Avi/ujkelet.live

A háború 223. napja, Szamária: Késes terrortámadásra került sor csütörtökön délelőtt Szamáriában, a Jichár csomópontnál. A terrorista elmenekült. A sérült, egy tiszthelyettes egy katonai poszthoz ment segítségért, ahonnan kórházba szállították. Nagy számú erőket vezényeltek Huwara falu térségébe a terrorista utáni hajsza részeként.

Az első részletek szerint az áldozat áthajtott Huwara falu folyosóján, és a Jichár csomópontnál megállt. Kinyitotta az ablakot, és egy terrorista mellkason szúrta, közepesen súlyosan megsebesítve. A sebesült folytatta útját a hadsereg posztja felé, ahonnan a katonai egészségügyi erők a Beilinson Kórházba vitték.

Politika: Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap a háború után kérdéséről a dél-gázai Rafah-átkelő kapcsán azt mondta a minisztereknek, hogy ,,én és egy másik miniszter [Ron Dermer stratégiaügyi] vagyunk az egyetlenek a hadikabinetben, akik megakadályozták, hogy a Palesztin Hatóság átvegye az irányítást a Rafah-átkelő felett. Nem fogjuk megjutalmazni a Palesztin Hatóságot, és azon dolgozunk, hogy meghiúsítsuk az övezet feletti ellenőrzését” – jelentette a KAN közrádió reggel.

Netanjahu szavai mögött azok a riportok állnak, melyek szerint a Palesztin Hatóság képviselői a Rafah-átkelőnél lesznek. Netanjahu hevesen tagadta, hogy a Palesztin Hatósághoz kerülne az irányítás az átkelő felett.

Tegnap este a KAN arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter és más miniszterek követelték a Palesztin Hatóság pénzügyi bedöntését. Netanjahu utasította Járiv Levin igazságügyi minisztert, hogy dolgozzon ki egy szankciócsomagot a Palesztin Állam elismerésére irányuló kezdeményezés előmozdítása miatt a Palesztin Hatóság ellen.

A megbeszélésen Szmotrich azt mondta Netanjahunak: „Be kell jelenteni, hogy Izrael Állam új telepet hoz létre Júdeában és Szamáriában, válaszul minden olyan országnak, amely egyoldalúan kinyilvánítja egy palesztin állam elismerését”. A miniszterelnök kijelentette a vitán: ,,A Palesztin Hatóság tanult közvéleményének 80%-a támogatja a mészárlást. Nem jutalmazzuk őket, és nem is engedjük, hogy megtörténjen.”

Joáv Gallant védelmi miniszter tegnapi nyilatkozatában követelte, hogy Netanjahu döntsön a háború után kérdésében. Netanjahu azt válaszolta: ,,Nem vagyok kész arra, hogy a Hamászt Fatahsztánra cseréljem.” Később a miniszter azt üzente a kormányfőnek, hogy ha izraeli ellenőrzés lesz Gázában, lemond posztjáról. A miniszter úgy véli, hogy a jelenlegi magatartás olyan helyzethez vezet, amelyben Izrael fogja irányítani a Gázai övezetet, és ez a helyzet nagyon veszélyes, és nem teszi lehetővé, hogy posztján maradjon.

  • A 13-as csatorna szombat esti riportja szerint Herci Halevi vezérkari főnök a hétvégi biztonsági konzultációk során felrótta Netanjahu miniszterelnöknek, hogy nincs kidolgozott terv arra vonatkozóan, hogy ki fogja irányítani Gázát a háború után. 
  • „Most ismét Dzsabalijában hajtunk végre műveleteket. Amíg nincs diplomáciai folyamat egy olyan kormányzó testület kialakítására az övezetben, amely nem a Hamász, addig újra és újra hadjáratokat kell indítanunk más helyeken a Hamász infrastruktúrájának lebontására” – mondta Halevi. ,,Ez Sziszifuszi feladat lesz.”
  • A jelentés szerint a hadsereg más magas rangú tisztségviselői is döntéshozatalra és stratégia kidolgozására sürgették a politikai vezetőket. Ezenkívül a kabinet tagjai figyelmeztették Netanjahut, hogy Izrael magatartása és a döntéshozatal hiánya az elmúlt hetekben „csak életeket kockáztat”.
  • Netanjahu hallani se akar a háború után ügyéről, mert azzal a koalícióját veszélyeztetné.

