Avi/ujkelet.live

A háború 245. napja: António Guterres ENSZ-főtitkár tájékoztatta az Izraeli Védelmi Erők amerikai védelmi attaséját, Hidai Zilberman vezérőrnagyot, hogy úgy döntött, felveszi Izraelt a konfliktusövezetekben gyermekeket bántó országok és szervezetek feketelistájára – Oroszország valamint az ISIS, az al-Kaida és a Boko Haram terrorista szervezetek mellé, jelentette a Ynet hírportál.

Az izraeli 13-as csatorna tegnap esti riportja szerint Izrael minden erőfeszítése, hogy meggyőzze Guterrest, ne tegye meg a lépést, sikertelen volt, és Izrael felkerül a jövő héten megjelenő feketelistára, a Biztonsági Tanács tagjaihoz eljuttatott jelentés részeként. Bár a főtitkár hivatalos közleménye még nem jelent meg, Izraelben megértették, hogy a kocka el van vetve és a jelentéssel foglalkozó megbeszélésre június 26-án kerül sor.

A múlt hónap elején a Ynet arról számolt be, Guterres számos Izrael elleni nyilatkozata nyomán Izraelben valós az aggodalom a lépés miatt. Az ügy részleteit jól ismerő források szerint ,,a jelenlegi főtitkár utálja Izraelt – és már nem lehet őt befolyásolni”. A források szerint ,,Izrael feketelistára való felvételének jelentősége nagyon problematikus, és a világ országait arra késztetheti, hogy fegyverembargót vezessenek be Izraellel szemben”.

Az évente egyszer megjelenő, az előző évet lefedő jelentést Virginia Gamba, az ENSZ gyermekekkel és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó különmegbízottja írta. A szóban forgó jelentés 2023 egészére kiterjed, az utolsó negyedévben az október 7-i események miatt ugrásszerűen megugrottak az adatok. Tavaly a feketelistára került Afganisztán, Kolumbia, Kongó, Irak, Mali, Mianmar, Szomália, Szudán, Jemen és Szíria; valamint az al-Kaida, az ISIS, az al-Sabaab és a Boko Haram terrorszervezetek. A tavalyi év drámai változása, hogy az orosz fegyveres erők is bekerültek a jelentésbe.

Guterres nem fogja konkrétan említeni Izraelt vagy az Izraeli Védelmi Erőket, de mint ,,izraeli biztonsági erők” fog hivatkozni rá. Izrael nem demokratikus országok társaságában találja magát, és az első demokratikus ország lesz, amely bekerül a világ konfliktusövezeteit feltérképező jelentésbe, amely mintegy két oldalt szentel Izraelnek, amely egy fejezetet alkot majd.

Egészen az idei évig volt a jelentésben egy fejezet, amely Izraelnek és a palesztinokról szólt, de mint említettük, Izrael még nem került fel a feketelistára, melynek címe ,,Felek, amelyek nem tettek kellő lépéseket a gyermekek védelmének javítása érdekében”. A jelentésben szereplő adatok ENSZ-szervezetektől és helyszíni forrásoktól származó információkon alapulnak. Izrael kritizálja a folyamatot, mivel palesztin oldalon nagyok a számok. A palesztinok szemében még a 18 éves terroristák is gyereknek és palesztin áldozatnak számítanak – ezzel a kijelentéssel Izrael nyilvánvalóan nem ért egyet.

A feketelistára kerülés következménye imázskárosodás, mivel a jelentésnek nagy nemzetközi híre van, és minden ENSZ-testületben hivatkozni fognak rá, beleértve az ENSZ Közgyűlését, a Biztonsági Tanácsot és a Hágai Törvényszéket is. Gyakorlati szempontból, amint egy ország vagy entitás felkerül a listára, létrejön egy mechanizmus, amely külön jelentéseket készít velük kapcsolatban. Vagyis a különmegbízott hivatalának dedikált jelentéseket kell készítenie Izraellel kapcsolatban. Később a jelentéseket eljuttatják a Biztonsági Tanács konfliktusövezetekben élő gyerekekkel foglalkozó munkacsoportjához. Ugyanez a munkacsoport készíthet ajánlásokat, amelyekről a Biztonsági Tanács dönthet, hogy elfogadja-e vagy sem – például a Tanács dönthet arról, hogy mit várnak el Izraeltől. Más országok szempontjából a nem hízelgő listára kerülés negatív szelet ad a bojkott, a delegitimizálás, a kereskedelmi károsítása és a fegyverembargó kezdeményezéseinek.

The post Az ISIS, az al-Kaida és a Boko Haram mellé Izrael is felkerül az ENSZ feketelistájára first appeared on Új Kelet online.