Avi/ujkelet.live

A háború 236. napja, északi front: A Vaskupola rakétavédelmi rendszer délután elfogott két drónt, melyek Libanonból beléptek az izraeli légtérbe, közölte az Izraeli Védelmi Erők. A támadás következtében aktiválódtak a szirénák több észak-izraeli közösségben.

Második: Terroristák a szamáriai Dzseninből (Palesztin Hatóság területe) szerdán tüzet nyitottak az észak-izraeli Gan Ner közösségre. Sérülés vagy kár nem történt. Órákkal korábban terroristák lövéseket adtak le Tulkaremből Bat Hefer izraeli közösség keleti felére, mintegy 500 méterre a kerítéstől.

Izraeli katonákat vezényeltek a helyszínre, akik átfésülték a területet.

Déli front: Egy videón az al-Aksza Mártírok Dandárokhoz tartozó két terrorista Gázában rakéta támasznak használja az UNRWA, a Világélelmezési Program és egy török szervezet lisztes zsákjait. A rakétákat az izraeli hadsereg csapataira lőtték ki a rafahi reptér környékén.

Kritika: Gadi Eizenkot (Nemzeti Egység), a hadikabinet tagja szerdán azt mondta, hogy a Netanjahu-kormány ,,csúfos kudarcot vallott minden célját illetően”, felsorolva az iráni nukleáris projekt leállítását, a normalizációt Szaúdi-Arábiával, a megélhetési költségek csökkentését és Izrael biztonságának újjáépítését.

A Meir Dagan biztonsági és stratégiai konferencian a volt vezérkari főnök kemény kritikákkal illette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt: ,,Bárki, aki azt mondja, hogy szétbontunk néhány zászlóaljat Rafahban, majd hazahozzuk a túszokat, hamis illúziót kelt. Ez egy sokkal összetettebb esemény. Az igazság az, hogy három-öt évbe telik [Gáza] stabilizálása, majd még sok évbe telik egy másik kormány felállítása.”

  • ,,Keretet kell alkotnunk egy olyan műveleti eredményhez délen, amely magában foglalja a túszok visszatérését, és amely lehetővé teszi a libanoni rendezést, valamint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közötti tárgyalások megkezdését.”
  • ,,Jogosan merülnek fel kérdések azzal kapcsolatban, hogyan lehet véget vetni ennek a háborúnak” – tette hozzá. „Tagadhatatlan, hogy egy ország célja a háború megnyerése. Ugyanakkor lehetetlen eladni az ‘abszolút győzelem’ fülbemászó jelszavát a terrorizmus elleni háborúban. A teszt mindig a távolban van – valami olyasmit kell keresni, amit nehezebb megmagyarázni, de ez egy stratégiai fordulat által elért győzelem.”

Netanjahu egyik fő választási ígérete a Szaúd-Arábiával való békére való törekvés volt, mondta Eizenkot, hozzátéve, hogy „úgy tűnt, egy lépésre vagyunk a békemegállapodástól”.

  • ,,Ma elég távolinak tűnik, mind az itt történtek miatt, mind pedig Izrael döntései miatt, amelyek a nemzeti érdekek prioritási sorrendjét illetik.”
  • „Úgy gondolom, hogy a Szaúd-Arábiával való béke és egy új hierarchia a Közel-Keleten külön izraeli érdek” – mondta Eisenkot, kifejtve, hogy ez működne az iráni nukleáris fenyegetés ellen.

A gazdaságról megjegyezte, Netanjahu ígéretei ellenére ,,teljesen egyértelmű, hogy a tendenciák negatívak, és a megjósolt jövő nem biztató”.

Eizenkot azt mondta, hogy számára a legfontosabb ,,a bizalom és szolidaritás az izraeli társadalomban”.

  • ,,Látom a közvélemény-kutatásokat az Izraeli Védelmi Erőkbe vetett bizalomról, és nagyon aggasztó a bizalom teljes hiánya a polgárok, valamint a kneszet és Izrael kormánya között” – tette hozzá.

Izraelnek idén ősszel – „szeptember és december között” – választásokat kell tartania, hangsúlyozta Eizenkot. ,,Ez a bizalomépítés szempontjából fontos. A gázai intézkedések intenzitása heteken belül csökkenni fog, majd ki kell tűzni egy egyeztetett választási dátumot, és ha nem, akkor meg kell tenni mindent a demokratikus választások mielőbbi lebonyolításáért.”

  • „A kormányba lépésről szóló döntés egyértelmű volt” – mondta a miniszter. ,,De a maradás és a kilépés hossza összetettebb dolog, mert amikor bent vagy, megérted a teljes képet Gázában, Libanonban, Júdeában és Szamáriában, Szíriában, Irakban, Jemenben és különösen Iránban.”
  • Ugyanakkor hangsúlyozta: ,,Nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy az elmúlt időszakban a befolyásunk csökkent. Politikai és egyéb szempontok is belekeveredtek azokba a döntésekbe, amelyeket főként zárt üléseken szavaztunk meg.”

Netanjahu Likudja válaszul közölte, hogy a kabinet tagjai, Gadi Eizenkot és Beni Gantz ,,ürügyeket keresnek arra, hogy a háborút a céljai elérése nélkül fejezzék be, és a háború kellős közepén kilépjenek a kormányból”.

,,Ahelyett, hogy a győzelemre törekednének, politizálnak” – áll a Likud közleményében.

A Nemzeti Egység visszavágott, azzal vádolva Netanjahut, hogy nem tudott eredményeket elérni a csatatéren, és az idejét nem valódi, hanem politikai aknamezőn való manőverezésre pazarolja. ,,A háborúkat nem szlogenekkel nyerik meg.”

Diplomácia: Izraelnek többet kell tennie a Gázai övezetben élő ártatlan palesztinok védelmében, és többet kell tennie annak érdekében, hogy a humanitárius segélyek bejussanak az enklávéba, és biztonságosan szét lehessen osztani őket, mondta Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövet-helyettese szerdán.

,,A vasárnapi légicsapásokhoz hasonló incidensekből eredő jelentős polgári károk folyamatos mintája aláássa Izrael stratégiai céljait Gázában” – mondta Wood az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Az izraeli katonai főtanácsnok, Jifat Tomer Jerusalmi vezérőrnagy hétfőn elrendelte a vezérkar tényfeltáró mechanizmusának, hogy vizsgálja ki a támadást.

The post Drónfogások, videó és kritika házon belülről first appeared on Új Kelet online.