Avi/ujkelet.live

A háború 241. napja, Hamász: Szameh Sukri egyiptomi külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy a Hamász terrorszervezet „pozitívan” tekint a túszügyletre vonatkozó legújabb ajánlatra. ,,Most az izraeli válaszra várunk.”

A közvetítő országok arab tisztségviselői a Wall Street Journal amerikai lapnak azt nyilatkozták, hogy bár a Hamász szerint a Joe Biden amerikai elnök által pénteken felvázolt keret ,,komoly”, a terrorszervezet részletes írásos javaslatot követel – amely tükrözni fogja az elnök beszédét, és átfogó és tartós tűzszünetet foglal magában.

A riportok szerint az izraeli javaslatot írásban nyújtották be, több mint 4,5 oldalas – és nagyon hasonlít ahhoz a javaslathoz, amelybe a Hamász már a múlt hónapban beleegyezett. A Wall Street Journal szerint azonban a Hamász azt mondta a közvetítőknek, hogy a legutóbbi ajánlat, amit kaptak, továbbra is csak homályosan beszél a ,,fenntartható nyugalom” eléréséről. A terrorszervezet továbbra is attól tart, hogy Izrael az ideiglenes tűzszünet lejártakor és a túszok egy részének szabadon engedése után vissza akar térni a harcokhoz az egyezség első szakaszában.

Az utolsó szó természetesen a Hamász gázai vezetőjét, Jechíje Szinwart illeti, aki a jelentés szerint nem siet a háború befejezésével. Az újság szerint az arab közvetítő országoknak továbbított üzenetek alapján Szinwar úgy véli, hogy Izraelt a Gázai övezet „sárba” tiporja, és pária állammá válik a nemzetközi porondon – miközben a palesztin kérdés újjáéled (csak a múlt héten, négy európai ország ismerte el a palesztin államot).

A Hamász külföldi vezetése a hírek szerint be akarja fejezni a háborút – és kész ezt megtenni egy olyan megállapodás keretében, amely garanciákat tartalmazna a szervezet túlélésére, és arra, hogy továbbra is „állandó szerepe legyen az övezet kormányában”. A lap szerint ugyanakkor a terrorszervezet abban is bízik, hogy a Hamász továbbra is tartani tudja magát az izraeli hadjárattal szemben, miközben a háttérben tovább nehezedik a nemzetközi nyomás Izraelre, különösen a Rafah-hadművelet miatt.

Netanjahu és Gallant: Az izraeli média szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn azt mondta a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságának, hogy Izrael addig nem vet véget a gázai háborúnak, amíg el nem éri három háborús célját: a Hamász katonai és civil kormányzási képességeinek megsemmisítését; az összes túsz szabadon bocsátását; és annak biztosítását, hogy Gáza ne jelentsen veszélyt Izraelre.

Netanjahu később a nap folyamán egy videónyilatkozatban hangsúlyozta, Izrael „hosszú utat” tett meg, hogy megpróbálja hazahozni a túszokat, mindezt úgy, hogy mindvégig „fenntartottuk a háború céljait, elsősorban a Hamász felszámolását”.

„Ragaszkodunk ahhoz, hogy mindkét célt elérjük. Ezt most nem azért teszem hozzá, mert nyomást gyakorolt rám a koalíció. Ebben egyhangúlag megállapodtunk a hadikabinetben.”

Beszédében Biden jelezte, hogy a második szakaszban véglegesen véget ér a háború, és a Hamász nem lesz hatalmon.

Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy Izrael eltökélt szándéka a Hamász felszámolása és helyi alternatíva keresése Gáza kormányzására.

Ben-Gvir: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azzal vádolta hétfőn Netanjahu miniszterelnököt, hogy tisztára mossa a legutóbbi fogolycsere-javaslat tartalmát, miután a kormányfő az állítása szerint kétszer is megtagadta, hogy megtekintse a Biden által bejelentett vázlat teljes tartalmát.

„Ha az egyezség nem vakmerő, és nem tartalmaz kötelezettségvállalást a Hamász összeomlasztásáért folytatott háború befejezésére, miért nem hajlandó bemutatni nekem?” – kérdezte a szélsőjobboldali miniszter pártja frakcióülésén.

,,Ha aláír egy vakmerő megállapodást, amely véget vet a háborúnak a Hamász összeomlasztása nélkül, az Otzma Jehudit feloszlatja a kormányt”.

Támogatás: Mindeközben Jáir Lapid megismételte ígéretét, hogy politikai védőhálót biztosít a miniszterelnöknek, ha szélsőjobboldali koalíciós partnerei kilépnek a kormányból a fogolycsere-megállapodás elfogadása miatt.

„Az izraeli kormánynak… ma küldöttséget kellene küldenie Kairóba, hogy véglegesítse az utolsó részleteket, és hazahozza az alagutakban bebörtönzött férfiakat, fiatal nőket, időseket és katonákat” – mondta Lapid a képviselőknek az Állami Ellenőrző Bizottság meghallgatásán a Kneszetben.

„Felajánlottam és megismétlem az ajánlatomat, hogy politikai védőhálót adok Netanjahunak az alku végrehajtásához. A túszokat haza kell hozni. Ben-Gvir és [Becalel] Szmotrich nem akadályozhatja meg őket abban, hogy hazatérjenek. Ott fognak meghalni… Lesz idő Szinwar és [Mohammed] Deif [a katonai szárny vezetője] likvidálására, lesz idő a Hamász felszámolására; a túszoknak azonban nem maradt ideje.”

Bujócska: Ben-Gvir áthelyezte az Otzma Jehudit pártja heti frakcióülését szokásos helyéről, miután a Gázában fogva tartott túszok rokonai percekkel a kezdete előtt táblákkal léptek be a helyiségbe.

A családok megállapodtak a párt tisztségviselőivel, hogy maradhatnak, ha csendben maradnak, de percekkel később a képviselők hirtelen elhagyták a termet, és a folyosón lévő konferenciaterembe mentek.

A Kneszet biztonsági szolgálata megakadályozta, hogy a családok bemenjenek a terembe, ami dühös kiabálást váltott ki, amely a konferenciaterem ajtaján keresztül is hallatszott.

Ilana Gritzewsky, a Gázai övezetben fogságban lévő Matan Zangauker barátnője Ben-Gvirnek kiabálva: ,,Elég jó vagyok ahhoz, hogy az alagútban üljek, de nem elég jó ahhoz, hogy találkozzak veled? … Miért menekülsz? Szégyelld magad! Alagutakban voltam, meggyilkolhattak volna.” Gritzewsky november 30-án szabadult a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet részeként.

Arra a kérdésre, hogy miért nem engedte be a családtagokat a találkozóra, és miért váltott helyszínt, Ben-Gvir azt mondta, hogy találkozott túszok rokonaival, és továbbra is találkozni fog, de a kamerák előtti tevékenység „populizmusnak” minősül.

Einav Zangauker, Matan édesanyja korábban azzal fenyegette a likudos Niszim Vaturi képviselőt, hogy „egész életemben üldözni foglak, ha a fiamat koporsóban vagy hullazsákban hozod vissza.”

„Tehetsz feljelentést, hogy fenyegetlek” – tette hozzá.

Korábban a szefárd ultraortodox Sasz politikusához, Joáv Ben-Tzur munkaügyi miniszterhez fordult, hogy „válassza az életet”, és támogassa az október 7-én túszul ejtettek hazahozatalát célzó intézkedéseket.

The post Fenyegetések, megtévesztés és tüntetés a túszok ügyében first appeared on Új Kelet online.