Pénz: Mindeközben az amerikai kormány követeli, hogy Izrael utalja át a Palesztin Hatóságnak az adópénzt, amelyet Izrael szed be a nevükben, jelentette reggel a KAN közrádió. Szmotrich pénzügyminiszter késlekedik a 200 millió sékel összegű adó átutalásával.

Az elmúlt napokban magas rangú amerikai tisztviselők nagy nyomást gyakoroltak magas rangú izraeli tisztviselőkre, és üzenetet közvetítettek nekik. ,,Ezt a pénzt át kell utalni a Palesztin Hatóságnak. Ha nem megy át, az akut pénzügyi válságot okoz a Palesztin Hatóságnál, és lángra lobbanthatja a területet” – figyelmeztettek az amerikaiak. Emellett a nyomás egyre nő, ahogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó látogatásának időpontja közeledik.

Szmotrichhoz közeli források a publikációra reagálva: ,,Ma a Palesztin Hatóság egyoldalú lépéseket tesz a nemzetközi intézményekben, jogilag és diplomáciailag harcol Izrael Állam ellen, annak joga ellen, hogy megvédje magát és felszámolja a Hamászt, valamint az Izraeli Védelmi Erők harcosai és parancsnokai ellen. Azok, akik harcosaink és parancsnokaink ellen lépnek fel Hágában, nem kaphatnak semmilyen segélyt.”

Arabok: Az arab országok izraeli nyilatkozatot követelnek az amerikai kormánytól a kétállami-megoldás mellett, mely a Gázában állomásozó többnemzetiségű haderőhöz való csatlakozás feltétele.

A KAN-nak nyilatkozó forrás szerint csak egy a számos feltétel közül, amelyeket ezek az arab országok az amerikai kormánnyal szemben támasztottak.

Ezen túlmenően az országok olyan amerikai nyilatkozatot és fellépést is követelnek, amely egy palesztin állam támogatását fejezné ki, és hogy a haderőt az Egyesült Államok vezesse – vagyis: ,,Amerikai jelenlét a terepen”. Ez a követelés csapdába sodorja a kormányt, miután korábban kijelentette, hogy ,,nem lesznek amerikai katonák Gázában”.

A Financial Times riportja nyugati és arab tisztviselőket idézett, mondván, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó azt fontolgatják, hogy részt vesznek a Biden-kormány azon kezdeményezésében, hogy a háború befejezése után békefenntartó erőt hozzanak létre a Gázai övezetben.

Az arab országok azt mondták, hogy amerikaiknak kellene vezetnie, de Washington megpróbálja kitalálni, hogyan vezethetné ezt a kezdeményezést anélkül, hogy erőket küldene a terepre” – mondta egy nyugati tisztviselő. ,,Három arab ország folytatott kezdeti megbeszéléseket, köztük Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó, de azt szeretnék, ha az Egyesült Államok előbb elismerné a palesztin államot.”

A jelentés szerint Joe Biden elnök maga nem érdekelt abban, hogy amerikai katonai erőket telepítsen Gázába, de mindazonáltal célja, hogy betöltse az övezetben az űrt, amíg létre nem jön egy megbízható palesztin biztonsági mechanizmus.

Egyiptom: A két ország kapcsolatát ismerő egyiptomi forrás szerdán azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy Kairóban az az értékelés, hogy a jelenlegi izraeli kormány nem érti a beszéd és az elítélés nyelvét, csak a tettek és lépések nyelvét. Szerinte ,,elfogyott az egyiptomi kormány türelme a jelenlegi izraeli kormánnyal szemben”.

A forrás kifejtette, hogy Kairó úgy véli, hogy volt egy valós lehetőség a megállapodásra, és a dél-gázai Rafahban indított művelet időzítése meghiúsította ezt a lehetőséget. Szerinte az izraeli kormány nem gondolja komolyan a megegyezést, és belső igények szerint cselekszik. A békeszerződés sorsával kapcsolatban közölte, hogy egyelőre nincs nyilvános veszély Egyiptom részéről ezzel kapcsolatban, de vannak más intézkedések is, amelyeket Egyiptom megtehet Izraellel szemben.

The post Terrortámadás és zűrzavar politikai és diplomáciai szinten first appeared on Új Kelet online.