ujkeletlive

Túszalku, ENSZ és kétértelműségi záradék

Az Egyesült Államok új határozatot nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához, támogatva Joe Biden amerikai elnök által a múlt héten ismertetett legújabb izraeli túszalku-javaslatot.

Számos vezető és kormány – többek között a régióban, támogatta ezt a tervet, és felszólítjuk a Biztonsági Tanácsot, hogy csatlakozzon hozzájuk, és kérje az alku haladéktalan és további feltételek nélküli végrehajtását,” – jelentette ki Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, hangsúlyozva, miszerint – „a Biztonsági Tanácsnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a Hamász fogadja el a megállapodást.”

A washingtoni beadvány egy olyan algériai erőfeszítés közepette történik, melynek célja Izrael rafahi hadműveletének leállítására irányuló határozat megszavazása, és amit az Egyesült Államok előre jelzett, hogy ellenzi fog.

Az izraeli vezetés koalíciós partnerek nyomására tett megjegyzései kétségessé teszik a megállapodást, – állítják izraeli tisztviselők

A Hamász ezidáig még nem válaszolt az izraeli hadikabinet és a tárgyalók által kidolgozott legújabb túszszabadítási vázlatot illetően, de az izraeli politikai spektrum, beleértve Binjámin Netanjahu miniszterelnök és radikális koalíciós partnereinek nyilatkozatai azt sugallják, hogy a terrorszervezetet irányító Jahíje Szinwár esetleges hajlandósága sem hozná közelebb a terrorszervezet által fogvatartottak kiszabadítását eredményező megállapodás első fázisára vonatkozó tárgyalások megkezdését.

Eközben

  • Nirim kibuc tegnap este bejelentette, hogy Nadav Popplewell meghalt a Hamász terrorszervezet fogságában a Gázai övezetben
  • Nir Oz kibuc szintén bejelentette, hogy Amiram Coopert (85) és Joram Metzgert (80) megölték a Hamász fogságában. Holttestük Gázában van. Daniel Hagari katonai szóvivő szerint Chaim Perit (80) szintén megölték a fogságban
  • A Hamász márciusban videót tett közzé, amelyben megnevezett hét túszt, köztük hármójukat, akik állítása szerint az izraeli erők bombázása következtében vesztették életüket. 
  • Metzger, Cooper és Peri a terrorszervezet decemberi propaganda videójában is szerepelt, melyben a Hamász felhívta a figyelmet arra, hogy idős emberekről van szó

Biden múlt pénteki beszédében ismertette a Hamásznak előző nap átadott, túsz- és tűzszüneti megállapodásra vonatkozó frissített izraeli javaslat főbb pontjait. Az elnök által ismertetett alku – beleértve azon kétértelmű megfogalmazása, amely lehetővé teheti mindkét fél számára, hogy belépjen a megállapodás első szakaszába, és magában foglalja a túszok egy csoportjának szabadon bocsátását, illetve egy 42 napos tűzszünetet, miközben egy későbbi időpontra hagyja a háború tényleges végéhez vezető kérdés megvitatását, a médiának nyilatkozó különböző izraeli tisztviselő, köztük Netanjahu három tanácsadója által a hétvégén megerősítésre került, mondván a Biden részéről elhangzottak megegyeznek az izraeli javaslat főbb pontjaival.

Netanjahu radikális jobboldali koalíciós partnerei, az ultranacionalista Itamar-Ben Gvir nemzetbiztonsági és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszterek azonban közölték a miniszterelnökkel, hogy kilépnek a koalícióból és megbuktatják a kormányt, amennyiben a javaslatból konkrét megállapodás lesz.

Netanjahu hétfőn bejelentette, hogy Izraelnek egyidejűleg sikerülni fog elérni, hogy a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszok hazatérjenek, és hogy teljesüljön a háború „első és legfontosabb” célja, a Hamász felszámolása.

Ez része a vázlatnak, nem valami, amit csak úgy hozzáfűztem. Ez nem olyasmi, amit a koalíciós nyomás miatt tettem hozzá. Ez olyasmi, amiről a háborús kabinetben egyhangúlag megállapodtunk,” közölte Netanjahu, ugyanakkor a Kneszet külügyi és biztonsági bizottságának már visszakozott és állította, hogy Biden beszéde és az izraeli javaslat között hiányosságok vannak, és hogy az elnök kihagyott részleteket. A miniszterelnök tanácsadója ennél is továbbment, és elhatárolódott, mondván, hogy Biden leírása „pontatlan.”

Washington változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a Biden beszédében elhangzottak megegyeznek az izraeli alku lényegi tartalmával, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby hangsúlyozta, hogy az elnök  nem a saját tervét mutatta be, hanem egy izraeli javaslatot.

„Ez Izrael javaslata, és Biden pontosan adta elő azt. Joggal mondhatjuk, hogy a labda a Hamász térfelén van,” – mondta, miközben  hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház egyetért Netanjahu miniszterelnökkel abban, hogy Izraelnek joga van a Hamász képességeinek megsemmisítéséhez, de most itt az ideje, hogy a következő szakaszba lépjünk, hogy megkezdjük a túszok egy részének kiszabadításának első szakaszát, és elkezdjük a második szakasz megvitatását.

