Avi/ujkelet.live

A 75 éves Ada Szagival, aki 53 nap után szabadult a Hamász fogságából a novemberi fogolycserével egybekötött tűzszünet keretében, szerdán nyilatkozott a BBC rádiónak.

,,Nem hiszek a békében” – mondta az arab és héber tanár. ,,Tisztában vagyok vele, hogy a Hamász nem akarja”.

Szagi mesélt a pillanatokról, hogy amikor Nir Oz kibucból november 7-én Gázába hurcolták, őt és néhány más túszt egy családi házban rejtették el gyerekekkel, de másnap egy lakásba vitték Khan Juneszben.

A lakástulajdonos elmondta nekik, hogy feleségét és gyermekeit a rokonokhoz küldte. Szagi szerint a férfi egy ápoló volt.

Azt mondta, hogy diákoknak fizettek, hogy vigyázzanak rájuk. „Hallottam, hogy azt mondják… 70 sékelt [kb 7000 Ft] egy napra… Ez nagyon sok pénz Gázában, mert nincs náluk munka. És ha nem a Hamásznál dolgozol, az nem több 20 sékelnél egy napra”.

Szagi mesélt a tűzszüneti megállapodás ötödik napján történt szabadulásáig tartó szörnyű bizonytalanságról, melyben kilenc izraelivel és két thaiföldivel osztozott.

„Minden kopogtatásnál azt gondolod, hogy jön valaki, aki elvisz” – mondta.

Amikor a túszok megtudták, hogy megállapodás született, és hogy az idősebb nőket szabadon engedik, az egyik nő, aki végül kiszabadult, ,,megrémült”, hogy talán túl fiatal, hogy benne legyen. ,,De a házvezetőnk azt mondta: ‘Nem. Együtt jöttetek, együtt mentek’”.

A 49. napon – egy pénteken – közölték velük: „Haza mentek”, amit Szagi nem hitt el.

,,Ebédidőben enni adtak nekünk… úgy volt, hogy autóval elvisznek Khan Juneszbe, és elmegyünk Rafah határáig [egyiptom határán].”

De valami probléma volt, és vissza kellett mennünk Khan Juneszbe.

„Azt mondták, hogy elengedik a gyerekes nőket, és a szabadulás minden boldogsága elönt, és akkor valami rosszul alakul” – mesélte.

Amikor beértek a városba, egy kórházba szállították őket, amely szerinte a déli fő kórház, a Nasszer volt -, és azt mondták nekik: ,,Itt maradtok.”

,,Az emberek azt mondják, hogy nincsenek benne. Benne vannak… és pénzt kapnak mindannyiunkért.”

Számos más szabadult túsz tanúvallomása szerint összesen 10 túszt helyeztek el a Nasszer kórházban, akik közül egy továbbra is fogságban van.

Amikor a BBC megkérdezte Szagi állításairól a kórház igazgatóját, Dr. Atef al-Hoot tagadta, hogy túszokat tartottak volna ott, és azt mondta, hogy csak humanitárius szolgáltatásokat nyújtanak.

The post A 75 éves novemberben szabadult túszt gázai diákok őrizték pénzért first appeared on Új Kelet Live.