Avi/ujkelet.live

A háború 246. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy azonosította a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek további nyolc terroristáját, akiket csütörtökön légicsapással megölt egy ENSZ-iskolában Nuszeiratban, Gáza középső részén.

A hadsereg szerint az iskola három osztálytermében mintegy 30 terrorista gyűlt össze. A létesítmény civileknek is menedéket nyújtott, de nem az osztálytermekben, ahol a terroristák voltak.

Eddig összesen 17 terroristát azonosított a katonaság.

Likvidálás: A hadsereg csütörtökön légicsapással megölte a Hamász belbiztonsági erőinek vezető tagját a dél-gázai Rafahban.

Szalame Muhammad Abu Adzsadzs a parancsnokok egyike volt rafahi belbiztonsági erőknél.

A belbiztonsági erők a Hamász testülete, amely támogatja a terrorcsoport katonai szárnyát, és több szerepet is betölt, hogy ,,biztosítsa a csoport túlélését, [folytassa] a Hamász rutinszerű katonai tevékenységét, és megzavarja az Izraeli Védelmi Erők műveleti szabadságát az övezetben.”

Abu Adzsadzs mellett Nuszeirat polgármestere, Ejad al-Maghari is meghalt a támadásban. Al-Maghari ,,kiterjedt múlttal rendelkező terrorista volt a Hamászban”. Korábban a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária főhadiszállásán szolgált, egy olyan egységben, amely részt vett az Izrael elleni támadások előmozdításában Júdea és Szamáriából vagy azon belül.

Tesztprogram: A hadikabinet jóváhagyott egy olyan kísérletet, amely lehetővé tenné a Hamász alternatív kormányzását a Gázai övezet északi részének több negyedében, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A terv részeként az izraeli hadsereg védelmet biztosít a Gázai övezet északi részén több területen, lehetővé teszi a helyi vezetés jelenlétét valamint elárasztja a szóban forgó negyedeket segélyekkel.

A program célja, hogy lehetővé tegye, hogy a helyi lakosság saját maga általi irányítását az izraeli hadsereg védelme alatt. Eszerint az izraeli hadsereg megtisztítja a területet a terroristáktól, majd elhagyja a helyet, és távolról biztosítja, hogy megakadályozza a visszatérésüket. Ezt követően Izrael engedélyezi a humanitárius segélyszállító teherautók bejutását a nemzetközi szervezetekkel egyeztetve – amelyek a segélyt egy helyi testülethez fogják leszállítani, amely az elosztásért felelős. A hadsereg egyúttal megakadályozza, hogy a Hamász hozzáférjen a helyszínhez.

Egy politikai forrás A KAN-nak azt nyilatkozta, hogy a lépés ,,túl kevés és túl későn” történik, amikor a hadikabinet felbomlik.

Északi front: Az izraeli hadsereg este – 8 órával az incidens után – megerősítette, hogy egy korábban Libanonból indított drón nyílt területen csapódott be a Názáret közelében lévő Jezréel-völgyben. A drón elfogására tett kísérlet sikertelen volt. Az incidens közepette aktiválódtak a rakétára figyelmeztető szirénák a környéken, a lehulló repeszek miatti aggodalomból.

Egy másik drón Somera közelében lévő területen csapódott be. Sérülés vagy kár egyik incidensben sem történt.

Korábban a nap folyamán izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet rakétavetőjére és további terror-infrastruktúrára Dél-Libanonban.

A tüzérség pedig számos területet támadott ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Matat északi közösségében 20 óra 34 perckor aktiválódott szirénákat két Libanonból indított rakéta indította be, amelyek nyílt területeket landoltak, jelentette a hadsereg.

Az éjszaka a Golán-fennsík északi részén drón behatolásra figyelmeztető szirénák kapcsán egy ,,gyanús légi célpontot” azonosítottak, mely Hermon térségében, nyílt területen landolt. Az incidenst vizsgálják. Sérülés vagy kár nem történt.

Túszok: A 12-es csatorna péntek este bemutatott közvélemény-kutatása szerint az izraeliek 56%-a támogatja a Joe Biden elnök által bemutatott izraeli túszalku javaslatot, míg 24%-uk ellenzi.

The post Likvidálás és tesztprogram Gázában first appeared on Új Kelet online.