Eközben, az ügy előmozdítása érdekében Biden beszélt sejk Tamim Bin Hamad Al-Thani katari emírrel, arra kérve, hogy gyakoroljon nyomást a Hamászra az izraeli javaslat elfogadása végett, közölte a Fehér Ház.

A G7-országok vezetői hétfőn nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatták a javasolt megállapodást, mondván – „felszólítjuk a Hamászt, hogy fogadja el ezt a megállapodást, amellyel Izrael kész továbblépni, és arra kérjük a Hamászra befolyással bíró országokat, hogy segítsenek ennek biztosításában.”

Konstruktív kétértelműségi záradék

Az alku Izrael javára tartalmaz egy konstruktív kétértelműségi záradékot, amelyre Biden is hivatkozott.

Az Axios által idézett hivatkozások

  • legkésőbb a 16. napon meg kell kezdeni a közvetett tárgyalásokat a két fél között, hogy megegyezzenek a megállapodás 2. szakaszának végrehajtási feltételeiről, beleértve a túszok és foglyok (katonák és megmaradt férfiak) cseréjéhez kapcsolódó kulcsokat is.), és ezt a szakasz 5. hetének vége előtt meg kell kötni és meg kell állapodni.”
  • a 2. szakaszban folytatódik minden eljárás, beleértve a katonai műveletek ideiglenes beszüntetését mindkét fél részéről, a segítségnyújtást és a menedéknyújtást, az erők visszavonását stb. mindaddig, amíg a megállapodás 2. szakaszának végrehajtási feltételeiről szóló tárgyalások folyamatban vannak. E megállapodás garanciavállalói mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek a közvetett tárgyalások mindaddig folytatódjanak, amíg mindkét fél nem tud megállapodásra jutni a megállapodás 2. szakaszának végrehajtási feltételeiről,” – ezt a részt Biden is hangsúlyozta beszédében.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő, az Axios riportere, Barak Ravidnak azt nyilatkozta, hogy míg a kétértelműségi záradék Izrael számára biztosít előnyöket, de azáltal, hogy a miniszterelnök állandóan a második részt hangsúlyozza „megöli” azt, mielőtt a felek megállapodtak volna az első szakaszba történő belépésről.

Ahelyett, hogy félreérthetővé tennék a dolgokat, nyilatkozatai arra késztetik a Hamászt, hogy további felvilágosítást kérjen, ami megnehezíti az egyezséget,” – nyilatkozott egy másik izraeli forrás, hozzátéve, hogy a miniszterelnök ilymódon igyekszik úgy tenni, hogy Izrael látszólag elfogadja a megállapodást, miközben Ben-Gvir és Szmotrich megnyugtatása érdekében nyilatkozik, hogy megakadályozza a koalíció összeomlását.

A másik fél

A Hamász küldöttsége várhatóan kedden érkezik Kairóba, hogy tárgyalásokat folytasson egyiptomi és katari közvetítőkkel az izraeli javaslatokról, ami nagyjából azt jelenti, hogy a terrorszervezet ugyan nem jelezte egyértelmű elutasítását a felajánlott alkut illetően, de azt sem, hogy elfogadja azt, így valószínűleg további tárgyalásokat fognak kezdeményezni.

Az izraeli hadikabinet vasárnap este úgy döntött, hogy megvárja a Hamász válaszát, mielőtt további lépéseket tenne.

Molotov koktéllal támadt egy külföldi a román izraeli nagykövetségre

Hétfőn őrizetbe vettek egy külföldi állampolgárt Bukarestben, miután Molotov-koktéllal támadt az izraeli nagykövetség bejáratára, kisebb tüzet okozva, – jelentette a helyi média és a rendőrség, hozzátéve, hogy károk nem történtek, de a gyanúsított saját magát is fel akarta gyújtani.

A 34 éves férfit a Román Hírszerző Szolgálat terrorelhárító tisztjei fogták el még mielőtt a rendőrség a helyszínre érkezett, – áll a bukaresti rendőrség közleményében.

Az izraeli Külügyminisztérium közleményében megerősítette, miszerint a gyanúsított a biztonsági ellenőrzés során vette elő a Molotov-koktélt, majd az előcsarnokba vezető ajtóhoz dobta. A történteket a bukaresti izraeli nagykövetség is elismerte, és köszönetet mondott a román biztonsági és rendőri erőknek a „gyors és hatékony reagálásért.”

A román média így tudja, hogy a gyanúsított szíriai állampolgár volt, a rendőrség szóvivője a Digi24 hírcsatornának pedig azt nyilatkozta, hogy az incidenst „személyes sérelmek” motiválták, és nem a Gázai övezetben a Hamász terrorcsoport ellen Izrael által jelenleg is folyó háború nemzetközi háttere.

A múlt héten a Moszad hírszerző ügynökség egyik tisztviselője azt mondta, hogy Irán áll az izraeli nagykövetségek elleni, európai bűnszövetkezetek által elkövetett terrortámadások sorozata mögött, beleértve a stockholmi nagykövetség elleni támadási kísérletet is. Svédország később megerősítette a Moszad jelentését, mondván, hogy Irán már évek óta folytat tevékenységet az országon belül.

The post Konstruktív kétértelműségi klauzura – miért igen, ha nem?  first appeared on Új Kelet online.