Avi/ujkelet.live

A háború 225. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája elesett tegnap a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálukkal 282-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 20 éves Nachman Meir Haim Vaknin törzsőrmester Eilatról és a 20 éves Noam Bittan törzsőrmester Jad Rambamból a Givati-dandár felderítő egységében szolgáltak.

Vaknin és Bittan meghalt, két másik katona és egy tiszt az egységből pedig súlyosan megsérült egy becsapdázott alagút bejáratnál történt robbanásban a dél-gázai Rafah területén.

Rakétatámadások: Szombat este rakétát lőttek ki a Gázai övezet középső részéről Askelonra. A rakéta a város közelében, a tengerben landolt. Sérülés vagy kár nem történt.

Vasárnap reggel kétszer aktiválódtak a szirénák a gázai határ melletti izraeli közösségekben. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott egy Szderotra irányított rakétát. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Rafah: Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA megerősítette, hogy eddig 800 000 palesztin hagyta el Rafah városát és keresett menedéket az aktív háborús zónán kívül.

Kiürítés: Az izraeli hadsereg tegnap felszólította a palesztinokat Gáza északi részének további negyedeiben, hogy távozzanak a területről, miközben folytatja a Hamász elleni hadműveletet Dzsabalijában.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes közzétette azon új zónák listáját, amelyeket ki kell üríteni. Az új térkép a tengerparton található al-Atatra és al-Karama területeket is magában foglalja. A palesztin civileknek Gázavárostól nyugatra kell menedéket keresniük.

Az izraeli hadműveletet a Hamász ellen azután indították Dzsabalijában, hogy a terrorszervezet újraszerveződését azonosították a térségben.

Túszok: A hadikabinetben és a szakmai tárgyalócsoporton belüli nézeteltérések tapasztalhatóak a túszok szabadon bocsátását célzó lépések stratégiájával kapcsolatban, jelentette este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A kabinet egyik fele azt állítja, hogy a háborút folytatni kell, és ez az egyetlen mód a túszok hazahozatalára, míg a kabinet másik oldala úgy véli, hogy a most alkalmazott katonai nyomást maximalizálni kell – és törekedni kell a túszok mielőbbi szabadon bocsátására irányuló megállapodásra. Még a szakmai csapaton belül is vannak nézeteltérések a kérdésben.

A hadikabinet-ülés tartalmát ismerő forrás szerint ez a tárgyalások állása és a tárgyalások hiánya tükrében különösen jelentős vita. Hozzátette, hogy Izraelben még az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan Izraelbe érkezése előtt még akarták tartani a csütörtökről elhalasztott megbeszélést. Az Egyesült Államokban kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar hajlandó-e jelenleg megállapodásra jutni. Sullivan Izraelben várhatóan más kérdésekkel is foglalkozik majd, például a Rafah-hadművelettel és a normalizációs tárgyalásokkal.

Tüntetések: Szombat este tömegek vonultak Tel-Aviv és más városok utcáira a kormány elleni demonstrációra.

A tel-avivi Kaplan utcai főtüntetés békésen indult, de a vége felé összetűzések voltak a rendőrökkel, vízágyút hívtak az Azrieli kereszteződéshez, és a demonstrálóknak rövid időre sikerült eltorlaszolniuk az Ajalon autópályát.

Gadi Kedemet, akinek meggyilkolták lányát, vejét és három unokáját az október 7-i mészárlásban, a gyanú szerint jobboldali aktivisták támadták meg, akik a Kaplannál rendezett demonstráció területén tartózkodtak.

Kedem könnyű fejsérülést szenvedett, kórházba szállították kezelésre. A rendőrök elfogtak két gyanúsítottat, akik részt vettek a támadásban, majd rövid időn belül szabadon engedték őket. A rendőrség közleménye szerint ,,a helyszínen tartózkodó, a közrend fenntartásán dolgozó rendőrök intézkedtek, és elkülönítették az érintetteket”.

Ezzel egy időben a városban a Túszok terén nagygyűlést tartottak. A szabadult túszok mellett az Egyesült Államok, Ausztria és Németország izraeli nagykövete is felszólalt. A volt amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton videóra vett beszédet küldött.

,,Ezek a túszok sokkal többet képviselnek annál, mint hogy kik ők. 17 ország állampolgárai, öt valláshoz tartoznak, emberek, mint mi, nők és férfiak, és igen – gyerekek is. Azonnal szabadon kell engedni őket. Azonnal intézkedni kell, hogy hazahozzák őket… Ennek a szörnyű tragédiának, hogy fogságban tartják őket, most véget kell vetni.”

The post 282, rakétatámadások, túszok és tüntetések first appeared on Új Kelet online.