Avi/ujkelet.live

A háború 229. napja: A Gázai Hadosztály irányításával valamint a Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat információi alapján izraeli vadászgépek csapást mértek egy létesítményre az ENSZ palesztinok menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) iskolájában, a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeiratban, ahol a Hamász terroristái gyülekeztek.

A terroristák között volt a Hamász páncéltörő rakétákért felelős egységének tagja és a terrorcsoport Nukba elit haderejének tagja is. A helyszínen fegyvereket is tároltak, köztük aknavetőgránátokat, fegyvereket és robbanóeszközöket.

A műveletet gondosan megtervezték és precíziós lőszerekkel hajtották végre, hogy amennyire csak lehetséges elkerüljék, hogy a civileknek bántódása essen.

Templom-hegy: Szerda reggel, október 7 óta először, Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter látogatást tett a Templom-hegyen. A részleteket ismerő források szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnököt a miniszter vizitje előtt értesítették.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Ben-Gvir szerint a gázai humanitárius segítségnyújtásnak a másik fél humanitárius lépéseitől kell függnie. „A Hamász elpusztításához egészen be kell mennünk Rafahba, és a gyökereinél kell kezelnünk”. Hozzátette, hogy Izraelnek ,,kell ellenőriznie ezt a területet”.

Spanyolország, Norvégia és Írország palesztin állam elismerésére vonatkozó nyilatkozataival kapcsolatban Ben-Gvir azt mondta, hogy ezek az országok ,,jutalmazzák a [Hamász] Nukba erőit. A gyilkosokat és a bántalmazókat. Azt mondom erre, nem fogunk hagyni még egy nyilatkozatot sem egy palesztin államról.”

A miniszter megemlítette azt a felvételt is, amelyet később, szerdán tesznek közzé, és öt izraeli női őrszem szerepel rajta, akiket a Hamász október 7-én elrabolt. A felvételt a Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma teszi közzé.

,,Ma este újabb tanúvallomást fogunk kapni arról, hogy miért kell teljesen megsemmisíteni a Hamászt” – mondta.

The post Légicsapás az UNRWA iskolájára és Ben-Gvir látogatása a Templom-hegyen first appeared on Új Kelet online.