ujkeletlive

A Biden által előterjesztett gázai tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslat részletei lényegében megegyeznek az izraeli ajánlattal – Szmotrich és Ben-Gvir a kormány megbuktatásával fenyegetnek

A sábát kimenetele után Itamar Ben-gvir nemzetbiztonsági és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter miniszterek nyilatkozatban tiltakoztak az izraeli túszalku-javaslat ellen, amelynek részleteit Joe Biden elnök pénteki beszédében ismertetett. A Netanjahu-kormány radikális partnerei azt állítják, hogy az Izrael által javasolt alku a háború végét jelentené mellőzve a Hamász elpusztítására irányuló cél megvalósítását, és azzal fenyegetőztek, hogy a megállapodás elfogadása esetén kilépnek a koalícióból.

Miközben Ben-gvir és Szmotrich világossá tette, hogy a Hamász megsemmisítésén kívül semmilyen más menetrend nem lenne elfogadható számukra, az ellenzék vezetője, Jair Lapid azt nyilatkozta, hogy szükség esetén politikai „védőhálót” biztosít Netanjahunak az alku elfogadásához

Világossá tettem [Netanjahunak], hogy nem leszek tagja egy olyan kormánynak, amely elfogadja a javasolt vázlatot és befejezi a háborút a Hamász elpusztítása, és az összes túsz visszahozatala nélkül,” – közölte Szmotrich, hangsúlyozva – „nem fogunk beleegyezni

  • a háború befejezésébe a Hamász megsemmisítése előtt, • abba a súlyos kárba, amelyet a hadsereg visszavonulása okozna a háború eddigi eredményeink rovására, • a gázaiak visszatérésébe Gáza északi részébe, • a terroristák tömeges szabadon bocsátásába, akik [I-n ments] – visszatérnek a zsidógyilkossághoz.”

Szmotrich szerint a harcokat addig kell folytatni, amíg a Hamászt el nem pusztítják, és a túszokat hazahozzák, mondván emellett ragaszkodik „egy teljesen más biztonsági valóság megteremtéséhez Gázában és Libanonban, az összes északi és déli lakos hazatéréséhez, valamint az ország ezen régióinak felgyorsított fejlesztésébe történő masszív befektetésekhez.”

Ben-gvir közölte, hogy elutasítja a javaslatot, és feloszlatja a kormányt amennyiben elfogadják.

„A ma nyilvánosságra hozott részletek szerinti alku a háború befejezését és a Hamász elpusztításáról való lemondást jelentené. Ez egy meggondolatlan alku, amely a terrorizmus győzelmét és Izrael állam biztonsági kockázatát jelentené,” – tette hozzá.

Ben-gvir szerint a Netanjahu által többször megígért teljes győzelem helyett a teljes vereség következne be, amennyiben a miniszterelnök a nyilvánosságra hozott feltételek szerint végrehajtja ezt az alkut, ami szerinte egyenlő a háború befejezésével és a Hamász elpusztítását jelentő célok feladásával, ezért ebben az esetben az Otzma Jehudit fel fogja oszlatni a kormányt.

Megjegyzendő, hogy Szmotriccsal ellentétben Ben-gvir nem említette a túszok visszaszolgáltatását a háborús célok között.

Az alku

Joe Biden elnök péntek esti beszédében ismertetett túszalku „általánosságban” megfelel a legújabb izraeli javaslattal, erősítette meg forrásokra hivatkozva az Axios riportere Barak Ravid, azzal a megjegyzéssel, hogy Izrael bármikor újrakezdheti a harcokat, amennyiben úgy véli, hogy a Hamász megsértette a megállapodást.

Washingtonban pozitív jelnek minősítik, hogy bár Binjámin Netanjahu kijelentette, hogy a háború céljai megvalósítása nélkül nem lesz alku, ugyanakkor nem zárkózott el Biden beszédével kapcsolatban, és nem tagadta, hogy az tükrözi a Hamásznak néhány napja átadott izraeli javaslatot.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar szombaton közös nyilatkozatban szólította fel a Hamászt és Izraelt, hogy véglegesítsenek egy olyan megállapodást, amely „a Biden elnök által felvázolt elveket testesíti meg,” melyek „a túszok hazahozatalát, és a gázai civilek számára megkönnyebbülést jelentő tűzszünetet,” – egyidejűleg biztosítja.

A Biden-kormányzat tisztviselői hétvégén az amerikai szövetségesek és az arab országok támogatását igyekeztek megszerezni, így Antony Blinken külügyminiszter telefonon folytatott megbeszéléseket Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia, Törökország és Katar külügyminisztereivel. A beszélgetések után az emírségek külügyminisztere nyilatkozatban méltatta Biden beszédét, a szaúdi külügyminiszter pedig kijelentette, hogy országa támogat minden olyan javaslatot, amely véget vet a háborúnak.
Emellett, Emmanuel Macron francia elnök, David Cameron brit külügyminiszter, és Joseph Borrell uniós külügyminiszter szintén nyilatkozatban támogatta az amerikai elnök beszédét.

