Avi/ujkelet.live

A háború 235. napja, déli front: A Biszlamach-dandárt is kivezényelte az izraeli hadsereg a dél-gázai Rafahba, így csatlakozik a 162. hadosztály többi dandárjahoz a Hamász terrorszervezet elleni folyamatban lévő offenzívára.

A hadsereg közölte, hogy az éjszaka a Philadelphi-folyosó mentén végzett műveleteket, a térségben lévő terrorcsoportokhoz tartozó infrastruktúráról szóló információk nyomán. A katonák alagutakat, fegyvereket találtak, és megöltek számos terroristát Rafah térségében.

Mindeközben több tucat terrorcsoportokhoz tartozó helyszínt semmisítettek meg az erők az észak-gázai Dzsabaliában végrehajtott műveletek során, köztük megfigyelőállomásokat, fegyverraktárakat és a Hamász által használt épületeket.

Az elmúlt nap során több terroristát öltek meg a katonák Dzsabalijában, köztük légicsapást irányítva egy aknavetőgránátokat indító terrorsejtre.

Gáza középső részén a hadsereg kiszélesítette műveleteit a Netzarim folyosó területén, terroristákat likvidálva és célzott rajtaütéseket hajtva végre a Hamász terrorszervezet helyszínein.

Rafah: Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA szerint körülbelül egymillió ember menekült el Rafahból az elmúlt 3 hétben.

Az izraeli hadsereg felszólította a lakosokat, hogy menjenek egy kibővített humanitárius övezetbe a dél-gázai al-Mawaszi és Junisz területeken.

Több izraeli harckocsi kedden elérte Rafah központját, hivatkozott a Reuters hírügynökség szemtanúkra.

A szemtanúk elmondása szerint a tankokat az Al-Awda mecset, Rafah központi nevezetessége közelében szúrták ki. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az állításokat, mondván, hogy később nyilatkozik a rafahi hadműveletről.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők éjszakai Júdea és Szamária-szerte végzett terrorelhárító művelete során letartóztattak nyolc palesztin gyanúsítottat és fegyvereket koboztak el.

Burka faluban a csapatok kihallgattak több tucat gyanúsítottat és felbújtó anyagokat foglaltak le.

A letartóztatott személyeket és a lefoglalt fegyvereket átadták a biztonsági szervezeteknek.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Spanyolok: Pedro Sanchez miniszterelnök kedden kijelentette, hogy Spanyolország elismeri a Gázai övezetet és Ciszjordániát (Júdea és Szamária) magában foglaló palesztin államot, amely a Palesztin Nemzeti Hatóság alatt egyesül és fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

A miniszterelnök kijelentette, hogy nem ismernek el semmilyen változást a 1967-es palesztin határokon, hacsak az összes fél nem állapodik meg ezekben. A spanyol kormány kedden hivatalosan is jóváhagyja az elismerést.

Izrael külügyminisztere, Iszráel Katz kedden X-en azt írta, hogy Ali Hámenei iráni ajatollah, Jolanda Diaz Perez spanyol miniszterelnök-helyettes és a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar „Izrael felszámolására és egy palesztin iszlám terrorista állam létrehozására szólít a folyótól a tengerig.”

Katz szerint azzal, hogy Sanchez nem rúgja ki a helyettesét, és bejelenti a palesztin állam elismerését ,,bűnrészes a zsidó nép elleni népirtásra és háborús bűnökre való felbujtásban”.

Szintén kedden Espen Barth Eide norvég külügyminiszter nyilatkozatában kijelentette, hogy „Norvégia több mint 30 éve a palesztin állam egyik legerősebb szószólója”.

„A mai nap, amikor Norvégia hivatalosan elismeri Palesztinát államként, mérföldkőnek számít Norvégia és Palesztina kapcsolatában” – mondta.

A norvég külügyminiszter megjegyzte: „sajnálatos, hogy az izraeli kormány semmi jelét nem mutatja a konstruktív elkötelezettségnek”.

The post Fokozódik a hadművelet Gáza déli részén és diplomácia first appeared on Új Kelet online.