Avi/ujkelet.live

A háború 229. napja: A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma szerdán nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett. A döntés az őrszemként szolgált katonák családtagjainak kérésére született.

A valamivel több mint három perces videót helyi idő szerint 18 órakor tették közzé. A fórum szerint megvágták és megszerkesztették, hogy eltávolítsák a túlzottan súlyos tartalmakat. A videó a Hamász terroristáinak testkamera felvételeiből készült.

,,Minden tanúvallomás, amely a túszoktól származik, ugyanazt a szomorú igazságot fogalmazza meg – mindannyiukat haza kell hoznunk” – áll a fórum nyilatkozatában. ,,A videó vádként szolgál egy nemzeti kudarcra és a túszok cserbenhagyására. Nincs nagyobb feladat, nincs jelentősebb győzelem, és nincs esély visszaadni a reményt Izraelnek anélkül, hogy mindannyiukat hazahoznánk – az élőket, hogy felépüljenek, és a meggyilkoltakat, hogy eltemessék őket.”

A gázai határon lezajlott mészárlás első óráiban a biztonsági kamerákat figyelő női katonák közül 15-öt meggyilkoltak a Nahal Oz katonai bázison, hetet pedig túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.

Liri Elbag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy még mindig a Hamász fogságában vannak. Ori Megidist kiszabadította a hadsereg. Noa Marcianót meggyilkolták Gázában, holttestét a hadsereg megtalálta és Izraelbe szállította.

Sira Elbag, Liri edesanyja így jellemezte a videót a Kan közrádiónak adott reggeli interjújában: ,,Látni a lányokat azt követően, hogy bementek az óvóhelyre, vagyis miután meggyilkolták a barátaikat”.

,,Látni, hogy hatalmas számú terrorista szivárgott be, akik brutálisan bánnak velük, és nagyon csúnyán és erőszakosan beszélnek velük. Még azt is mondják, hogy ‘Íme, ezek azok a lányok, akik teherbe eshetnek’… A lányok a bázis elfoglalása után két órát ültek az óvóhelyen, megbilincselve és megkötözve”.

Eli Elbag, Liri apja kifejtette, hogy a családok miért döntöttek úgy, hogy engedélyezik a videó közzétételét. ,,A miniszterelnök húzza az időt a túszok ügyében”, megjegyezve, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök szombat óta nem tartott megbeszélést a témában.

,,Úgy döntöttünk, hogy most kiadjuk… és felfedjük a legérzékenyebb dolgokat a családok előtt, és ezt azért tesszük, mert azt akarjuk, hogy kormányunk felébredjen” – mondta Elbag a 12-es csatornának.

Avideó grafikus tartalma miatt vegyes érzelmekkel hozták a döntést a közzétételről. ,,Nem egyeztünk bele, hogy csak úgy közszemlére tegyük a lányainkat, mert ez egy nagyon nehéz videó. Sokkoló videó, és ez egy újabb cenzúrázott videó” – mondta.

The post Nyilvánosságra hozták a videót izraeli női katonák túszul ejtéséről first appeared on Új Kelet online.