Avi/ujkelet.live

A háború 233. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a 20 éves Becalel Cví Kovach törzsőrmester Jeruzsálemből, a Netzach Jehuda zászlóalj katonája, belehalt a Gázai övezet északi részén múlt héten szerzett sérüléseibe. Halálával 287-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Gázai rakéta okozott kárt egy iskola mellett parkoló autóban vasárnap délután Sza’ad kibucban. Sérülés nem történt.

Harcok: Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatást adott délután a Givati-dandár dél-gázai Rafahban végzett műveleteiről.

A csapatok múlt héten találtak egy földalatti fegyverraktárt, amikor rajtaütést tartottak egy épületben, amit a Hamász terroristái találkozó pontként használtak. A behatolás előtt az erők megöltek számos terroristát az épület közelében.

A hadsereg szerint a harcosok mintegy 30 terroristát öltek meg az elmúlt napokban Rafahban, valamint terror-infrastruktúrákat és alagútbejáratokat lokalizáltak és semmisítettek meg.

Segélyek: Az izraeli hadsereg heti összefoglalót tett közzé a Gázai övezetben tett humanitárius erőfeszítéseiről.

  • A héten összesen 1806 raklap élelmiszert hoztak Gázába az amerikai úszó mólón keresztül, amelyeket 127 teherautóval szállítottak át a nemzetközi segélyszervezetekhez tartozó logisztikai központokba az övezetben. A móló a múlt héten kezdte meg működését.
  • Ezzel szemben az izraeli hatóságok a héten összesen 2065 humanitárius segélyt szállító teherautót vizsgáltak át, és engedtek be Gázába a Kerem Salom és a Nyugat Erez átkelőkön. A hadsereg szerint ,,ez majdnem kétszerese az előző heti számnak”.
  • A segélyszállító teherautók között ,,232 teherautó lisztet szállított a Világélelmezési Program számára a gázai pékségek ellátására, 132 segélyszállító érkezett Jordániából, valamint 352 000 liter gázolaj és üzemanyag ment a nemzetközi közösség által működtetett gázai létfontosságú központok, kórházak és menhelyek ellátására.”

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap látogatást tett a Rafahban állomásozó katonáknál, és tájékoztatást kapott a hadsereg Hamász terrorszervezet elleni harci erőfeszítéseiről – föld felett és alatt – Gáza déli részén.

,,Céljaink a Gázai övezetben sokkal egyértelműbbé váltak itt, Rafahban – a Hamász felszámolása, a túszok hazahozatala és a cselekvés szabadságának megőrzése, ez kulcsfontosságú dolog”.

A túszok kapcsán Gallant hangsúlyozta, Izrael ,,hatalmas erőfeszítéseket tesz, tettünk, ezt tesszük most is, és a jövőben is ezt fogjuk tenni minden lehetséges módon, mind fizikailag, mind megállapodások kötése révén”.

Gallant kommentálta a videót, amelyben egy tartalékos lázadásra szólított: ,,Az Izraeli Védelmi Erőkben csak egy hatóság van, ez a parancsnok jogköre, mindenki és parancsnoka, a századparancsnok, a zászlóaljparancsnok, a dandárparancsnok, a hadosztályparancsnok, a vezérőrnagy [a regionális parancsnokságok élén], és végül a vezérkari főnök, ő az, aki utasításokat ad a hadseregben.”

,,Nincsenek harmadik felek… ez a törvény, és ez így működik, és így fog működni” – tette hozzá.

Túszok: Este fél 9-kor összeül a hadikabinet megvitatni a fogolycserével egybekötött tűzszüneti tárgyalások újjáélesztését.

A Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea bemutatja a minisztereknek a közvetítőkkel folytatott párizsi tárgyalások összefoglalóját.

Jelenleg az a terv, hogy delegációt küldenek a tárgyalásokra Dohába vagy Katarba.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután megerősítette, hogy dróntámadást hajtott végre a dél-libanoni Naqurában, a Hezbollah egyik terroristáját célozva.

A terroristát azonosították, amint távozik a Hezbollah által használt egyik épületből. Nem sokkal később megölték.

Egy különálló légicsapással a Hezbollah két másik terroristáját támadták Ajta As-Sabban.

Vasárnap 15 rakétát lőttek ki Libanonból Slomi térségére. Sérülés nem történt. A hadsereg válaszul célba vette a támadások forrását.

The post 287, helyzet és likvidálás Libanonban first appeared on Új Kelet online.