Avi/ujkelet.live

A háború 256. napja, északi front: Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy támadások sorozatát hajtotta végre Dél-Libanonban a nap folyamán a Hezbollah terroristáit célba véve.

A terroristák a Hezbollah légierő-egységéhez tartoztak, amely a hadsereg szerint több tucat, Észak-Izrael elleni robbanó dróntámadások és más megfigyelési műveletek mögött állt.

Kneszet: A Kneszet Alkotmány-, Jogi és Igazságügyi Bizottsága délután bejelentette, hogy holnap délelőtt szavazást tart egy vitatott törvényjavaslatról, amely drámai módon megváltoztatná az önkormányzati rabbik kiválasztását.

A jogszabályt a szefárd ultraortodox Sasz párt erőlteti és már többször megpróbálta előmozdítani. Hétfő este a 12-es csatorna arról számolt be, hogy Arje Deri, a Sasz elnöke azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha nem megy át a törvényjavaslat.

Az ügy fontosságát mutatja, hogy a koalíció elnöke, Ofir Katz úgy döntött, hogy egyoldalúan lecserélI a bizottság két likudos tagját, Mose Szaadát és Tally Gotlivet, akik nyilvánosan kijelentették, hogy nem fogják megszavazni, mondván, háború idején ilyen politikai húzásoknak nincs helye.

Négy polgármester is jelen volt a mai ülésén, három közülük likudos, és mindegyikük követelte a törvényhozóktól, hogy vegyék le a napirendről ezt a ,,korrupt” törvényjavaslatot.

  • Beni Rabinovitz ultraortodox újságíró a törvény kapcsán a 103FM-nek azt nyilatkozta, hogy Deri tisztában van azzal, hogy a kormány bármikor megbukhat a sorkatonai törvény miatt. ,,El lehet intézni néhány száz állást a családnak és a bizalmasoknak, be akarja zsebelni, amit most be tud”.
  • Isáj Cohen, a Kikar Hashabat újságírója szerint ez csupán a sorkatonai törvény próbája, hogy képes-e Netanjahu biztosítani az elfogadáshoz szükséges többséget.
  • A média szerint a színfalak mögött a Sasz próbálja rávenni az iszlamista Ra’am ellenzéki pártot, hogy ne vegyen részt a szavazáson, melyet a Sasz tagad. A szélsőjobboldali Otzma Jehudit elítélte a lépést, azt állítva, hogy a Ra’am belement az alkuba, de a Ra’am azt állítja, még nem döntött az ügyben.
  • Az Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a 12-es csatorna szerint a törvényjavaslat támogatásért cserébe helyet akar az érzékeny biztonsági kérdésekkel foglalkozó szűk körű fórumban. Az Otzma Jehudit nélkül nincs meg a többség a törvényjavaslathoz.

Ha törvénybe iktatják, a törvényjavaslat évente több tízmillió sékelbe kerülhet az adófizetőknek a helyi önkormányzatok által alkalmazott több száz új környékbeli rabbi fizetése.

Ezenkívül nagymértékben kibővítené a főrabbinátus és a vallási szolgálatok minisztériumának befolyását az önkormányzati rabbik kinevezésében a helyi hatóságok rovására – miközben a nők szerepét is erodálná a folyamatban.

Netanjahu 3x: Netanjahu a Kneszetben zajló vita hátterében egy angol nyelvű videóban egyfelől köszönetet mondott másrészt támadta a Biden-kormányt: ,,Mondtam Blinken miniszternek, hogy elképzelhetetlen, hogy az elmúlt hónapokban a kormányzat fegyvereket és lőszereket tartott vissza Izraeltől”.

„Blinken külügyminiszter biztosított arról, hogy a kormány éjjel-nappal azon dolgozik, hogy eltüntesse ezeket az akadályokat”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter válasza: „Továbbra is vizsgáljuk az egyik szállítmányt, amelyről Biden elnök beszélt a 2000 font súlyú bombákkal kapcsolatban, mert aggodalmunk volt a sűrűn lakott területeken, például Rafahban való felhasználásuk miatt. Ez még felülvizsgálat alatt áll. De minden más úgy halad, ahogy általában.”

Korábban az izraeli 12-es csatorna valamint a német Bild napilap arról számolt be, Blinken megígérte Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Washington a következő napokban megszüntet minden korlátozást az Izraelnek szánt fegyverszállításra vonatkozóan.

Blinkentől megkérdezték, hogy Netanjahu igazat mondott-e a külügyminiszter fegyverszállítmányokra vonatkozó ígérete kapcsán: ,,Nem beszélek arról, amit egy diplomáciai beszélgetés során mondtam”.

