ujkeletlive

Politika – mandátumokat és előnyöket érő ultimátumok

A hadikabinet minisztere Beni Gantz néhány nappal korábban, a miniszterelnök háborús politikája ellen bejelentett kritikáját új választásokra szólítva fel, Gadi Eizenkot is megerősítette. Gantz frakciójának kilépése a válságkormányból nem jelent közvetlen veszélyt Binjámin Netanjahu eleve 64 mandátummal rendelkező koalíciójára, de a belső hatalmi viaskodások miatt meglehetősen instabillá válhat.

Többek között, a háredik sorozás alóli mentességét biztosító törvény reménytelennek tűnő véglegesítése, az ellenzéki oldalon Jáir Lapid, Gideon Sza’ar (Új Remény) és Avigdor Liberman (Jiszrael Bejtenu) részvételével kormányváltó-blokk létrehozására utaló tárgyalásokat eredményezett.

A miniszterelnök kormányzó Likud pártján belül is megosztó, úgynevezett sorozási törvény halogatása, és következményeként a Legfelsőbb Bíróság által a jesivák részére történő kifizetések befagyasztásának terhe mellett, Mose Gafni [Jahadut HaTora] tegnap azzal állt elő, hogy amennyiben június elsején nem utalnak át több százmillió sékelt a háredi tanárok fizetésének emelésére, úgy frakciójának tagjai felmondanak a kormányban betöltött tisztségüket illetően.

Azt kell mondanom, hogy megfosztás, és megkülönböztetés történik, ez helytelen,” – közölte Gafni, azt állítva, hogy az átlaghoz képest oktatóik kevesebb juttatásban részesülnek, és a közelmúltban az ügyben folytatott számos megbeszélés ellenére az ultraortodox prioritásoknak szánt összes forrást visszatartották. Gafni mellett, frakciójának prominens tagjai, Jiszráél Eichler és Jákov Asher Belügyi és Jóléti Bizottság élén, Jichák Goldknopf és Meir Porus miniszterek, illetve Uri Maklev miniszterhelyettes szándékozik lemondani.

Közvélemény-kutatás

A háború kezelése, a túszalku tárgyalások eredménytelensége, illetve az ultraortodoxok sorozása miatti ellentétekre hivatkozva, Beni Gantz kilépése a válságkormányból egyre inkább közelebbinek tűnik. Amit Szegál, a 12-es csatorna politikai elemzője a közzétett legfrissebb közvélemény kutatások eredményei alapján arra következtet, hogy a beígért szakítás a miniszterelnök erősödését eredményezi a Nemzeti Egység kárára.

Gantz népszerűségének csúcsát akkoriban érte el, amikor az október hetedikei Hamász mészárlások és azután elkezdődött háborúra való tekintettel belépett a válságkabinetbe, külön kiemelve, hogy maradása a harcok lezárásáig, illetve a terroristák által fogvatartott túszok szabadonengedéséig indokolt.

Ilymódon, a Midgam intézet felmérése szerint, amennyiben ma tartanák a választásokat, Gantz pártja [Nemzeti Egység] – 25, míg a Likud -21, Jáir Lapid [Jes Atid] pedig 13 mandátumra lenne jogosult, emellett a háború kitörése óta Netanjahu először előzte meg Gantzot – 36-30% – népszerűség tekintetében.  Ugyanez az arány Netanjahu és az ellenzéki vezető Jáir Lapid között 37-30%, Naftali Bennett volt miniszterelnök 34-32%, illetve Avigdor Liberman volt védelmi miniszter 36-19%.

Továbbá, amennyiben Bennett, Lieberman, Joszi Cohen volt kémfőnök, illetve a kiesésre esélyes Gideon Sza’ar közös listán indulna – 16 Kneszet-helyet szerezhetne. Ebben az esetben Gantz és Netanjahu frakciója egyenként – 21, míg Lapid 12 mandátumra lenne jogosult.

A Munkapárt élén frissen megválasztott Jáir Golan vezette lista közösen a Meretz frakcióval hirtelen 10 parlamenti helyet kapna, annak ellenére, hogy mindkét párt az eddigi közvélemény-kutatások szerint a kiesés szélén állt.

A jelenlegi parlamenti forgatókönyvet alapul véve, a szefárd Sász – 10, Liberman [Jiszráel Beitenu] – 10, Itamar Ben-gvir [Otzma Jehudit] – 9, az askenázi Jahadut HaTora – 7, az iszlamista Ra’am – 5, Betzalel Szmotrich [Vallásos Cionizmus] – 5, a Meretz – 5, végezetül a Hadash-Ta’al arab frakció szintén 5 mandátumra lenne jogosult.

Összességében: Netanjahu koalíciója 52, Gantz ellenzéki blokkja a Hadash-Ta’al nélkül 64 parlamenti helyet szerezne, amennyiben ma lennének a választások.

A 12-es csatorna felmérése szerint a válaszadók 49%-a támogatta az október 7-i eseményeket kivizsgáló állami bizottság azonnali felállítását; 40% a háború végén szeretné, 3% pedig egyáltalán nem akar vizsgálatot.

Emellett, a válaszadók 63%-a szerint Miri Regev [Likud] közlekedési miniszternek le kellene mondania a közelmúltban kipattant korrupciós botrány miatt, míg 15% szerint nem.

A felmérést a Midgam kutató intézet 503 reprezentatív válaszadó bevonásával, telefonon és interneten, 4,4%-os hibahatáron – május 29-én végezte.

A 14-es csatorna szerint a terroristák a baloldali szavazókat ölték meg, illetve hurcolták el

Furcsa, hogy ezt meg kell említeni, de nincs semmiféle kapcsolat a választásokon való szavazás és az emberi lények által elkövetett gyilkosságok között. Annak, aki így mutatja be az adatokat, nincs statisztikai érzéke és főleg – nincs zsidó szíve,” – állítja a 12-es csatorna korábban említett politikai elemzője. Szegál megjegyzése a 14-es csatorna tegnapi esti nagy felháborodást kiváltó úgynevezett statisztikai kimutatása után került a közösségi médiában közlésre.

Az említett 14-es csatornán bemutatott grafikon azt sugallja, hogy a jobboldali szavazók nagyobb valószínűséggel élték túl az október hetedikei mészárlásokat, azaz a „baloldali = ellenzéki” városokban tízszer több izraelit gyilkoltak meg, mint a csatorna szerint kinevezett „jobboldali = koalíciós” városokban.

Az Erel Szegál és Simon Riklin által propagált grafikon azontúl, hogy, a meggyilkoltakkal szembeni minősítetlen érzéketlenséggel párhuzamot állít a brutális mészárlások, és a szerintük baloldali politikai álláspontú szavazók között, az állítólagos statisztika szerint a településeket megtámadó terroristák számát, a hadsereg érkezési idejét, nemkülönben a jobb- és baloldali szavazók arányát egyáltalán nem tüntették fel, azt viszont kijelentették, hogy érdemes azzal foglalkozni, miszerint a jobboldali közösségek készebbek voltak a támadásokra politikai látásmódjuk miatt, illetve azt is ellenőrizni kell, hogy a hadsereg támogatottsága mekkora ezekben, és az ehhez hasonló közösségekben.

The post Politika – mandátumok, ultimátumok, és a 14-es csatorna valótlan propaganda grafikonja first appeared on Új Kelet online.