Avi/ujkelet.live

A háború 240. napja: A Hamász terrorszervezetnek benyújtott izraeli javaslat – amint péntek este fedett fel Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke – három szakaszból áll, melynek részleteit tegnap este osztotta meg a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A javaslat szerint az első szakaszban, amely 42 napig tart, életben lévő túszokat engednek szabadon, köztük katonanőket, nőket, időseket és a sebesültek egy részét. A túszokat fokozatosan hat hétre lebontva engedik szabadon, melynek végén megkezdődnek a tárgyalások Izrael és a Hamász között az állandó tűzszünetről, vagyis a háború befejezéséről. A szaúdi média szerint Izrael beleegyezett abba, hogy az első szakaszban 33 túsz szabaduljon, élve vagy holtan.

Az ügylet második szakaszában várhatóan az összes túszt szabadon engedik, beleértve a katonákat, a férfiakat és a Reagáló erők tagjait is. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha megállapodás születik a felek között a háború leállításáról. A harmadik szakaszban kiadják a megölt túszok holttesteit. Szintén az Izrael és a Hamász között fennálló, még megoldásra váró egyik jelentős vita a vétójog kérdése a szabadon engedendő terroristák kilétével kapcsolatban. Az izraeli javaslat ebben a szakaszban nem ad választ erre a kérdésre.

Időközben Izrael beleegyezett, hogy tárgyalásokat folytasson a háború befejezéséről az első szakaszban, de egy politikai forrás a KAN-nak a következőt nyilatkozta: ,.,A tárgyalások azon alapulnak, hogy annak vége a Hamász kormányzati és katonai képességeinek megsemmisüléséhez vezet”, szerinte ,,ezt a javaslatot kapták meg a közvetítők”.

Izrael azt is hangsúlyozza, hogy valóban megállapodtak abban, hogy az első szakasz hatodik hetén túl is folytatják a tűzszünetet, ha a felek nem jutnak megegyezésre. A tűzszünet azonban azzal a feltétellel folytatódik, hogy a Hamász jóhiszeműen folytatja a tárgyalásokat, és nem használja katonai megerősítésre és alagutak ásására. ,,Amint megtudjuk, hogy megszegte, visszatérünk a harchoz”.

A hadikabinet este összeül, megvitatni a fejleményeket.

Rafah átkelő: Izrael és Egyiptom megállapodott a Rafah átkelő újbóli megnyitásáról a humanitárius segélyek Gázai övezetbe történő bejuttatására. Ennek részeként Izraelben már nem zárják ki, hogy palesztinok irányítsák az átkelőt.

Vasárnap háromoldalú találkozóra kerül sor Kairóban izraeli biztonsági tisztviselők, valamint egyiptomi és amerikai tisztviselők között. Ez azt követően történik, hogy Izrael közölte Egyiptommal, hogy kész kivonni erőit az átkelőhelyről, és a műveleti szempontoknak megfelelően távolabbi helyre helyezni őket.

Az átkelő megnyitásáról szóló tárgyalások a biztonsági feszültség tetőfokán zajlanak Izrael és Egyiptom között, a folyamatban lévő szárazföldi manőver Rafahban, az átkelő elfoglalása, valamint egy lövöldözős incidens miatt, mely egy egyiptomi katona hálával végződött.

Déli front: A 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Rafah térségében, a harcosok számos fegyvert lokalizáltak és fegyveres terroristákat öltek meg, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A Nahal-dandár csapatai a légierővel együttműködve megsemmítettek egy rakétaindítót, percekkel azt követően, hogy rakétaindítást azonosítottak onnan az erőket célozva. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A 99. hadosztály a Gázai övezet középső részén van bevetve. A 2. Karmieli-dandár az elmúlt nap során a légierővel együttműködve terroristákat támadtak, akik veszélyt jelentettek az erőkre. A Többdimenziós Egység pedig a légierővel egy terrorsejtet vették célba, akik egy katonai épületben voltak és veszélyt jelentettek a területen manőverező erőkre.

Az elmúlt 24 órában a légierő több mint 30 célpontot támadott, köztük katonai infrastruktúrákat, fegyverraktárakat és terrorsejteket, akik veszélyt jelentettek az erőkre.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai létesítményére Baalbekben, Libanon mélyén. A támadás válaszul szolgált arra, hogy a terrorszervezet lelőtt egy katonai drónt tegnap.

A vadászgépek továbbá csapást mértek a Hezbollah katonai épületére a dél-libanoni Bint Dzsbeilben és egy parancsnoki szobára Qanában és Baraachitben.

Két, Libanonból indított robbanó drón csapódott be nyílt területen Katzrin közelében, a Golán fennsíkon, aktiválva a szirénákat a környéken. A drón tüzet okozott, amit gyorsan eloltottak. Sérülés nem történt.

A Hezbollah azt állította, hogy egy Vaskupola üteget vett célba a területen számos robbanó dronnal.

The post Az izraeli javaslat részletei, tárgyalás a Rafah átkelőről és északi front first appeared on Új Kelet online.