Avi/ujkelet.live

A háború 236. napja, Júdea és Szamária: Szerdán terroristák tüzet nyitottak Tulkaremből Bat Hefer izraeli közösség keleti részére. Izraeli katonákat vezényeltek a helyszínre, akik megkezdték a terület átfésülését.

A település egyik házának biztonsági kamerájának felvételén hallottszanak az erős lövöldözések.

A héten újabb videók jelentek meg, amelyek dokumentálták az elmúlt hónapokban szinte minden nap lezajlott lövöldözéseket a település felé. Október 7-től megnőtt a Bat Hefer elleni lövöldözések száma, a lakók attól tartanak, hogy velük is megtörténik az, ami a Gáza környéki közösségekben történt. A lakók panaszkodtak, hogy nem alszanak éjszaka, és a biztonsági koordinátor sem kapott választ az államtól.

Déli front: Egy hétre leállt az ideiglenes amerikai úszó móló, amely két hete kezdte meg működését Gáza partján az övezetnek nyújtott humanitárius segélyek növelése érdekében. Erre azt követően került sor, hogy egyes részei leváltak és a partra sodródtak az erős szél és a magas hullámok miatt.

A mólóhoz hasonlóan a hétvégén egy amerikai bárka és az azt kísérő kis hadihajók sodródtak Asdod partjaira. Az ideiglenes dokk csak körülbelül egy hétig működött, és eddig 90 segélyszállító teherautót indított útnak – ezek többségét az Izraeli Védelmi Erők által a Gázai övezet északi részén a humanitárius folyosón épített logisztikai komplexumtól a gázai menedékhelyek felé tartó úton kfosztottak.

A Pentagon helyettes szóvivője, tegnap este megerősítette, hogy az úszó mólót jelenlegi helyéről Asdod kikötőjébe helyezik át, ahol javításon megy keresztül. Ezt követően újra működésbe áll, hogy humanitárius segélyt szállítson a tengeren a Gázai övezetbe. Elmondása szerint a dokk átépítése és javítása legalább egy hétig tart.

A háború után: A tűzszüneti tárgyalásokban részt vevő nyugati tisztviselők azt az üzenetet közvetítették Izraelnek, hogy a Hamász terrorszervezet megértette, hogy a háború után nem ő fogja ellenőrizni a Gázai övezetet, jelentette tegnap este a 12-es csatorna.

Ugyanezek a források azt is közölték Izraellel, hogy állítsa kihívás elő a Hamász gázai vezetőjét, Jechíje Szinwart, és tegyen le az asztalra egy átfogó javaslatot, amelyben Izrael foglalkozik a hosszú távú tűzszünettel, az övezet helyreállításával, a Hamász kormányzási alternatívájával és a gyilkos terrorszervezet vezetőinek száműzésével. Ezzel tesztelve Szinwar válaszát. Ennek ellenére Binjámin Netanjahu miniszterelnök egyáltalán nem hajlandó megvitatni ezeket a kérdéseket.

Szaúdi vád: Szerda este Szaúd-Arábia népirtással és mészárlással vádolta meg Izraelt, amiért szerinte lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinokat támad a dél-gázai Rafahban.

A királyság elítélte azt is, hogy az izraeli hadsereg ,,folyamatosan megsérti az összes nemzetközi és humanitárius határozatot, törvényt és normát”, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ,,állítsa le a palesztin nép elleni mészárlásokat, és vonja felelősségre a felelősöket.

A szaúdi külügyminisztérium közleményében leszögezi, hogy a királyság Izrael kormányát tartja felelősnek azért, ami Rafahban történik. Mindez a több tucat civil meggyilkolásához vezető támadás után történt, és azt követően, hogy Izrael kedden tagadta, hogy ismét megtámadta a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek sátrait Nyugat-Rafahban, ez a támadás állítólag 21 palesztin halálához vezetett.

Kedden szemtanúk Rafahban arról számoltak be, hogy izraeli tankokat láttak a város központjába benyomulni, miután a műveletek a Philadelphi-folyosó területére, Rafah keleti negyedeire és az északi Tel Szultán menekülttáborra összpontosultak. A hadművelet fokozását az izraeli hadsereg közleménye is megerősítette, amely szerint a déli városban újabb dandár csatlakozott a harcokhoz.

Lőszer: A CNN szerdán azt állította, hogy amerikai lőszert használt Izrael a vasárnap esti Rafahban végrehajtott támadásában.

A jelentés szerint a csapás helyszínéről készült videofelvételek elemzése és a robbanófegyver-szakértők elemzése megállapította, hogy a támadás során amerikai fegyvereket használtak.

A Hamász terrorszervezet vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 45 ember meghalt, és több mint 200-an megsérültek, miután a Hamász két magas rangú terroristáját célzó rafahi izraeli légicsapást követően tűz ütött ki egy sátortáborban.

Vizsgálat: Az Izraeli Védelmi Erők kedden közzétette folyamatban lévő vizsgálata eredményét a vasárnap éjszakai Rafahban végrehajtott légicsapásról.

  • A támadás célpontja a Hamász két vezető terroristája volt, Jaszin Rabia és Khaled Nadzsar.
  • A létesítmény, ahol a terroristák elbújtak, 43 méterre volt egy rakétavetőtől.
  • A területet a Hamász terrorista tevékenységre használta civilek közvetlen közelében.
  • A támadásra az óvintézkedések megtétele után került sor, beleértve a megfigyelést.
  • A precíz csapást követően – 2 kisméretű robbanóanyaggal (17 kg) – még tisztázatlan okból tűz keletkezett egy szomszédos létesítményben. 
  • Az izraeli hadsereg vizsgálja annak lehetőségét, hogy fegyvereket és lőszereket tároltak a közelben, és az okozta a tüzet, és vezetett civilek halálához. Az izraeli hírszerzés elfogta két gázai beszélgetését, melynek tartalma arra utal, hogy fegyverek okozták a tüzet.
  • A riportokkal ellentétben, a támadásra nem a kijelölt humanitárius övezetben került sor.

A beszélgetés, amit a hírszerzés elfogott:

Első beszélő: És azt mondják, hogy ők (a lebombázott Hamász terroristák) egy találkozón voltak, és van (egy létesítmény) és ráadásul volt lőszerük, mert az összes lőszer elkezdett felrobbanni. Pénzeszsákok repkedtek a levegőben, Abu Rafik.

Második beszélő: Ezek (a lőszer, ami felrobbant) tényleg a miénk voltak?

Első beszélő: Igen, ez egy lőszerraktár. Mondom, hogy felrobbant (motyog). Mármint a zsidók bombázása nem volt erős, kis rakéta volt, mert nem csinált nagy krátert. És utána sok másodlagos robbanás volt”.

Tüntetés: Palesztinbarát tüntetés zajlott tegnap Mexikóvárosban, az izraeli nagykövetség előtt. A tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták meg az önkormányzat épületének biztonsági részlegét, tüzet okozva az izraeli nagykövetség közelében.

A demonstráció alatt a tüntetők palesztin zászlókat lengetve skandálták: ,,Hagyjátok abba a nép- és a gyerekmek írtók támogatását.”

Az összecsapások során kövekkel dobálták meg az őröket, és erőszakos kísérleteket tettek a biztonsági kerítéseken való áthatolásra. A tüntetéseken hat rendőr megsérült, többségük égési sérüléseket szenvedett a tűz következtében.

The post Rafah, szaúdi vádak és tüntetés Mexikóban first appeared on Új Kelet online.