Megemlékezés: Netanjahu később részt vett az Altalena áldozatainak emlékünnepségén, ahol „erőszakosnak” nevezte a kormányellenes tüntetőket, és azt állította, hogy „elképzelhetetlen összegű pénzből finanszírozzák őket”.

  • A szabadságharc alatt az Izraeli Védelmi Erők 1948 júniusában elsüllyesztették az Atalena hajót.
  • A hajó nagy fegyverszállítmányt hozott Begin Irgun milíciája számára a háború alatt. David Ben-Gurion születőben lévő kormánya, amely ellentétbe került Beginnel, követelte, hogy a hajót és készleteit adják át a frissen megalakult Izraeli Védelmi Erőknek.
  • Amint a hajó elérte a partot, majd zátonyra futott, összetűzés alakult ki, amely lövöldözéssel végződött a fedélzeten tartózkodó Irgun-tagok és a parton tartózkodó izraeli katonák között, akiknek elrendelték a hajó megsemmisítését.
  • A fiatal Jichák Rabin parancsnoksága alatt álló erők a partról ágyúzással lángba borították a hajót. Az incidensben tizenhat Irgun-tag és három izraeli katona halt meg, a hajó rakománya pedig odaveszett.

,,A fenyegetés nem belül van, hanem kívül. És egy második Altalenát kíván – egy mély és pusztító szakadást, amely megtöri az egységet, és pusztulást hoz ránk.”

,,Nem lesz polgárháború. Sajnos van egy hangos, időnként erőszakos kisebbség, amelyet elképzelhetetlen nagyságrendű pénzből szerveznek és finanszíroznak, de nem a népet képviseli. A nép többsége katonáink mögött áll, akik győzelmet akarnak elérni ellenségünk felett.”

Találkozó: Netanjahu miniszterelnök találkozóra hívta csütörtökre a fogságban meggyilkolt túszok néhány rokonát, köztük a Nova fesztiválról elrabolt Inbar Haymanét. A Nir Ozból elrabolt Joram Metzger családja nem volt a meghívottak között.

Sani Louk családját ugyan meghívták, de édesapja, Nisszim Louk azt mondta, hogy ,,nem megyek, mert ez Netanjahu cirkusza”.

A miniszterelnök rengeteg kritikával szembesül, amiért kerüli az ilyen találkozókat.

Túszok: Egy magas rangú izraeli tárgyaló azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a Gázában fogságban lévők közül több tucatnyian minden bizonnyal életben vannak, és Izrael nem tudja elfogadni a háború leállítását addig, amíg az összes túszt el nem engedik egy megállapodás keretében.

„Tucatnyian bizonyosan élnek” – mondta a név nélkül nyilatkozó tisztviselő.

„Nem hagyhatjuk ott őket sokáig. Meg fognak halni” – mondta, hozzátéve, hogy túlnyomó többségüket a Hamász terroristái tartják fogva.

Vizsgálat: Az állami számvevő hivatala levelet küldött a Miniszterelnöki Hivatalnak, amelyben azt állította, hogy bár a Legfelsőbb Bíróság leállította az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat október 7-i kudarcai miatt folytatott vizsgálatot, a Miniszterelnöki Hivalt továbbra is vizsgálja.

A számvevő követelte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal adja át a kért dokumentumokat és az elmúlt évek releváns találkozóinak átiratait, beleértve a biztonsági tisztviselőkkel folytatott találkozókat is.

A hadsereg visszavág: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivői hivatala ritka kritikát fogalmazott meg egy kommentátorral szemben, aki azt sugallta, hogy a vezérkari főnök támogatja, hogy a Gázai övezetet a háború befejezését követően a Hamász terrorcsoportot irányítsa.

A közlemény kijelenti, hogy a (Netanjahu-párti) jobboldali 14-es csatorna szakértőjének, Jáákov Bardugonak az az állítása, miszerint Herci Halevi vezérkari főnök támogatja a Hamász hatalmon hagyását Gázában, „teljes hazugság, és nincs alapja”.

A közlemény megjegyzi, hogy Halevi többször is kijelentette, hogy a Hamász nem folytathatja az övezet irányítását. Ugyanakkor hangsúlyozta, egy ilyen politikai döntést nem a katonaság, hanem a kormány hoz, és az izraeli hadsereg csupán parancsokat hajt végre.

A Bardugo által terjesztett „állítások”, amelyek ennek ellenkezőjét sugallják, „totális hazugságok, és egy kísérlet, hogy ártson az izraeli hadseregnek”.

The post Mindent a koalíció egyben tartásáért first appeared on Új Kelet Live.