Avi/ujkelet.live

A háború 223. napja, Jeruzsálem: A rendőrség csütörtök hajnalban késeli kísérletről számolt be a Salem rendőrőrsnél, Jeruzsálemben. A határrendészek gyanúját felkeltette egy közelükben tartózkodó férfi, és megkezdték az átvizsgálását. A vizsgálat során a terrorista előhúzott egy kést és rárontott a rendőrökre, megpróbálva megkéselni egyiküket. Az erők lövésekkel válaszoltak és ártalmatlanították, a helyszínen meghalt.

Gyász: A 30 éves Liron Jichák, a Védelmi Minisztérium alvállalkozója, aki megsebesült egy aknavetőgránátos támadásban hétfőn a Gázai övezet déli részén, szerdán belehalt sérüléseibe, közölte a Beilinson Kórház.

A támadásban nyolc katona megsebesült, köztük kettő súlyosan, egy másik védelmi minisztériumi alvállalkozó pedig könnyebben.

Jichák, Petach Tikva lakosa, két hét múlva házasodott volna meg, menyasszonya, szülei és két testvére gyászolja.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljának öt katonája elesett, hét másik megsérült – három közülük súlyosan – egy baráti tűz incidensben tegnap az észak-gázai Dzsabalijában.

Az elesett katonák: A 22 éves Roy Beit Jáákov százados Eliből. A 22 éves Gilád Arje Boim törzsőrmester Karnei Somronból. A 20 éves Daniel Chemu őrmester Tveriáról. A 20 éves Ilán Cohen őrmester Karmielből. A 21 éves Betzlel David Sasuah törzsőrmester Tel Avivból.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint egy harckocsi, amely az ejtőernyősök mellett tevékenykedett a Dzsabalija menekülttáborban, két lövedéket lőtt ki egy épületre, ahol a katonák 19 óra körül gyülekeztek.

A tankerők a reggeli órákban érkeztek a területre, majd néhány órával később az ejtőernyősök a területre érkeztek, és felállítottak egy posztot az épületben. Később az esti órákban ejtőernyősök egy másik csoportja érkezett a területre, és értesítettek két ott lévő harckocsit, hogy bemennek az épületbe.

A tankerők később az épület egyik ablakában egy fegyvercsövet azonosítottak, és azt hitték, hogy ellenséges erőkről van szó, ezért kilőttek két lövedéket.

Az incidens vizsgálata folytatódik.

Rafah: A kommandós dandár az éjszaka csatlakozott a 162. hadosztályhoz a dél-gázai Rafahban, miközben az izraeli kormány várhatóan jóváhagyja az offenzíva kiterjesztését a térségben.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet Libanonból indított drónja tegnap este eltalált egy érzékeny katonai létesítményt Alsó-Galileában.

A támadás során két drónt indítottak, az egyiket a légvédelem elfogta. A másik azonban a létesítmény területén csapódott be. A károk felmérése folyamatban van. Sérülés nem történt.

A Hezbollah a közleményében azt állította, hogy több robbanóanyaggal megrakott drónnal célba vett egy katonai bázist a Golani csomópont közelében, Tveriától nyugatra, és mintegy 35 kilométerre a libanoni határtól. Ez volt a Hezbollah legmélyebb támadása Izraelben a háború kitörése óta.

A Hezbollah szerint a dróntámadás válaszul szolgált a közelmúltban Dél-Libanonban végrehajtott izraeli csapásokra, amelyekben a terrorcsoport több tagja meghalt.

Izrael az éjszaka az északkelet-libanoni Baalbekben csapásokat hajtott végre a Hezbollah egyik fegyvergyártó üzeme ellen, amit irányított lőszerek és drónok gyártására használt.

Júdea és Szamária: Izraeli jobboldali szélsőségesek megtámadtak egy teherautót szerda este Givat Asszaf területén, Binjáminban. A teherautó palesztin sofőrje fejsérüléseket szenvedett, miután a helyszínen kövekkel dobálták meg.

Az aktivisták azért mentek a helyszínre, hogy akadályozzák a Jordániából a Gázai övezetbe küldött humanitárius segélyszállító teherautók útját, és gumiabroncsokat gyújtottak fel.

Az első elhaladó kamion útját elállták, a rajta lévő árut pedig kipakolták. A teherautó nem Gázának szánt humanitárius segélyt szállított, hanem árut Sechemből Ramallahba.

A helyszínem készült videóban a sérült, vérző sofőr mellett álló egyik aktivista hangja hallható: ,,Milyen klassz, ez történik azokkal, akik élelmet visznek a Hamásznak.” Letartóztatásra ezidáig nem került sor. A sofőrt egy palesztin kórházba szállították.

The post Késelési kísérlet, megkövezés, 5 katona meghalt baráti tűzben és a Hezbollah szintet lép first appeared on Új Kelet online.