Avi/ujkelet.live

A háború 242. napja: A tegnapi heves Libanonból indított drón- és rakétatámadások több mint tízezer dunámnyi terültet égettek fel északon. Kirjat Smonában a tűzoltóság megfékezte a tüzet, és megakadályozta, hogy átterjedjen a házakra. Ami’adba is tűzoltók érkeztek a lángok megfékezésére.

Tegnap dél óta tűz dúl Kirjat Smonában, kilenc tűzoltó csapat dolgozik a városban. A Tel Hai pódium negyedben több ház leégett. A Kirjat Smona és Metula közötti 90-es főutat lezárták a forgalom elől, a 85-ös főutat pedig csak hosszú órák után nyitották meg a forgalom előtt.

A Miniszterelnöki Hivatal közölte, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök helyzetértékelést folytatott a biztonsági szolgálatok vezetőivel az ország északi részén zajló fejleményekről, és helyzetképet kapott az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálattól a tüzek oltására irányuló tevékenységről.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint hat tartalékos katona könnyebben megsérült füst belélegzése következtében.

,A Polgárvédelmi Parancsnokság tűzoltó zászlóaljának harcosai a terepen dolgoznak és segítik a tűzoltó erőket. Az erők átvették az irányítást a tüzek gócpontjai felett, és ebben a szakaszban életveszély félelme nem áll fenn.”

A Ziv Kórház közleménye: ,,Öt civilt hoztak könnyű sérülésekkel, miután részt vettek az Ami’ad melletti tűz oltásában. Ezek könnyű sérülések füstbelélegzés következtében.”

Mindeközben, míg északon tombolnak a tüzek, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, aki a tűzoltókért felelős, részt vett egy shown Jeruzsálemben, melyet Amichai Elijahu örökségügyi miniszter szervett – „Tisztelgő show a szellem és lélek hőseinek”.

Ben-Gvir azért szakított időt a kormány támadására: ,,Ami most északon történik, az csőd. A koncepciós kabinet könnyelmű irányítása, a szétválasztás és arányosság politikájának közvetlen folytatása, amely politika közvetlenül október 7-éhez vezetett. Ahelyett, hogy meghajolnak a Hamász előtt, itt az ideje, hogy egész Libanon égjen.”

Az Al-Akhbar libanoni lap kedden beszámolt az elmúlt napokban Bejrútnak eljutott diplomáciai üzenetekről, amelyek között izraeli támadással fenyegetőztek, valamint egy Nagy-Britanniából érkezett üzenet, amely szerint a támadást június közepén hajtják végre.

The post Lángba borult észak sérülésekkel first appeared on Új Kelet online.