Avi/ujkelet.live

A háború 235. napja: Jáákov „Kobi” Sabtáj rendőrfőkapitány kedden részt vett az ügyvédi kamara konferenciáján, a feszültségek közepette Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel, aki beidézte őt meghallgatásra.

,,A rendőrségnek mentesnek kell lennie minden politikai befolyástól. Az izraeli rendőrség nem politikai rendőrség. Továbbra is falként fogok állni minden olyan kísérlettel szemben, amely arra irányul, hogy ezeket bevezessék az izraeli rendőrségbe” – mondta Sabtáj, hozzátéve, a rendőrségnek függetlennek kell maradnia a politikai pártok szeszélyeitől, ugyanakkor elismerte, hogy előfordulnak hibák a köreikben.

A Ben-Gvir miniszterrel fennálló feszültségekre is utalva: ,,Tisztában vagyok az elmúlt nap eseményeivel, de egyenruhásként az államot fogom őrizni. Felnőtt életem nagy részében harcolok a gyermekeink életéért, és mindig is hűséges voltam azokhoz az értékekhez, amelyek szerint felnőttem, és továbbra is kitartok az értékeim mellett, különösen ezekben a komplex napokban.”

Izrael főügyésze kedd reggel tájékoztatta Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, hogy a meghallgatás, amelyre beidézte a rendőrfőnököt, törvénytelen, és nem szabad megtartani.

Gali Baharav-Miara főügyész Ben-Gvirnek írt levelében közölte, hogy az idézés aggodalomra ad okot amiatt, hogy a miniszter megpróbálja megbüntetni Sabtáj rendőrbiztost, amiért megakadályozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozatával ellentétben beavatkozzon a rendőrség munkájába. Baharav-Miara szerint Sabtáj felvette vele a kapcsolatot, hogy jelentse, hogy Ben-Gvir ismét túllépi a hatáskörét. Nem sokkal ezután Sabtájt beidézték a nemzetbiztonsági miniszterrel folytatott meghallgatásra.

,,A rendőrfőkapitány meghallgatásra való beidézése jelentős adminisztratív döntés. Ezért kellő ténybeli alapra van szükség a rendkívüli lépés igazolásához, különösen akkor, ha a rendőrfőkapitány megbízatása, akinek a meghosszabbítását alig néhány hónapja kezdeményezte kevesebb, mint két hónapon belül lejár, és amikor Izrael Állam háborúban áll.”

Hangsúlyozta, hogy Ben-Gvir Sabtájnak írt levele nem hivatkozik semmiféle indokra az elbocsátására, ami „önmagában jelentős hiba”, ami „növeli az aggodalmat amiatt, hogy hátsó szándékok vezérelték Önt [Ben-Gvirt] cselekedetében. Következésképpen a meghallgatás megtartásának jogi akadálya van.”

Hétfő esti levelében Ben-Gvir felsorolta azokat a hibákat, amelyekért Sabtájt tette felelőssé, mint például az arab közösségekben dúló bűnözés ügyében való fellépés hiánya, az autólopások és a toborzás rendőrségbe.

,,Valójában az egyetlen dolog, amit jól csinálsz, a hozzád közeli tisztek előléptetése” – írta a miniszter, hozzátéve, hogy ,,sok rendőr azt állítja, hogy ,,nincs miről beszélni a rendőrfőkapitánnyal, a tényleges rendőrfőkapitány a stratégiai tanácsadó”.

Ben-Gvir kijelentette, hogy ,,minisztériumi felelősséggel” tartozik a rendőrség működéséért, és nem tud ,,’megfigyelőként a pálya szélén’ állni a vezetői beosztások magatartásával kapcsolatban”.

Hétfőn Sabtájhoz közeli források azt nyilatkozták a médiának, hogy ,,az alaptalan és megcáfolt állítások nem helyénvalók, és egyáltalán nem lett volna szabad ilyenekkel előállni, különösen, ha olyan minisztertől érkezik, aki agresszíven próbálja minden módon átvenni a rendőrséget, és privát milíciává alakítani. „

,,Egy ilyen jellegű levél elküldése a sajtónak, nem pedig az elfogadott csatornákat használva, terhelő bizonyítéka a miniszter elfogadhatatlan és gengszteri magatartásának”.

The post Rendőrfőkapitány: A rendőrségnek mentesnek kell lennie minden politikai befolyástól first appeared on Új Kelet online.