Avi/ujkelet.live

A háború 221. napja, Izrael függetlenségének 76. évfordulója: Izraeli vadászgépek tegnap elfogtak egy kelet felől érkező drónt, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. A drón nem lépett be az izraeli légtérbe, a szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.

A háború során Irán által támogatott iraki és szíriai milíciák azt állították, hogy több tucat drónt indítottak Izraelre.

Déli front: Reggel 8 órakor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Askelonban és környékén. Sérülésről vagy kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

Haláleset: Az izraeli hadsereg hétfőn este reagált a dél-gázai Rafahban egy ENSZ-alkalmazott halálára és egy másik megsérülésére, azt állítva, hogy a párost egy aktív harci övezetben találták el, és a vizsgálat még folyamatban van.

Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője szerint ,,célba vették az ENSZ-személyzetet, miközben egy ENSZ-járműben utaztak, amely egyértelműen meg volt jelölve az ENSZ zászlójával és jelvényeivel.” A jordán külügyminisztérium később megerősítette, hogy a megölt alkalmazott jordán származású.

Az ENSZ egyelőre nem rótta Izraelre vagy a Hamászra a felelősséget a történtekért, és várja az izraeli hadsereg első vizsgálatának befejezését.

Egy kérdésre válaszolva az izraeli hadsereg közölte, hogy olyan jelentéseket kapott, hogy az ENSZ Biztonsági és Védelmi Részlegének két tagját eltalálták vezetés közben Rafah térségében. Az ENSZ szóvivője szerint a páros a Gázai övezet déli részén található Európai Kórház felé tartott.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint az ENSZ járművet ,,egy aktív harci övezetként meghatározott területen vívott harcok közepette találták el”. A jármű útvonala a katonaság előtt nem volt ismert. A hadsereget általában tájékoztatják a segélyszervezetek mozgásáról Gázában, hogy elkerüljék az ilyen eseményeket.

A hadsereg nem erősítette meg, hogy erői lőttek a járműre: ,,Az incidens minden részletét kivizsgálják”.

Rafah: Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Izraelnek elegendő katonája van a gázai övezet déli részén fekvő Rafahnál, hogy hamarosan teljeskörű szárazföldi hadműveletet indítson, állítja a CNN.

A riport az amerikai kormány két magas rangú tisztviselőjére hivatkozott, akik szerint a Biden-kormány ennek ellenére nem biztos abban, hogy Izrael úgy döntött-e, hogy megkezdi a város teljes szárazföldi invázióját, miután Joe Biden elnök múlt héten figyelmeztetett, egy ilyen lépés arra készteti az Egyesült Államokat, hogy további fegyverszállítmányokat tartson vissza.

Az egyik forrás azt állította, hogy Izrael közel sem tette meg a megfelelő előkészületeket – ideértve az élelmezéssel, higiéniával és menedékhelyekkel kapcsolatos infrastruktúra kiépítését –, mielőtt több mint 1 millió gázai lakost evakuálna Rafahból.

Izrael a múlt héten evakuálásra sürgette a város egyes negyedeinek lakóit, a becslések szerint több mint 350 ezren távoztak, de több százezren maradtak.

A Fehér Ház úgy véli, hogy az izraeli szárazföldi offenzíva Rafahban hiba lenne, és ,,nagy hévvel” dolgozik egy tűzszüneti megállapodáson, mondta hétfőn Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

,,Az elnök világos volt, hogy nem szállít bizonyos támadófegyvereket egy ilyen művelethez” – mondta Sullivan. ,,Ez még nem történt meg”.

Törökország: Recep Tayyip Erdogan török elnök Kyriakos Mitotakisz görög miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján tegnap kijelentette, hogy „jelenleg több mint 1000 Hamász-tagot kezelnek” török kórházakban, és a Hamászt nem terrorszervezetnek, hanem ,,ellenállási szervezetnek” tekinti.

Noha a két vezető egyetértett abban, hogy hosszú távú tűzszünetre van szükség, mélyen megosztottak voltak a Hamász státuszát illetően.

Erdogan kijelentette, hogy elszomorítja a görög álláspont, amely szerint a Hamász terrorszervezetnek minősül.

„Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet” – válaszolta Kyriakos Mitsotakis.

The post Megölt ENSZ-alkalmazott, amerikai aggodalom, török-görög ellentét first appeared on Új Kelet online.