Avi/ujkelet.live

A háború 225. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 20 éves Ben Avisáj őrmester Naharijából, az Ejtőernyős-dandár katonája, elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 280-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Segélyek: Megkezdte működését az Egyesült Államok által épített úszó móló a Gázai övezet középső részének partján.

Az izraeli hadsereg szerint pénteken 310 raklap humanitárius segélyt hoztak Gázába a mólón keresztül.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este lebombázták a Hezbollah terrorszervezet egyik rakétaindítóját a dél-libanoni Seir Szerjanban, melyet a Golán-fennsík elleni masszív támadáshoz használtak órákkal korábban.

Megsemmsítettek még egy épületet és más terror-infrastruktúrát Kfarhamamban és Odaisszében.

Likvidálás: Szintén pénteken dróncsapással likvidáltak a kelet-libanoni Madzsdal Andzsarban, közel a szíriai határhoz egy terroristát, Sarhabil Szajedet, aki az al-Dzsama’a al-Iszlamijja vezető tagjaként együtt dolgozott a Hamász terrorszervezettel.

A terrorista „az elmúlt időszakban számos terrortámadást vezetett és mozdított elő Libanon területéről Izrael ellen [Libanon] keleti régiójában… együttműködve a Hamász terrorszervezet libanoni ágával” – közli a hadsereg nyilatkozata.

A likvidálás célja az volt, hogy ,,csapást mérjen a szervezet azon képességeire, hogy terrorműveleteket mozdítson elő és hajtson végre, amelyeket az elmúlt időszakban és a közeljövőben tervezett Izrael Állam ellen az északi határon”.

Szamária: Egy vadászgép és egy harci helikopter célba vett az éjszaka Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) egy helyi terrorhálózathoz tartozó parancsnoki helyiséget.

A Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával a légierő célba vett egy épületet, amelyet Dzsenin terrorhálózata ,,hadműveleti szobaként” használt.

A hadsereg szerint több fegyveres terrorista gyűlt össze a parancsnoki helyiségben, amikor csapást mértek rá, köztük olyanok, akik több lövöldözős támadásban is részt vettek Dzsenin környékén. A hálózat tagjai további terrortámadások végrehajtását tervezték a közeljövőben.

A megöltek között van Iszlam Khamajszeh is, akit a hadsereg körözött, mert részt vett egy sor terrortámadásban, beleértve a Hermes zsidó telep közelében 2023 májusában történt lövöldözést, mely Meir Tamari halálát okozta, és egy másik, a térségben 2023 júniusában végrehajtott támadást, melyben négy katona és egy civil megsérült.

Túszok: Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán azt mondta külföldi nagykövetek csoportjának, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar abban a reményben hátrált ki a múlt heti fogolycserével egybekötött tűzszüneti tárgyalásokról, hogy növeli a nyomást Izraelre a gázai háború befejezése érdekében, idézett a Walla hírportál két forrást.

Sullivan szerint nagyobb nyomást kell gyakrolni a Hamászra, de hangsúlyozta, hogy a katonai nem elég, és sürgette a nagyköveteket, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást a terrorszervezetre, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz és fogadják el az alkut. Azt kérte, hogy az országok ezt az üzenetet közvetlenül, harmadik feleken vagy nyilvános üzeneteken keresztül juttassák el a Hamászhoz.

Sullivan vasárnap Izraelbe látogat, hogy találkozzon Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és várhatóan a fogolycserével kapcsolatos tárgyalások a legfontosabb kérdések közé tartoznak majd.

The post 280, likvidálás Libanonban és Szamáriában, és túszok first appeared on Új Kelet online.