Avi/ujkelet.live

Pontosan ma 76 éve hajtotta végre az izraeli légierő az első támadását.

A szabadságharc kellős közepén, körülbelül két héttel az államalapítás után, és amikor az izraeli légierő útja elején járt – a 101. vadászrepülőszázad négy pilótát készítettek fel egy egyiptomi reptér elleni támadásra.

Miután felkészültek a küldetésre, hírszerzési információk érkeztek egy egyiptomi konvojról, amely az Ad Halom hídon keresztül Tel-Aviv megtámadására készült. A négy pilótát azonnal mozgósították egy másik tervhez. Az egyiptomiak nem tudták, hogy meglepetés vár rájuk – négy Messerschmitt típusú vadászgép szállt fel és támadta meg őket, még mielőtt rohamot indíthattak volna az izraeli erők ellen.

Messerschmitt

A négy Avia S-199-es repülőgépet néhány nappal 1948. május 29. előtt titkos hadművelet keretében hozták darabokban Izraelbe Csehszlovákiából, Al Schwimmer zsidó New York-i és második világháborús pilóta teherszállító repülőgépein, megsértve ezzel az Egyesült Államok újonnan alapított államra kivetett fegyverembargóját.

A repülőgépeket titokban és sebtében összeszerelték egy hangárban, amely ma Tel Nof bázis néven ismert. 

Mindeközben egy egyiptomi hadosztály vonult Izrael partjai felé, és feltételezhetően Tel-Aviv elfoglalására.

Még mielőtt megfelelően tesztelték volna a repülőket, Izrael úgy döntött, hogy teljes légierejével megcélozza az egyiptomi konvojt a palesztin Iszdud faluban, az Ad Halom híd közelében, mindössze 30 kilométerre Tel-Avivtól délre.

A támadást végrehajtó négy pilóta

A küldetést Lou Lenart amerikai vadászpilóta vezette, aki segített a repülőgép alkatrészeinek Izraelbe történő csempészésében, később pedig segített létrehozni a légierő 101. századát. Jobbkeze Ezer Weizman volt, aki később a légierő parancsnoka, védelmi miniszter és elnök lett. A harmadik pilóta Modi Alon volt, egy izraeli születésű pilóta, aki önkéntesként jelentkezett a Királyi Légierőhöz Palesztina brit mandátuma alatt. A negyedik pedig Eddie Cohen, egy dél-afrikai második világháborús vadászpilóta volt, aki alijázott.

Cohen gépét vélhetően egyiptomi légvédelmi tűz érte a küldetés során, aminek következtében az Ad Halom híd közelében lezuhant. Cohen meghalt, repülője pedig megsemmisült.

Bár a csapás nem okozott jelentős károkat az egyiptomi hadosztálynak, megdöbbentette őket, mivel azt hitték, Izraelnek nincs légiereje.

A merész légicsapás vélhetően megakadályozta, hogy az egyiptomi hadsereg mindössze két héttel azután, hogy Izrael kikiáltotta állammá alakulását, Tel-Avivba vonuljon, megváltoztatva a háború menetét, amely közel egy évvel később izraeli győzelemmel végződött.

A támadásról szóló jelentésben az áll, hogy Modi Alon számos járművet látott a hídtól délre. ,,A bombát az úton lévő járművekre dobta. A második alkalommal keletről nyugat felé támadott. Mindkét támadásnál kifogyott a lőszer, és visszarepült a tenger felett.” Azt is megjegyezték, hogy a bal fék nem működött, ezért a szárny kisebb ütést szenvedett.

,,Lou Lenart észak felől közeledett, és rengeteg járművet látott” – áll a jelentésben. ,,Rengeteg lövést adtak le rá. A légelhárítás nagyon erős volt”.

Ami Weizman repülőgépét illeti, megjegyezték, hogy ,,fegyverei egy-egy lövést adtak le, és leálltak. Háromszor támadott, az első támadásban több mint 20 járművet talált el.”

A támadást végrehajtó pilóták

Ami Cohen esetét illeti, azt írták: ,,Visszaútja során jelentette, hogy minden rendben van, látja a leszállópályát, és ereszkedni készül. Embereink Hatzorban egy égő repülőgépet láttak landolni a helyszíntől 2,5 km-re. Azonnal két osztagot vezényeltek a helyszínre, de az egyiptomiak előttünk érkeztek. Úgy gondolják, hogy Cohen tévedett a leszállópálya azonosításakor.”

A 101. repülőszázad, az első harci század számos sikert könyvelhetett el. Körülbelül egy hónappal a megszervezett támadás után Alon sikeresen lelőtt két egyiptomi Dakota gépet, amelyek Tel-Avivot bombázták, és a város lakói ujjongtak a rendkívüli izraeli vadászrepülőgép láttán. Azon év októberében Alon életét vesztette, amikor visszatért egy támadásból Asdod közelében, gépe pedig lezuhant a Herzlija Repülőtér közelében.

The post 76 éve hajtotta végre az izraeli légierő az első támadását first appeared on Új Kelet online.