Avi/ujkelet.live

A háború 241. napja: Nirim kibuc este bejelentette, hogy Nadav Popplewell meghalt a Hamász terrorszervezet fogságában a Gázai övezetben.

Az 51 éves brit-izraeli Popplewell múlt hónapban feltűnt a Hamász propaganda videójában.

Nadavot édesanyjával, a 79 éves Channah Perivel október 7-én a Hamász terroristái Gázába hurcolták Nirim kibucbeli otthonukból.

Channah Perit november 24-én 49 nap fogság után engedték szabadon a Katar és az Egyesült Államok közvetítésével létrejött ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként.

Channah és Nadav végig együtt voltak egy alagútban Gáza alatt, egészen Channah szabadulásáig.

Channah legidősebb fiát, Roi Popplewellt (54) agyonlőtték Nirimben október 7-én. Channah csak szabadulása után tudta meg, mi történt vele. Egyik első dolga a Hamász fogságából való szabadulása után az volt, hogy meglátogatta fia, Roi sírját.

Északi front: Délután mintegy 30 rakétát lőttek ki Libanonból a Golán-fennsík északi részére, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

A Hezbollah terrorszervezet azt állította, hogy egy katonai bázist vett célba a területen.

Továbbá a légvédelem elfogott egy robbanó drónt Keren Naftali felett, miközben egy második a térségben csapódott be. Egy harmadik drón pedig Metula területén landolt. A támadásoknak nincs sérültje.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a nap folyamán megtámadott a dél-libanoni Naqurában egy Hezbollah-operatívot, és egy külön csapás során célba vette a terrorcsoport egyik épületét Hanine-ban.

Likvidálás: A hadsereg megerősítette, hogy reggel légicsapást mért egy járműre Dél-Libanonban, megölve a Hezbollah terrorcsoport egyik tagját.

Husszein Szabra autóval utazott Kauthariyet al-Rez falu közelében, amikor megölték, jelentette a libanoni sajtó.

Az izraeli hadsereg szerint Szabra tagja volt a Hezbollah haderő-építő egységének, és részt vett a terrorcsoport légvédelmi egységének fejlesztésében, többek között új eszközökkel való ellátásában.

A hadsereg továbbá csapást mért több épületre a dél-libanoni Qotraniban, amelyeket a Hezbollah légvédelmi egysége használt.

Szíria: Egy iráni katonai tanácsadó meghalt vasárnap egy Izraelnek tulajdonított támadásban a szíriai Aleppó régióban – jelentette az iráni SNN-hálózat.

Szamária: A határrendészet fedett erői hétfőn megöltek egy keresett palesztint a szamáriai Sechemben (Palesztin Hatóság területe).

A tisztek és az izraeli hadsereg csapatai bevonultak a Balata menekülttáborba, hogy őrizetbe vegyenek egy keresett palesztint.

A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított észrevette a katonákat, és egy pisztollyal megpróbált elmenekülni a területről. A határrendészek ezután agyonlőtték.

A környéken a katonák több fegyveres terroristát és robbanóanyagot dobáló rendbontót is meglőttek, közölte a rendőrség nyilatkozata.

Irán ellen: A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász elutasította Irán spirituális vezetője, Ali Hámenei október 7-ét dicsőítő megjegyzését, azt állítva, hogy nyilatkozata feltárta, hogy ,,Irán célja a palesztin vér feláldozása”.

,,A palesztin nép 100 éve harcol, és nincs szükségük több olyan háborúra, amely nem az ő érdekeiket szolgálja” – mondta Abbász. ,,Véget akarunk vetni a megszállásnak, és egy olyan palesztin állam létrehozását akarjuk megvalósítani, amelynek fővárosa Jeruzsálem, nem pedig olyan politikát, amely nem szolgálja a palesztin nép érdekeit”.

Déli front: A Kommandó-dandár harcosai a mérnöki, páncélos- és más erőkkel célzott műveleteket hajtanak végre hírszerzési információkra támaszkodva a dél-gázai Rafahban, jelentette az izraeli hadsereg délután.

Az elmúlt néhány napban a Maglan és az Egoz kommandósai bevonultak Rafahba, gyorsan körülvettek egy aktív harci létesítményt, meglepték az ellenséget, felszámolták a fenyegetést jelentő terroristákat, alagút bejáratokat lokalizáltak és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.

Az egyik akcióban a harcosok több tucat aknavetőt, nagy hatótávolságú rakétákat, RPG rakétákat, több tucat robbanótöltetet, gránátokat, mellényeket és fegyvereket találtak. A rajtaütések során likvidáltak egy terroristát, aki fenyegetést jelentett az erőkre.

Ezenkívül a légierő lebombázta a Hamász egyik fegyvergyártó telephelyét.

Terrorelhárítás: Egy Jordániában élő tulkaremi palesztint márciusban letartóztattak Sechemben, és azzal gyanúsítják, hogy terrortámadást tervezett a Hamász törökországi főhadiszállásának irányításával, jelentette be a Sabak belbiztonsági szolgálat. Súlyos biztonsági kihágások miatt emeltek vádat ellene.

Anasz Surman kihallgatása során kiderült, hogy a Hamász 2023 decemberében szervezte be egy Törökországban élő tagja, Imad Abid által. Surman beleegyezett, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre a Hamász nevében Izraelben.

A leendő öngyilkos merénylő videón rögzítette végakaratát, motorkerékpár leckéket vett a támadáshoz, valamint pénzt és utasításokat kapott a robbantás végrehajtására, beleértve a Júdea és Szamáriában elrejtett robbanószerkezet begyűjtését.

A nagy, körülbelül 12 kilogramm tömegű szilánkosbombát a Sabak lefoglalta. A bomba mellett írásos utasításokat találtak a terrortámadás végrehajtására.

A tervben részt vevő további Hamász-tagokat is őrizetbe vettek, akik egy sechemi terrorhálózat részei.

A Sabak szerint a Hamász tagjai részt vettek a bomba gyártásában és elrejtésében Surman számára.

The post Gyász, 30 rakéta Libanonból és terrorelhárítások first appeared on Új Kelet online.