Avi/ujkelet.live

A háború 234. napja, déli front: A 98. hadosztály csapatai az elmúlt 24 órában kiszélesítették műveleteiket Kelet-Dzsabalijára, ahol a 7. dandár harcosai számos terrorstát megöltek közelharcban és sok fegyvert lokalizáltak, köztük Kalasnyikovokat, aknavetőgránátokat, robbanóeszközöket és egyéb katonai felszerelést.

A 460. dandár erői lokalizáltak és megsemissítettek egy bomba készítő laboratóriumot valamint számos alagút bejáratot. Az ejtőernyősök megöltek számos terroristát és megsemmítettek több tucat terror-infrastruktúrát és fegyvert.

A légierő pedig egy rakétaindító helyszínt támadott Dzsabalijában, ahonnan a háború alatt rakétákat lőttek ki Askelonra.

A 99. dandár mindeközben folytatja bevetéseit a Gázai övezet középső részén, ahol közelharcban és tanktűzzel megöltek számos terroristát, köztük olyanokat, akik megfigyelték az erőket. Vadászgépek pedig csapást mértek egy támadásra kész rakétaindítóra.

Az elmúlt nap folyamán a légierő több mint 75 terrorista célpontot támadott és semmisítettek meg a Gázai övezetben, köztük fegyverraktárakat, terrorsejteket, rakétavetőket, katonai épületeket, megfigyelőállomásokat és egyéb katonai infrastruktúrákat.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka légicsapással megölte a Hezbollah két terrorsejtjét a dél-libanoni Jarunban illetve Hulában.

Továbbá a légierő lebombázott egy fegyverraktárt és egy épületet, melyet a Hezbollah használt Majsz al-Dzsabalban, terror-infrastruktúrákat Khiamban és további épületeket Hulában.

Arab médiajelentések délelőtt egy motort célzó dróncsapásról számoltak be Dél-Libanonban.

Júdea és Szamária: A hadsereg este közölte, hogy a Kfír-dandár Simson zászlóaljának katonái megöltek egy terroristát, aki késes terrortámadást próbált végrehajtani az erők ellen a Beit Einun-csomópont közelében. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Túszok: Folytatódnak a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalások, vasárnap este a hadikabinet összeült, hogy megvitassa a helyzetet annak az új javaslatnak a fényében, amelyet a Moszad kémszolgálat vezetője továbbított a közvetítőknek.

Azonban tegnap este a 12-es csatorna aggasztó idézeteket tett közzé Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagytól, aki az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti.

Alon vezérőrnagy egy zártkörű beszélgetésen, amelyet a múlt héten tartott a tisztekkel, akik összekötőként szolgálnak a tuszok családjaival, a következőt mondta: „El vagyunk csüggedve, ezzel a kormánnyal nem lesz megállapodás. Az általam szorgalmazott megállapodás magában foglalja az összes túsz fokozatos elengedését, és a Hamász ragaszkodott ahhoz, hogy ez magában foglalja a harcok befejezését. Azt mondtam a miniszterelnöknek, hogy bármelyik pillanatban visszatérhetünk a harchoz.”

A publikációra reagálva a túszok családjainak képviselői tüntetést tartottak Tel Avivban: ,,Mindenki számára világos, hogy nem fogjuk otthon látni a túszokat, ha nem fejezzük be a háborút, de a kormány nem érdekelt a túszok hazahozatalában, és reális célok nélkül folytatja a háborút. A kormány tagjai tudják, mire van szükség, és határozottan visszautasítják azt. Ha nem tudják hazahozni szeretteinket, miután október 7-én cserben hagyták őket, álljanak a nyilvánosság elé és ezt mondják el. Úgy tűnik, nincs más választásunk, mint kormányt váltani, hogy szeretteinket otthon láthassuk.”

Az izraeli hadsereg szóvivője a riportra reagálva: ,,Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy a politikai kör irányítása alatt dolgozik a túszok hazahozatalán. Az elhangzott dolgokat kiragadták a szövegkörnyezetből.”

Besorozás és választások: A hadkötelezettségről szóló törvényt várhatóan ma (hétfőn) tárgyalja a kormány. A miniszterek megvitatják Chili Trooper miniszter (Nemzeti Egység) fellebbezését az előző kneszetben már első olvasatban elfogadott hadkötelezettségi törvénnyel kapcsolatban. Koalíciós források szerint Beni Gantz miniszter a sorkatonai törvény kompromisszumát az új választások kiírásában való megegyezéshez kötötte, nem a választások időpontjának kitűzése tekintetében, hanem abban, hogy elvi megállapodás szülessen róla.

Gantz tegnap este cáfolta Joáv Gallant (Likud) védelmi miniszter szavait, és kifejtette, hogy nem kötötte feltételhez a sorozási törvény elfogadását az új választások időpontjának kitűzéséhez. A védelmi miniszter azt állította, hogy az ultraortodox pártok képviselői üzenetet kaptak Gantztól, hogy nem támogatja a törvényt, ha nincs egyeztetett időpont a választásokra.

Gallant miniszter azt is megjegyezte, hogy vannak olyan elvek, amelyekben a felek a hadkötelezettségről szóló tárgyalásokon már megállapodtak, többek között az, hogy a besorozott ultraortodoxok aránya az első évben 25% lesz, öt éven belül pedig eléri az 50%-ot, és törvényben határozzák meg a költségvetést az ultraortodoxoknak a hadseregben kínált pályákra, és megtagadják a gazdasági előnyöket mindazoktól, akik nem szolgálnak.

Ezzel együtt Gallant azt mondta, hogy van három alapelv, amelyekben nem sikerült megegyezni: Az integráció mértékét kormányhatározat vagy Kneszet-törvény határozza-e meg, mekkora lesz a pénzügyi szankció mértéke a jesivák költségvetésében az integrációs ráta teljesítésének elmulasztásáért, és mi lesz, ha nem történik előrelépés az integráció ütemében.

Az ultraortodox pártok szempontjából a hadkötelezettség ügye a fő kérdés, amely a kormány megbuktatásához vezethet, de ennek ellenére Gallant miniszter továbbra is vétójogot ad Gantz miniszternek. Koalíciós források szerint Gallant nem folytat párbeszédet az ügyben a releváns ultraortodox képviselőkkel, pedig ők messzire mentek, és beleegyeztek a Gantz által az előző Kneszetben benyújtott törvényjavaslatba, amelyet akkoriban elleneztek és antiszemitának neveztek.

A Törvényhozó Miniszteri Bizottság két hete egyhangúlag elfogadta a sorkatonai törvénytervezetet, a főügyész és a Pénzügyminisztérium tiltakozása ellenére.

The post Frontok, túszok, besorozás és választások first appeared on Új Kelet online.