Avi/ujkelet.live

A háború 247. napja: Az Izraeli Védelmi Erők, a Jamam terrorelhárító egység a Sabak belbiztonsági szolgálat harcosai, akik részt vettek Noa Argamani (25), Almog Meir Dzsan (21), Andrei Kozlov (27), és Slomi Ziv (40) kimentésére irányuló hadműveletben, voltak az első harcosok, akik elindították a Gázai övezet középső részén levő Nuszeiratban a szárazföldi hadműveletet, és palesztin jelentések szerint civil teherautókkal érkeztek Gázába, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Az akcióban a Jamam egyik harcosa, a 36 éves Arnon Zamora főfelügyelő halálos sérüléseket szenvedett.

Pont pénteken az amerikaiak visszahelyezték az ideiglenes mólót, amelyet az övezet partjainál állítottak fel, miután szétesett. A dokk a humanitárius folyosón, a Gázai övezet középső részén található az Izraeli Védelmi Erők irányítása alatt – nem messze Nuszeirattól. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága cáfolta, hogy a mólót használták volna a túszmentő akció során.

A harcosok néhány percen belül megérkeztek azokhoz az épületekhez, ahol az elrabolt személyeket fogva tartották, és lövésekkel behatoltak.

Csak ebben a szakaszban, amikor a légierő nagyszabású támadást hajtott végre Nuszeiratban, az izraeli hadsereg és a Jamam további erői, a 7. páncélosdandár tankjai, valamint ejtőernyősök és a Kfír harcosai – akik segítettek a Jamamnak és az túszoknak, hogy kijussanak a helyről – jelentek meg a helyszínen.

A két többemeletes épület körülbelül 200 méterre voltak egymástól, és az a döntés, hogy mindkettőt egyszerre rohamozzák meg annak a lehetősége indokolta, hogy ha csak az egyikbe mennek be, a Hamász a mentőakció azonosítása láttán meggyilkolhatja a másik épületben lévő túszokat.

Argamanit a Hamász őrei egyedül tartották fogva egy palesztin család otthonában, míg a másik három túszt egy másik otthonban tartották fogva. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász fizet az ilyen családoknak azért, hogy az otthonukban tartsák a túszokat.

Noa kimentése helikopteren:

A kimentő járműre, amelyben három túsz tartózkodott, masszív lövéseket adtak le. Az ejtőernyősök a helyszínre mentek, és segítettek a csapatok és a túszok visszatérésében Izrael állam területére.

Találkozás a családdal

Mi lesz a tárgyalásokkal: ‎A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije, aki Katarban él, pillanatokkal a túszmentési akció befejeztével nyilatkozatot adott ki, melyben nem utasította el a túszalku megkötését és nem jelentette ki a tárgyalások összeomlását sem.

A KAN palesztinügyi szakértője szerint a Hamász a háborút és a tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalásokat két párhuzamos vonalnak tekinti, amelyek együtt létezhetnek. Jól példázza ezt Ori Megidis szakaszvezető kimentése a háború elején, valamint a két izraeli civil, Fernando Simon Marman és Louis Hart kimentése Rafahból februárban, melyek nem befolyásolták a tűzszüneti tárgyalásokat, ezt a Hamász is elismerte. Egy gázai forrás azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy az Izrael által végrehajtott hadművelet siker, de a Hamásznak még mindig van 120 túsza: „A mai taktikai győzelmetek nem a háború győzelme.”

Következő lépés: A hősies akció után, mely meglepte a Hamászt, a terrorszervezet operatív változtatásokat eszközöl és nagy valószínűséggel új rejtekhelyre költözteti az összes túszt, hogy megakadályozza a hírszerzési betörést fogvatartási helyükre vonatkozóan.

A Hamász szóvivője, Abu Obaida azt nyilatkozta tegnap este, hogy a túszmentő akció ,,nagy veszélyt jelent az ellenséges túszokra, és súlyos hatással lesz körülményeikre és életükre”.

Az Egyesült Államok mindeközben arra sürgeti a közvetítőket, Katart és Egyiptomot, hogy gyakoroljanak nyomást a Hamászra, és vegyék rá, hogy menjen bele a túszalkuba.

A bizonytalanság ellenére Izraelben úgy becsülik, hogy az esemény nyomásgyakorlási eszközként használható a Hamász ellen, megértetve vele, hogy az Izraeli Védelmi Erők képes eljutni olyan helyekre, melyekről a terrorszervezet úgy hitte, nem sikerülne neki.

Szabadon: Almog Meir tegnap a szabadulást követően köszönetet mondott mindenkinek a támogatásért.

Elmesélte, hogy Kozlovval és Zivvel együtt voltak nyolc hónapos fogságuk alatt, összesen négy otthonban. Épp az ágyban aludt, amikor az izraeli erők megérkeztek, hogy kiszabadítsák.

Meir találkozása a barátaival

Családja elmondása szerint Almog azt mesélte, hogy a terroristák a születésnapján, azaz május 22-én felvételt készítettek róla. ,,A fogságban nézte a túszok hazatéréséért tartott tüntetéseket… Megígérték neki, hogy egy alku keretében elengedik”. A videóban fogva tartói azt mondták neki, hogy kérje a szabadon engedését, de végük a Hamász nem tette közzé a felvételt.

The post A sikeres túszmentés utáni helyzet first appeared on Új Kelet online.