Avi/ujkelet.live

A háború 234. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 20 éves Szahar Szudaei törzsőrmester Tel Avivból, a Givati-dandár Rotem zászlóaljának katonája elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 288-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Tisztázás: A katonaság egy rövid közleményében este tisztázta, hogy ,,az elmúlt órákban a túszok hazahozataláról szóló pletykák nem igazak”.

A közösségi médiában azt terjesztették, hogy túszok holttestét találták meg a Gázai övezetben.

Rafah: A Hamász terrorszervezet tegnap közzétett egy felvételt, amelyen a dél-gázai Rafahból rakétákat lő ki közép-izraeli városokra, köztük Tel-Avivra.

Az izraeli hadsereg este közölte hogy megsemmisítette a rakétavetőt Rafahban, amellyel a Hamász nyolc nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki Közép-Izraelre.

Egy vadászgép lebombázta a helyszínt, amely két mecset közelében volt.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a helyszín mintegy 800 méterre volt attól a helytől, ahol az izraeli csapatok küldetésüket végezték.

,,Ahogy az izraeli erők közeledtek [a kilövés területéhez], a Hamász a [civil] lakosság köréből lőtte ki a rakétákat. Sok helyen látjuk ezt a mintát, ahol műveletet folytatunk. A Hamász attól tart, hogy [elveszíti] ezeket a lőszereket és rakétákat, és kilövi őket ha látja, hogy az izraeli csapatok közelednek” – mondta Hagari.

Még mindig Rafah: Az izraeli hadsereg éjszaka megerősítette, hogy légicsapást hajtott végre Rafahban, egy Hamász-létesítményt célozva, ahol a terrorcsoport magas rangú tisztviselői gyülekeztek.

,,A támadást terroristák ellen hajtották végre, akik, a nemzetközi joggal összhangban, támadás célpontjai, precíziós lőszert használva, és hírszerzési adatok alapján, melyek arra utaltak, hogy a Hamász terroristái használják a területet” – áll a hadsereg közleményében.

A hadsereg azt állítja, hogy tudomása van azokról a jelentésekről, amelyek szerint a támadás és a kitelepített palesztinok táborába átterjedő tűz civil áldozatokat okozott, Az incidens vizsgálata folyamatban van.

A gázai palesztinok több mint 50 halottról és sebesültről számoltak be a Rafahból kitelepítettek sátrainál, Tel Szultán térségében. Arab médiajelentések szerint a támadást követően tűz ütött ki, és a tüzet nagyrészt eloltották, de további halottak és sérültek után kutatnak.

Az izraeli hadsereg később közölte, hogy a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária főhadiszállásának parancsnoka és a terrorcsoport egy másik vezető tisztviselője meghalt az izraeli légicsapásban Rafahban.

A Júdea és Szamária főhadiszállás a Hamász egyik egysége, amelynek feladata terrortámadások előremozdítása Júdea és Szamáriában vagy onnan.

Jasszin Rabia, a főhadiszállás vezetője és Khaled Nadzsar, az egység másik magas rangú tagja meghalt a légicsapásban Rafah északnyugati részén, melyet ,,pontos hírszerzési adatok” alapján hajtották végre.

Rabia ,,irányította a Júdea és Szamária főhadiszállás összes katonai egységét… részt vett a terrorcélú pénzeszközök átutalásában és a Hamász terroristái által elkövetett terrortámadások irányításában”.

Rabia maga több halálos terrortámadást hajtott végre 2001-ben és 2002-ben, izraeli katonákat ölve meg.

Nadzsar részt vett lövöldözések és más terrortevékenységek irányításában, és a Hamász-operatívoknak való pénzeszközök továbbításában is.

Nadzsar szintén több terrortámadást végrehajtott 2001 és 2003 között, civileket és katonákat ölve meg.

The post A Rafahban végrehajtott likvidálás tüzet okozott a sátortáborban first appeared on Új Kelet online.