Avi/ujkelet.live

A háború 252. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet katonai épületére Dél-Libanonban.

Az este két rakétát lőttek ki Libanonból Ja’arára, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Péntek reggel két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Avivim területére, sérülés nem történt, azonban tűz keletkezett.

A Kirjat Smonában aktiválódott szirénákat egy rakéta okozta, mely a városon kívül csapódott be.

Libanoni jelentések szerint az éjszaka Izrael a tenger felől rakétát lőtt ki egy háromemeletes épületre Türosz Dzsannata körzetében, 20 kilométerre az izraeli határtól. Az épület teljesen megsemmisült. Az al-Manar tv csatorna 20 sérültről számolt be. Egyes libanoni riportok szerint a Hezbollah terrorszervezet egyik vezető tagja meghalt a támadásban.

Figyelmeztetés: Az Egyesült Államok óva intette Izraelt egy libanoni katonai lépés előmozdításától, amely ,,kicsúszik az irányítás alól”, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

Egy politikai forrás szerint ,,egyre szaporodnak azok a hangok, amelyek a súlypont délről északra való áthelyezésére szólítanak”. Mindez annak fényében, hogy a katonai kört eddig úgy irányították, hogy Libanon másodlagos színtér.

Az északi eszkaláció árnyékában tegnap este új formátumban ülésezett a hadikabinet, melyben Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiaügyi miniszter és a szefárd ultraortodox Sasz elnöke, Arje Deri is helyet kapott.

Csütörtökön közel 300 riasztást adtak ki az ország északi részén drónok beszivárgása és rakétatűz miatt. A Hezbollah terrorszervezet korábban azt állította, hogy a legnagyobb támadást hajtotta végre a gázai háború kitörése óta, de az izraeli hadsereg azt állítja, hogy ez nem igaz.

A Természetvédelmi és Parkvédelmi Hatóság adatai szerint az elmúlt két hétben 45 ezer dunam terület égett le az ország északi részén.

Az Izraeli Védelmi Erők nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a Hezbollah intenzív támadása a következő napokban is folytatódik, bosszúként a szervezet magas rangú tisztviselőjének likvidálása miatt.

A Hamász követelései: A Hamász túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás vázlatában végrehajtott egyik változtatása szerint a terrorszervezet garanciákat követel a közvetítő országoktól nemcsak a háború befejezésére, hanem egy kötelezettségvállalást arra is, hogy nem ártanak kormányzati képességeinek, és biztosítják, hogy egy jövőbeni regionális rendezés részese legyen, jelentette tegnap este a KAN. A Hamász azt követeli, hogy a Palesztina Felszabadítási Szervezet részeként partnere legyen a palesztin vezetésnek.

A tárgyalások részleteit ismerő forrás szerint Izrael a közeljövőben nem tervez delegációt küldeni a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások folytatására, amíg a Hamász nem fejezi ki hajlandóságát, hogy visszatérjen a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott vázlatokhoz.

Mindeközben egy politikai forrás azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar nyomást gyakorol a Hamászra, hogy változtatások nélkül fogadja el a javaslatot.

A Hamász egyik forrása azt állította, hogy a szervezet válasza nem tartalmazott olyan változtatásokat, amelyek sértenék Biden javaslatát, és minden pont tárgyalható, kivéve két kérdést: A háború leállítására és az izraeli hadsereg a Gázai övezetből való teljes kivonására vonatkozó kötelezettségvállalások.

Túszok: A Hamász szóvivője és a politikai szárny tagja, Oszama Hamdan a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy ,,senkinek nincs fogalma arról”, hányan vannak életben a Gázában maradt 120 túsz közül, és hangsúlyozta, a szabadon bocsátásukra vonatkozó megállapodásoknak tartalmazniuk kell a tartós tűzszünet és az izraeli erők Gázából való teljes kivonásának garanciáit.

Az Egyesült Államok azonban úgy véli, hogy a Hamász kezében van a tárgyalások kulcsa. ,,Az alkudozásnak véget kell vetni” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön az NBC-nek, és a háború befejezésére sürgette a Hamász gázai vezetőjét, Jechíje Szinwart. „Viszonylag biztonságban van a föld alatt; az emberek, akiket állítólag képvisel, minden nap szenvednek.”

The post Északi front, Bidenék figyelmeztetése, a Hamász követelései first appeared on Új Kelet online.