Avi/ujkelet.live

A háború 229. napja, déli front: Az izraeli hadsereg légicsapással megölt egy terroristát a gázai Khan Juneszben, aki részt vett a Hamász október 7-én végrehajtott dél-izraeli mészárlásában.

Ahmed Jasszer al-Qara, a Hamász páncéltörő rakétákért felelős egységének ,,prominens” tagja volt.

A hadsereg megjegyezte, hogy a likvidálást késleltették, mivel egy gyereket azonosítottak a terrorista közelében. Amint a gyerek biztonságos távolságra került, végre hajtották a csapást.

Al-Qara a háború közepette is számos támadási kísérletet hajtott végre izraeli csapatok ellen a Gázai övezetben.

Al-Qara mellett további két terrorista is meghalt: Szuhaib Ra’ed Abu Riba, a Hamász elit Nukba erőinek tagja és Anasz Muhammad Abu Radzsileh, a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik terroristája.

Egy különálló légicsapással megöltek öt Hamász-terroristát, akik egy iskolában gyűltek össze Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében. A megöltek között volt Fadi Szalim, a Hamász Gázaváros Dandárjának propagandaegységének vezetője, a Hamász hírszerző egységének három tagja és egy másik nukbás.

Riport: Az amerikai hírszerzés szerint a Hamász harcosainak mindössze 30-35 százaléka halt meg október 7-e óta, és a terrorcsoport alagútjainak körülbelül 65 százaléka még mindig érintetlen, jelentette a Politico szerdán. Ezek a tényezők hozzájárulnak a Biden-kormány Gázával kapcsolatos közelmúltbeli döntéseihez.

A riport szerint az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a Hamász az elmúlt hónapokban több ezer új tagot toborzott.

Rongálás: Szélsőségesek megrongáltak egy jeruzsálemi plakátot, hogy eltávolítsák az október 7-én elrabolt egyik katonanő képét, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Karina Ariev fotóját kivágták arról az óriásplakátról, amelyet otthona közelében helyeztek el.

Az önkormányzat közölte, hogy kicserélik a plakátot.

Az elmúlt években általános jelenséggé vált, hogy az ultraortodox közösség szélsőséges tagjai megrongálják a nőket ábrázoló képeket a közterületeken.

Palesztin Állam: Norvégia május 28-tól elismeri a palesztin államot, mondta Jonas Gahr Store miniszterelnök egy sajtótájékoztatón.

,,Nem lehet béke a Közel-Keleten, ha nincs elismerés” – mondta a miniszterelnök.

Spanyolország nem sokkal később csatlakozott a lépéshez.

Iszráel Katz külügyminiszter reggel hazahívta Izrael írországi és norvégiai nagykövetét azonnali konzultációra, mivel előbbi is a palesztin állam elismerésére készül a nap folyamán.

,,Egyértelmű üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael ezt nem fogja szó nélkül hagyni.”

Katz hangsúlyozta, hogy ugyanerre kerül sor, ha Spanyolország követi a példájukat.

„Írország és Norvégia üzenetet kíván küldeni a palesztinoknak és az egész világnak – a terror kifizetődő” – áll Katz közleményében, hozzátéve, hogy „megjutalmazza a Hamászt és Iránt”.

„Ezen államok torz lépése sérti október 7-e áldozatait. Ez szintén árt a 128 túsz hazahozatalára irányuló erőfeszítéseknek.”

Katz hangsúlyozta, hogy ez a lépés tovább gyengíti a béke kilátásait, és aláássa Izrael önvédelemhez való jogát.

„Az ír-norvég ostobaság parádé nem tántorít el bennünket eltökélt szándékunktól, hogy elérjük céljainkat: visszaadjuk a biztonságot polgárainknak, megdöntsük a Hamászt és hazahozzuk a túszokat.”

The post Likvidálás, riport, rongálás és Palesztin Állam first appeared on Új Kelet online.