Avi/ujkelet.live

A háború 245. napja, déli front: A 162. hadosztály alatt a Nahal-dandár az elmúlt hetekben a dél-gázai Rafah térségében van bevetve.

A műveletek során RPG lövedékeket, rakétaindítókat, Kalasnyikovokat, lőszereket és egyéb katonai felszerelést lokalizáltak. Ezenkívül a harcosok fegyvert találtak egy gyermekágyban.

Az erők lokalizálják és megsemmisítik a területen található terror-infrastruktúrákat, alagút nyílásokat valamint terroristákkal vívnak közelharcokat föld felett és alatt.

A Maglan kommandósai mindeközben nagy kihívásokkal folytatják küldetésüket szintén Rafah térségében, rajtaütéseket hajtva végre terrorcélpontok ellen. A célzott műveletekkel az erők operatív ellenőrzést alakítanak ki a harci zónában, alagút nyílásokat lokalizálnak, fegyveres ellenségeket likvidálnak és számos fegyvert valamint terror-infrastruktúrát semmisítenek meg.

Az egyik incidens során a kommandósok átfésültek egy katonai létesítményt, számos fegyvert, köztük RPG-t, Kalasnyikovokat és felvételeket találtak, melyeket a Hamász terroristáinak GoPro kamerája rögzített.

Sati: Korábban a nap folyamán a Katonai Hírszerzés és Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával légicsapást mértek a Hamász terroristáira, akik egy ENSZ-iskola területén gyűltek össze Gázavárosban, Satiban, jelentette este az izraeli hadsereg,

A célba vett tárolót a Hamász műveleti helységként használta valamint a belbiztonsági operatívjai találkozó pontjaként, és az UNRWA Asmaa iskolájának területén volt.

A katonaság szerint a csapásban megölt terroristák terrortámadást készültek végrehajtani az izraeli erők ellen Gázában.

A támadást megelőzően a hadsereg ,,számos lépést tett annak érdekében, hogy csökkentse a civilek megsebesülésének esélyét”. Magát a csapást ,,precíziós lőszerrel” hajtották végre.

A hadsereg szerint a Hamász az iskolát terrortevékenységre használta, és a terrorszervezet ,,szisztematikusan, szándékosan és stratégiailag helyezi el infrastruktúráját és polgári területeken belülről tevékenykedik, teljes mértékben megsértve a nemzetközi jogot, és kockáztatva [a palesztin civilek] életét.”

A londoni székhelyű, katari tulajdonú Al-Araby Al-Dzsadid szerint az izraeli hadsereg elérte Rafah partjait, teljes ellenőrzést szerezve a Philadelphi-folyosó felett.

Az izraeli hadsereg a múlt héten bejelentette, hogy „operatív ellenőrzés” alá vonta a gázai-egyiptomi határ teljes útvonalát. Akkoriban azt mondták, hogy a csapatok fizikailag jelen vannak a folyosó nagy részén, és a part közelében van egy kis szakasz, ahol nincsenek szárazföldi erők, de megfigyeléssel és tűzerővel biztosítják a területet.

Humanitárius segélyek: Miután a Gázai övezet partjainál szétesett, és javításra Asdod kikötőjébe vontatták, az amerikai úszó móló visszatért a helyére a Gázai övezet északi partjára, és újraindította tevékenységét.

Az elmúlt két hétben az amerikai legénység az ideiglenes móló megjavításán dolgozott, amely csak egy héttel azután esett szét, hogy megkezdte működését az erős szél és a magas hullámok miatt. A móló humanitárius segélyek tengeri szállítását teszi lehetővé.

Az ideiglenes dokkot a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozó izraeli és amerikai tisztviselők ,,totális kudarcnak” minősítették – ennek ellenére úgy döntöttek, hogy megjavítják és visszahelyezik Gázába, mivel az építkezés Biden elnök közvetlen irányítása alatt történt és több mint 300 millió dollárba került.

Látogatás: Egy amerikai tisztségviselő szerint Antony Blinken külügyminiszter hétfőn Izraelbe látogat. Blinken megáll Jordániában (a gázai donorkonferenciára), Egyiptomban és Katarban is.

Júdea és Szamária: Palesztin riportok szerint zsidó telepesek házakat és autókat gyújtottak fel a Ramallahtól északra fekvő Beitin falu közelében.

Korábban az izraeli hadsereg egyik forrása azt nyilatkozta, hogy izraeli telepesek palesztinok tulajdonában lévő olajfákat gyújtottak fel Burka falu közelében.

Hazai front: Beni Gantz miniszter (Nemzeti Egység) sajtótájékoztatót tart szombat este és várhatóan bejelenti kilépését a kormányból.

Véleménynyilvánítás: Haifa polgármestere, Jona Jahav csütörtökön kijelentette, hogy a gázai háború elleni tiltakozásokat nem szabad a városban tartani, hozzátéve, hogy azok ,,Izrael fővárosába valók”.

„Nem hiszem, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát meg kell valósítani Haifán” – mondta a polgármester a média szerint. Társai a polgármester védelmére siettek, kifejtve, hogy nem a kormány elleni hetente tartott tüntetésekre utalt, hanem izraeli arabok gázai háború ellen szervezett tüntetéseire.

Békeaktivisták felszólították a polgármestert, hogy vonja vissza kijelentéseit: ,,Úgy gondoltuk, Haifa mindenki városa” – áll a helyi akadémikusok és kulturális személyiségek által aláírt nyilatkozatban.

The post Fegyver a gyerekágyban, terroristák likvidálása az ENSZ-iskolában first appeared on Új Kelet online.