Avi/ujkelet.live

A háború 236. napja, északi front: A légvédelmi rendszerek szerda reggel lelőttek egy ,,gyanús légi célpontot” a tenger felett Ros Hanikra térségében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. A szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.

Az éjszaka folyamán izraeli vadászgépek egy katonai épületet támadtak, ahol a Hezbollah terrorszervezet terroristái tartózkodtak Naqura régióban, valamint terror-infrastruktúrákat a dél-libanoni Ramjeh és At Tiri térségében.

Miután tegnap este rakétaindításokat azonosítottak Stula felé, az izraeli erők ágyúzással támadták a tűz forrását.

Az utolsó lehetőség: A hadikabinet tagjai között vita van a Hamász terrorszervezet háború befejezésére vonatkozó követelésével kapcsolatban, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Egyes miniszterek úgy vélik, hogy ez a szakasz tárgyalható, Binjámin Netanjahu miniszterelnök és környezete azonban továbbra is azt állítja, hogy a követelés elfogadása a Hamásznak való behódolást jelenti.

Az Izrael álláspontját bemutató dokumentumot a fogolycsere-megállapodás körvonalairól átadták a közvetítőknek. Egyiptom és Katar bemutatta a Hamásznak a hétvégén Párizsban tartott háromoldalú csúcstalálkozó után. A közvetítők ismertették Izrael frissített álláspontját, amely hajlandó rugalmas lenni az első szakaszban, amely ,,a humanitárius” szakasz kritériumának megfelelő szabadon bocsátandó tuszok számát illeti.

Az Al-Arabiya csatorna ugyanakkor forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Gázai övezetben folytatódó izraeli támadások miatt a Hamász nem szívesen tér vissza a tárgyalásokhoz.

Az esti riportok szerint a tárgyalásokon részt vevő egyik izraeli tisztviselő azt mondta, hogy ez ,,az utolsó lehetőség a túszok hazahozatalára és a megállapodásra jutásra”. Elmondása szerint: ,,Mi és a közvetítők is tisztában vagyunk ezzel. Ha nem jön létre megállapodás, az izraeli hadsereg bemegy Rafahba, és a túszokat nem engedik szabadon. Közben a túszok meghalnak, és a helyzet még rosszabb is lehet.”

Izrael hétfőn továbbította a hadikabinet által jóváhagyott javaslatot a közvetítőknek. A javaslatot Izraelben ,,reálisnak” tartják, mellyel van esély a megállapodásra.

The post Légi fenyegetés és ,,az utolsó lehetőség” first appeared on Új Kelet online.