szabadon bocsátására éjjel-nappal folytatódnak. Az amerikai kormány megpróbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy fogadja el a javasolt megállapodás szövegét, amelyhez a Hamász hozzájárult”.

Kabinetüles: Az izraeli biztonsági vezetéssel néhány napja lezajlott szűk körű megbeszélés a rafahi hadművelet kiterjesztését tárgyalta, jelentette tegnap este a 12-es csatorna. A háttérben a védelmi szervezetek vezető tisztségviselőinek és a legtöbb magas rangú miniszternek az az egyértelmű álláspontja, hogy a Rafah-kérdés szorosan a háború után kérdésének döntése, vagyis ki lesz az a szerv vagy szervek, akiknek kifejlődése veszélyeztetné Jechíje Szinwar túlélését, és polgári kormányzati alternatívát jelentene a Hamászra.

A teremben, Joáv Gallant védelmi miniszter és Binjámin Netanjahu miniszterelnök között heves konfrontációra került sor – a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjének, Ronen Barnak egy nyilatkozata után, amely mindent lángra lobbantott.

Bar: ,,Megbeszélést folytattunk a védelmi miniszterrel, ez a megbeszélés minden frontot és szempontot figyelembe vevő megbeszélés volt”.

Netanjahu (közbevág, és csodálkozva megjegyzi: ,,Micsoda?! Stratégiai megbeszéléseket folytattok a védelmi miniszternél?”

Bar: ,,Micsoda kérdés? Nyilvánvalóan”.

Netanjahu: ,,Ha jól emlékszem, a Sabak és a Moszad a miniszterelnöknek van alárendelve”.

Gallant: ,,Megtiltod a védelmi miniszternek, hogy stratégiai megbeszéléseket folytasson? Ki fogja ezeket konkrétan megtartani, ha nem mi?”

Netanjahu: ,,Stratégiai megbeszélések csak itt zajlanak”.

Gallant: ,,Minden alkalommal, amikor stratégiai megbeszélésekre kerül sor, felkészülten érkezünk, az én kötelességem megbeszéléseket tartani, hogy felkészülten jöjjek ide. Az a probléma, hogy te nem tartasz ilyen megbeszéléseket”.

The post 272, rakétázás, harcok, tüntetések és a háború után first appeared on Új Kelet online.