Biden pénteki esti nyilatkozatában kijelentette, – még ha létrejön a megállapodás és elkezdődik a tűzszünet, Izraelnek joga van megvédeni magát, és „az október 7-i felelősöket bíróság elé állítani,” – és folytathatja a hadműveleteket, amennyiben a Hamász „nem teljesíti vállalásait.” Az elnök kijelentései összhangban vannak a miniszterelnök tanácsadói által hangoztatott feltételekkel, miszerint, a harcokat bármikor újraindítják, ha a Hamász megszegi az egyezményben vállalt kötelezettségeit, – mint például a megállapodás szerinti túszok [számszerű] szabadon bocsátása, vagy ha Izraelnek az a benyomása támad, hogy a megállapodás második szakaszában folytatott tárgyalások eredménytelenek, és a Hamász időhúzásra használja fel őket.

Az Axios által idézett tanácsadók szerint

  • Izrael feltételei a háború befejezéséhez nem változtak, miszerint a Hamász militáns szárnyának, illetve a csoport kormányzási képességének megsemmisítése, az összes túsz szabadon bocsátása és annak biztosítása, hogy a Hamász a jövőben ne támadhassa meg Izraelt,
  • a túszok szabadon bocsátására vonatkozó javaslat lehetővé teszi Izrael számára, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindezek a feltételek teljesülnek, mielőtt a tartós tűzszünet életbe lépne,
  • Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodás második szakaszának végrehajtása csak azután kezdődjön meg, hogy megállapodás született a tűzszünet feltételeiről,
  • a javaslat szerint legkésőbb a végrehajtás 16. napján közvetett tárgyalások kezdődnek a két fél között annak érdekében, hogy megállapodás szülessen a megállapodás második szakaszának végrehajtási feltételeiről,” – hangsúlyozta Netanjahu tanácsadója az Axiosnak

Amerikai tisztviselők, ugyanitt megerősítették, hogy a Fehér Ház mintegy két órával korábban értesítette az izraeli miniszterelnöki hivatalt Biden nyilatkozatáról, beszéltek Mike Herzoggal, Izrael washingtoni nagykövetével, illetve Netanjahu egyik tanácsadójával – nagy vonalakban ismertetve Biden beszédét.

A Fehér Ház a hadikabinet minisztere Beni Gantz, illetve Joáv Galant védelmi minisztert is előre tájékoztatta a beszédről.

Gantz a beszéd után rögtön nem nyilatkozott, de később kiadott egy nyilatkozatot, amelyben üdvözölte Biden beszédét, és felszólította Netanjahut, hogy mozdítsa elő a túszmegállapodást.

Tüntetések

Az említett Biden – nyilatkozat heves reakciókat váltott ki a túszok visszahozatalát követelő hozzátartozók és támogatóik körében is. A szombat kimenetele után tömeges tüntetések voltak országszerte, arra szólítva fel a kormányt, hogy fogadja el a Hamász terroristái által fogvatartottak szabadon bocsátását biztosító túszalkut, emellett előrehozott választásokat követeltek.

A tiltakozások központjában Tel Avivban, a Hamász október 7-i mészárlása óta a legnagyobb megmozdulásra került sor, a héber média szerint 120 ezren mentek ki az utcára követelve a túszok kiszabadítását.

Ez nem csak a túszokért folytatott harc, ez az országért folytatott harc, a kormány és az állampolgárok közötti szerződés megújításáért folytatott harc, az északi és déli területekért, a biztonságért, a gazdaságért, a békéért folytatott harc, hogy eljöjjön az a nap, amikor Netanjahu és a szélsőségesek elhagyják az életünket,” – szólalt fel Einav Zangauker, akinek 24 éves fiát, Matant tartja fogva a Hamász.

A gyűlésen felszólalók méltatták az amerikai elnök beszédét, emellett a fogvatartottak kiszabadítását biztosító megállapodás, és az új választások kiírása érdekében június 16 után fokozott tüntetéseket és sztrájkokat ígértek.

A hivatalos beszédeket követően néhány aktivista csatlakozott a túszok hozzátartozóihoz a közeli Begin sugárúton, ahol máglyát gyújtottak, ami végül a csoport feloszlatását kezdeményező rendőrökkel összecsapásokhoz vezetett.

The post Netanjahu-alku: Biden beszédében említettek lényegében megegyeznek az izraeli javaslattal first appeared on Új Kelet online.