Avi/ujkelet.live

A háború 253. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délben megerősítette, hogy légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet egyik terroristáját reggel Aitarunban.

A terrorista éppen a motorján utazott, amikor likvidálták.

Az izraeli hadsereg továbbá közölte, hogy reggel két Libanonból kilőtt rakéta csapódott be a Meron-hegyen lévő légiirányító bázison. Sérülés nem történt és ,,nem esett kár az egység képességeiben” hangsúlyozta a katonaság.

A támadásért a Hezbollah vállalta a felelősséget, mondván, irányított rakétákkal felszereléseket támadott a bázison.

12:56-kor a drón behatolásra figyelmeztető szirénák aktiválása nyomán a hadsereg számos ,,légi célpontot” – robbanó drónt – azonosított Libanonból belépni, melyek Goren régióban csapódtak be. Sérülés nem történt, azonban tűz keletkezett. A hadsereg vizsgálja, miért nem sikerült elfogni a drónokat.

A Hezbollah azt állította, hogy egy katonai bázist vett célba a térségben.

Riport: A CBS szerint az amerikai tisztviselők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy teljes háború törhet ki Izrael és a Hezbollah között a két fél egyre mélyebb támadásai miatt.

Egyes amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a közelmúltban a libanoni területeken mélyebben végrehajtott izraeli csapások terepet nyitnak egy szélesebb körű hadműveletnek, amely egy olyan háborút robbanthat ki, amelyet Izrael nem tud Washington támogatása nélkül befejezni.

Más amerikai tisztviselők a CBS-nek nyilatkozva aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a Hezbollah rakétatámadásainak fokozódása „nem kívánt következményekkel” járhat, amelyek olyan eseményt váltanak ki, amelyre Izrael úgy érzi, hogy reagálni kényszerül, és amely aztán nem szándékos háborúhoz vezethet.

Déli front: Délután 2 óra körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezet melletti több izraeli közösségben. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott.

Móló: Az Egyesült Államok hadsereg ideiglenesen eltávolítja a Gáza partjainál lévő humanitárius úszó mólóját a magas hullámok és szeles idő miatti aggodalomból, így előzve meg a szétesését, jelentette pénteken egy amerikai tisztviselő.

A Gáza melletti amerikai katonai móló a hétvégén felfüggesztette a humanitárius segélyek leszállítását az enklávéba.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy a mólót valószínűleg az asdodi kikötőbe költöztetik, amíg a tengeri viszonyok javulnak.

Döntés: Egy francia kerületi bíróság úgy döntött, hogy az Eurosatory 2024 védelmi és biztonsági szakkiállítás szervezőinek el kell tiltaniuk minden izraeli céget a részvételtől.

A francia védelmi minisztérium a múlt hónapban elrendelte a szervezőknek, hogy tiltsák meg az izraeli védelmi iparnak, hogy standot állítson fel a rendezvényen, mondván, hogy „a feltételek már nem megfelelőek arra, hogy izraeli cégeket fogadjanak a párizsi kiállításon, tekintettel arra, hogy a francia elnök az Izraeli Védelmi Erők Rafahban zajló hadműveletének leállítására szólít.”

Hetvennégy izraeli cég képviseltette volna magát a június 17-től 21-ig tartó rendezvényen a párizsi fő nemzetközi repülőtérhez közeli vásártéren.

Összhang nélkül: Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön bejelentette, hogy Franciaország, az Egyesült Államok és Izrael megállapodott abban, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy fokozzák a Párizs által korábban bemutatott ütemtervet a Libanonnal súlyosbodó konfliktus enyhítésére.

Joáv Gallant védelmi miniszter pénteken kizárta a Macron által támogatott kezdeményezéshez való csatlakozást.

,,Miközben igaz háborút vívunk, védjük népünket, Franciaország ellenséges politikát folytat Izrael ellen” – fogalmazott Gallant közleményében. ,,Ezzel Franciaország figyelmen kívül hagyja a Hamász által izraeli gyerekek, nők és férfiak ellen elkövetett atrocitásokat. Izrael nem lesz részese a Franciaország által javasolt háromoldalú keretnek”.

Gallant megjegyzéseit az izraeli külügyminisztérium magas rangú tisztviselői elítélték, ritka nyilvános vitát nyitva a minisztériumok között.

„Nem helyeseljük Gallant védelmi miniszter Franciaország elleni támadásait” – áll a diplomaták aláírás nélküli nyilatkozatában. „Az Izrael és Franciaország között fennálló nézeteltéréseken túlmenően a Franciaország elleni kijelentések helytelenek és oda nem illőek”.

A külügyminisztérium rámutatott, hogy Franciaország „aktív szerepet” vállalt Izrael védelmében Irán áprilisi drón- és rakétatámadása ellen. Azt is hangoztatták, hogy a francia hatóságok erőteljesen küzdenek az antiszemitizmus ellen, és megvédik a zsidókat Franciaországban, ahol más nyugati nemzetekhez hasonlóan október 7-e óta az antiszemitizmus erősödik.

Gallant visszavágott a diplomatáknak, elítélve őket, amiért nem vállalják névvel nyilatkoztukat.

„Izrael nem ad státuszt Franciaországnak a libanoni biztonsági szükségleteiről folytatott tanácskozások során. Ezt az álláspontot osztja az Egyesült Államok és Izrael is” – áll Gallant irodájának közleményében.

A színfalak mögött: A Walla hírportál riportere két, a részleteket ismerő forrásra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy Izrael volt az, aki már két hete egy párizsi látogatás során javasolta egy francia-amerikai-izraeli bizottság felállítását a további libanoni eszkaláció megelőzése érdekében.

A franciák lelkesedtek az ötletért, és felvetették az amerikaiaknak. Az első amerikai válasz nemleges volt – Amos Hochstein nem volt lelkes, és ezt tudatta is a franciákkal -, de Joe Biden elnök múlt heti franciaországi látogatása után megváltoztatták álláspontjukat.

Azóta azonban, hogy Izrael felvetette a franciáknak az ötletet, Franciaország úgy döntött, hogy az Izraeli Védelmi Erők Rafahban zajló hadművelete miatti tiltakozás jeleként megakadályozza az izraeli cégek részvételét az Eutosatory fegyverkiállításon. Izraelben felháborodtak a döntésen, és választ kerestek rá.

Macron elnök tegnap felfedte a háromoldalú bizottság iránti vágyát Libanon ügyében. Izraelben ezt hallván úgy döntöttek, hogy az izraeli cégek kiállításról való eltávolítására a válasz az lesz, hogy megtagadják Franciaország bevonását a Libanonról szóló tárgyalásokba.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a következőt nyilatkozta a Walla riporterének: ,,Folytatjuk a Libanonnal kapcsolatos tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, és nem adjuk meg ezt a jogot Franciaországnak, miközben megaláznak minket a világban azzal, hogy kizárnak minket egy fegyverkiállításról.”

The post Északi front, riport és francia döntés first appeared on Új Kelet online.