Avi/ujkelet.live

A háború 243. napja, északi front: Az északi Hurfeis izraeli közösséget célzó kora esti libanoni támadásban 11 személy megsérült, egy állapota kritikus míg háromé közepesen súlyos. A szirénák nem aktiválódtak, az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja az okát.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, számos robbanó drónt indított egy katonai posztra a térségben. A támadás válaszul szolgált az izraeli hadsereg tegnap este Naqurában végrehajtott csapására, melyben meghalt az egyik terrorista.

Déli front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy ,,operatív irányítás” alá vonta Kelet-Bureidzs és Kelet-Deir al-Balach területeit a Gázai övezet középső részén, miután tegnap este új hadműveletet indította területen.

A 7. páncélosdandár és a Kfír gyalogdandár harcosai megöltek számos terroristát harcokban és légicsapások irányításával, valamint alagút bejáratokat lokalizáltak.

Az erők a területen található földalatti és feletti terrorista infrastruktúrák ellen harcolnak, és megsemmisítik a rakétakilövő posztokat. Órákkal a hadművelet után a csapatok egy ENSZ-logóval ellátott kis épületbe rejtett aknavetőt találtak.

Alagút: Az izraeli hadsereg feltárt egy ,,jelentős” Hamász-alagutat, amely a Philadelphi-folyosóhoz vezetett, az izraeli-egyiptomi határ mentén a dél-gázai Rafahban, melyet a terrorcsoport arra használt, hogy fegyvereket csempésszen az övezetbe.

A csapatok több alagutat lokalizáltak a területen, amelyek a 2 kilométer hosszú, több ágú földalatti járathoz vezettek.

Az alagútban a katonák számos fegyvert, robbanóanyagot és nagy mennyiségű hírszerzési anyagot találtak. Az alagút egyes részeit páncélozott ajtók zárták el.

A harcmérnökök később lerombolták az alagutat.

Az úgynevezett Philadelphi-folyosó mentén a hadsereg mintegy 20 alagutat talált, amelyek átnyúlnak Egyiptomba. A folyosó területén további 82, alagutakba vezető nyílást találtak.

Jeruzsálem-nap: Több mint 3000 rendőr, határrendész és önkéntes biztosításával szerdán kezdetét vette a jeruzsálemi zászlós menet, jobboldali fiatalok felvonulásával az óváros utcáin. A rendőrség megakadályozta a palesztinok és újságírók belépését a területre, miután a felvonulás résztvevői megtámadták őket. Öt személyt letartóztattak, mert tárgyakkal dobálták meg az újságírókat.

Órákkal a felvonulás hivatalos kezdete előtt több száz skandáló fiatal tombolt az óváros muszlim negyedében. ,,Halál az arabokra” szöveget skandálva, miközben palesztinokra, újságírókra és baloldali aktivisták csoportjára támadtak. Néhányan bementek palesztin boltokba is, és garázdálkodtak.

Úgy tűnt, a rendőrség nem tudja megfékezni a fiatalokat, és arra kérte a palesztin kereskedőket, hogy zárják be üzleteiket.

Szerda reggeltől több száz zsidó hívő lépett be a Templom-hegyre, köztük szélsőjobboldali képviselők. A hívők közül néhányan megpróbáltak imádkozni, táncolni és zászlókat lengetni, de az izraeli rendőrség letartóztatta őket.

Túszok: Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója az NBC Today műsorában azt mondta, hogy az izraeli fegyverszüneti és foglycsere-javaslat ,,még mindig él. Még mindig izraeli javaslat… Az izraeli kormány a mai nap folyamán többször is megerősítette, hogy ez a javaslat még mindig az asztalon van, és most a Hamászon múlik, hogy elfogadja-e, és az egész világnak fel kell szólítania a Hamászt, hogy fogadja el.”

Joáv Gallant védelmi miniszter mindeközben a Gázai övezet és az északi határ felett egy vadászgéppel tett repülést követően megfogadta, hogy a Hamásszal folytatott túsztárgyalásokat ,,csak tűz alatt fogják folytatni”.

,,A csapások és a füstcsóvák, ahol az izraeli hadsereg támad, jól láthatók, mind a Gázai övezetben, mind északon” – mondta Gallant, miután a légierő 133. repülőszázadának F-15-ös vadászgépén Gáza és a libanoni határ felett tett egy kört.

,,Olyan folyamatban vagyunk, ahol folytatjuk az ellenség kiválasztását, a Hamász terrorszervezettel folytatott tárgyalásokat csak tűz alatt folytatjuk,” – tette hozzá.

Vizsgálat: Az izraeli hadsereg szerdán bejelentette, hogy a jövő hónaptól megkezdi a háborús vizsgálat bemutatását a vezérkari főnöknek. Elsőként az október 7-i terrortámadás során Be’eri kibucban lezajlott csatáiról lesz szó – Mickey Edelstein nyugalmazott vezérőrnagy vezetésével – és a gázai határ védelmi stratégiáját befolyásoló folyamatokról, 2018-tól kezdve.

Körülbelül 40 harci helyszín van, amelyeket több mint 20 parancsnok vizsgál. A hadsereg azt reméli, hogy augusztus végéig bemutatásra kerül az összes vizsgálata.

Februárban a hadsereg bejelentette, hogy a vezérkar vizsgálati mechanizmusa megvizsgálja a hadsereg magatartását a Hamász által Peszi Cohen Be’eriben lévő otthonában tartott 13 túsz halálával kapcsolatban. Két túlélő, Jaszmin Porat és Hadasz Dagan vallomásai felvetették a gyanút, hogy a 99-es hadosztály parancsnoka Barak Hiram dandártábornok, aki Be’eriben irányította a harcot, megparancsolta harckocsiosztagának, hogy ágyúzza Cohen házát – pedig tudta, hogy túszok vannak ott.

The post A Hezbollah támadása, alagút, Jeruzsálem-nap és túszok first appeared on Új Kelet online.